2007-07-14

Dokfilmidest ja muust ka


Kõik kolm eestikeelset telekanalit näitavad õhtuti üksteise võidu dokfilme. Mul pole selle vastu midagi. Ma vaatan alati pigem dokki kui mingit rämpsmängufilmi, millest isegi pealkiri meelde ei jää.
Dokfilmid on väga intrigeerivad, vaadeldud teemad enamasti ekstreemsed ja harivad. Meditsiiniteemalised (iluopid, imelikud haigused, liiga suured, liiga väikesed inimesed/rinnad, soovahetus, laibakoristajad jne) on natuke liiga haiged, mulle meeldivad rohkem dokid rubriigist varia ehk siis üldse elust kogu selle kirevuses.
ETV näitab Pärnu filmifestivali valimit ja HotDoki kordusi.

Juhtusin eile (polnud varem näinud) vaatama filmi sellest, kuidas New Orleansi looduskatastroofi eest põgenevad inimesed olid sunnitud oma lemmikloomad maha jätma, lootes neile paari päeva pärast järele minna. (Loomade mahajätmine polnud nende vaba valik, vaid võimude nõue.) Läks muidugi teisiti ja umbes 250 tuhat looma piinlesid nälja, janu ja hüljatuse käes. Mingi osa neist päästeti ja anti üle perekonnale. Vahepeal oli nii kurb, et ma ei suutnud vaadata. Eriliselt läks hinge üks vanapapi, kes oma kassikest taga otsis ja vaatajate rõõmuks ka leidis.

Meil on ilma katastroofitagi neid, kes hülgavad, jätavad metsa või viskavad kinniseotud kotis prügikasti oma lemmiklooma. Loomade varjupaigad ei suuda kõiki mahajäetud kasse ja koeri ära paigutada ja nende eest hoolitseda. Ja kas see olekski kodutu looma suhtes parim variant?

Pärast filmi silitasin pehmelt oma siiami sugemetega 6aastast kassi ja tõdesin, et tal on küll ilus elu - absoluutselt muretu ja kindlustatud. Kuigi jah tuleb ka temal vahel mitu päeva üksi kodus olla, aga tal on 4toaline korter, rõdult väljavaade ja kolme sorti krõbuskite hulgast valida...

Meie segavereline koer elas 18-aastaseks ja oleks vist veelgi tahtnud, aga...
Siiamaani kuulen teda küünte kribinal mööda esikut jooksmas.

Igasugused kiiksude teemad on üldiselt hästi peale läinud. Lugejad võiksid oma lemmikloomade kiiksudest kirjutada! Usun, et need on vähemalt sama huvitavad kui inimestel.

2 comments:

kukupai said...

Mida arvad kassist, kelle lemmiktoiduks on värske kurk? Minul just selline on. Kurki ei saa üldse lauale jätta, nii kui selja pöörad, on kass jaol ja krõbistab.

helle said...

Ma arvan kassidest üldse hästi, ükskõik, mida nad teevad või söövad. Üldiselt on nad muidugi pirtsakad, kui nad ainult head elu on näinud. Minu venna kass ehk minu kassi ema lakub tomatimahla.