2008-06-16

Mida teha (vaimu)varaga?


Üks tuba minu korteris on kujunenud tahtmatult nn kolikambriks. See on tuba, kus elanik pole juba ammu kodus ja ei tule ka kunagi enam. Isa tuba. See on kõige parema asetusega tuba korteris. Kuus aastat tagasi elas seal Epp, kui tal oli vaja varjupaika, et oma elu taas korda seada. Tema asju, eriti raamatuid, on seal praegugi. Külalised panen sinna magama.
Suve eel teen selle toa korda, talvel käib ööbimisega külalisi vähe(m).
Olen seal mitu päeva - et oma motoorset rahutust kuidagi maandada- püüdnud korda luua. Mitu "laibakotti" on juba tarbetuid asju (põhiliselt riideid) täis.

Mida aga teha ajakirjadega?

Neid on ikka kole palju kogunenud. Triin tellib mulle juba aastaid Eesti Naist. Kõik ilusad elitaarsed klantspiltidega ajakirjad. Ma hindan neid kõrgelt. Ikkagi Eesti vanim naisteajakiri.
Kroonikaid terve posu. Ei osta neid enam ammu.
Elu Kiri, mis mulle ühel aastal mingi nipiga kaela määriti.
Sama lugu Kodutohtriga.
Olen lolli aruga ostnud ka Naistelehte ja ajakirja Naised.
Postimehe Arterit ei loobi samuti kohe minema.

No mida teha selle kõigega? Andke nõu. Parimale ettepanekule aastakäik mis tahes nimetatud ajakirjadest.
Ahju mul pole - klants ei põlegi ega raatsiks kah. Vaimuvara ikkagi.

Kelle silm?

13 comments:

Hundi ulg said...

See olukord siis, kus vaim ajab füüsise kodunt välja...

Eks Sa ikka halastamatu pead olema. Kunagi jätsin kuhugi enda raamatukogu. Hoole ja armastusega kogutud. Ja ei juhtunudki midagi. Vaimul on omadus tasa ja targu füüsise juurde uuesti hiilida. Olen hakanud juba mingeid riideid ära viskama, et vaimule oma kodus ruumi teha. Seepärast olen teinud kindla otsuse - kaasaegne perioodika otse ahju. Sina siis pane see makulatuur sinna õigesse konteinerisse.

kukupai said...

Mul oli ajakirjadega sama probleem ja siis sai lõpuks jõhkralt vanapaberiks pandud. Põletada neid ei saanud, tuhka ja tahma rohkem kui sooja. Eesti Naisest said retseptid välja tõmmatud ning ära köidetud, muu kraam läks. Paar aastakäiku Kodu ja Aeda on alles, neid läheb veel vaja.
Raamatutega teen nii, et mida ise enam ei taha, laon kasti ja kupatan puuetega inimeste kotta, seal on päris hea raamatukogu. Teistel vähemalt lugeda. Ära viskama käsi ei tõuse.

Kaamos said...

Alustan vist juba neljandat korda kommentaariga, edasi-tagasi, edasi-tagasi... Arvan teadvat mida tunned, nõu ei oska anda, sest oleksin ise samas olukorras sama nõutu. Ükskord olen ma oma elus ju isegi tapeeti lugenud(makulatuuri mis sinna alla käis muidugi),kirjasõnal on minu meelest ni suur väärtus.
Aga muidugi on Hundiulul ja Kukupail sügavalt õigus, midagi paremat ei tulegi pähe - kui just ei taha oma kodust vanade ajakirjade arhiivhoidlat teha. AJAkirjad ju, aeg sai läbi ja kõik.

Linda Järve said...

Ma ei kujuta ette, kas ka sealkandis on niisugust võimalust, et ajakirjad kuskile viia, kuskohast siis soovijad saavad neid endale võtta. Tallinnas olevat üks niisugune koht, aga ise ma selle teenust pole tarvitanud. Suures majas on lihtsam, saab pakkuda lugemiseks naabritele, kellest teab, et neid asi huvitab, aga neil endal ei ole seda. Aga üldiselt olen minagi lihtsalt vajaliku infoga või meeldinud lugudega leheküljed välja tõmmanud ja alles hoidnud, muu läheb vanapaberikonteinerisse. Vaid mõnd eriti huvitavat numbrit olen tervikuna säilitanud.

On muidugi ka võimalus näiteks Delfi naistekas või mõnes foorumis maha hüüda, et nii- ja naasugused ajakirjad on üle, kas keegi soovib. Seda esimest kasutades sai üks mu tuttav oma naisteajakirjadest lahti.

Raamatuid olen andnud vabatahtlikele, vanglatele, lastekodudele, aga neid on ikkagi liiga palju.

Reede said...

Epu silm :)
Kui ma USA-sse kolisin, viskasin ära hunniku Pere ja Kodu retseptilisasid. Kui mu sõbranna sellest kuulis, pidi ta infarkti saama. Tema jaoks olid need köögipiibel, mida ta usinasti kogus. Aga ma ei teadnud ju :(
Nii et jah, kuskile võiks teate panna küll, et mis asjad on üle (nii nagu meil saab ülejäänud asju craigslisti panna).

Elviina's blog said...

Kuskil 80:ndatel ma lasin köitta huvitavamad raamtuteks, aga nüüdsel ajal on neis ju üle poole reklaam. Seega käin nüüd läbi ja lõikan välja retsepte, mis tunduvad huvitavad ja mõningad huvitavad artiklid ja lõpud prügikonteinerisse.

Aga käsitöö ja digikuva säilitan korralikult kaantevahel.

helle said...

Lugupeetavad!
Kõik on head ideed, aga 1. sorteerimine ja vajaliku selekteerimine nõuab tohutult aega ja energiat, milleks vähemalt praegu ma ressurssi ei leia, 2. kui ma ka teen mingi valiku, siis tuleks ka sellele paik leida ja/või mingi süsteem välja mõelda, et hiljem üles leiaks, 3. viia praht konteinerisse, mille kohta ja olemasolu ma siin ei tea, 4. teatavasti on paber suures koguses raske, käe otsas transportimine ilmvõimatu, 5. vaevalt vanad kroonikad ja muu selline kedagi huvitab, et pakuks lugeda või nii.

Jääb kõige lihtsam ja samas ka kõige perspektiivitum variant - viia kogu kraam kottides keldrisse, kus on ees juba igasugust muud träni. Ükskord ma tellin veoauto ja lasen viia...kuhu?
Kahju, et enam pioneere pole, kes vanapaberit koguvad.

Kaamos said...

Hah, on küll lapsi kes vanapaberit koguvad, minultki said kevadel pool tsentnerit ajalehti! Ühe hea sõbra vennalapsed (vist) mingist Tallinna koolist kogusid, mulle isegi seletati mis ürituse raames, aga see info kadus kuhugi haletsuse, et annan "kirjandust" ära ja heameele, et saan pahnast lahti vahele ära. Lubasid järgmine aasta jälle paberi järele tulla. Uurin elu, küsin üle, annan teada. Vaevalt, et nii kaugele nüüd makulatuuri järele tullekse aga äkki on selle infoga midagi peale hakata.

Giustino said...

Epu silm jah!

Kuule, hoia veel alles neid, kuni mahuvad veel ära. Minul on nägemus sellest, kuidas Karksis saab olema ruumi vanade ajakirjade jaoks. See on ju ajalugu meie laste ja lastelaste jaoks.

Kunagi sai Lilli pööningul mõnuga vanu ajakirju loetud... Ja vanu õpikuid, töövihikuid jms.

Epp

helle said...

Ootasingi,epp, millal sina siia jõuad. leidsin su silma internetist. vahva ju?!
Viin keldrisse küll, aga eks sealt saab karksisse ja kuhu iganes viia.

Elsa said...

Üks küsimusekinnas Sulle: http://elsapesa.blogspot.com/2008/06/5-ksimust.html :)

ritsik said...

Meil Pärnus on raamatukogu "koridoris" riiul, kuhu paneb raamatukogu ise oma üleliigsed raamatud tasuta kojuviimiseks ja sinna olen ka mina viinud kõik oma ajakirjad, mida enam teist korda sirvida ei viitsi. Kaovad sealt riiulilt kõik ja ülikiirseti!

Anonymous said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.