2008-06-14

Motivatsioonipuudus

Juba pikemat aega vaevab mind nähtus nimega motivatsioonipuudus. See väljendub selles, et ma ei taha, ei viitsi, ei jõua midagi teha. Hurjutan ja häbistan küll ennast, aga tolku pole.
Ma ei tea, kas see on psüühiline, isiksuslik, sotsiaalne, kliiniline või olmeline probleem. Vaatasin guuglist, aga seal oli nii palju vastuseid, et mul kadus isu (motivatsioon?) millessegi süveneda.
Motivatsioon langes kolinal igas valdkonnas, kui otsesed töökohustused vähenesid.
Ometi pole ma ju veel puhkusel.

Vaegtööde nimekiri on pikk:
- Üks tähtis aruanne on pooleli(esitada esmaspäevaks).
- Tõin raamatukogust lugemist, aga pole isegi kaant kergitanud.
- Lehed võtan ainult postkastist välja ja nii nad jäävad.
- Koristamisest on isegi piinlik rääkida.
- Peaks mõtlema lõpukõnele.

Mis aitab motivatsiooni taastada, tekitada?
Üldtuntud asjad - tunnustus, karjäärivõimalus, töörõõm, palk(raha)- siin üldse ei toimi.

Mõtlen selle peale homme põhjalikumalt, täna lähen magama.
Loodan, et mul vähemalt unepuudust ei ole. Kaht puudust korraga ma lihtsalt ei elaks üle.

14 comments:

Linda Järve said...

Aga kas tulebki alati midagi teha?
Enese hurjutamisest ja häbistamisest on vähe kasu. Pelgast kohusetundest tingitud tegemiste asemel tuleks teha asju, mis endale rõõmu pakuvad. Mitte midagi ei juhtu, kui raamatud mõnikord peavad kauem lugemist ootama, nõusid kohe silmapilk ära ei pese, koristamine natuke edasi nihkub. Pidev enesepiitsutamine tekitab tõrke, kui siis on ka väsimus suur olnud, tekib motivatsioonipuuduseks nimetatav seisund. Siis aitab, kui asju võtta lahedamalt. See, mida kindlasti on vaja teha, tuleks teha ning seejärel lihtsalt luuslanki lasta. Vabalt võtta... nautida...enesele mõni ilus hetk korraldada... asjad tähtsusejärjekorda mõtelda, kusjuures mitte nii palju mõeldes, et pea ragisema hakkab... Küll siis üsna pea jälle kõik edenema hakkab :)

Ninataga said...

Asjad käivad kannul ja nõuavad tegemist, kuid sina ei tee?
Sain ma õieti aru?
Sama siit - ära siis tee. Vahi tegemata asjadele otsa ja kõnni minema.
Selle mitte tegemise põhjust tean ma kah :) See on nii tuttav tunne :D
Ilusat und sulle pigem :)

Kaamos said...

Puhka, delegeeri ülesanded kellelegi teisele, tee ENDALE üks ilus päev. Väsinud inimesel kes alati oma väsimusest arugi ei saa on rutiinsete toimingute sooriamiseks sama palju motivatsiooni kui austril maratoni jooksmiseks.

Hundi ulg said...

Loodan, et see on ehk tööaasta lõpu pingelangus, pisut erinev Sinu varasematest tööaastatest. Ühes varasemas postituses teatasid, et see on lõpp (uut klassi enam ei võta). Mingite otsuste lõpplikus tekitab aga kindlasti tühjustunde või siis motivatsioonipuuduse.

Mina oma elu pisiasjades pean ikka ja taas ennast sundima ja sundima. Üksiolemise eelis on see, et keegi ei pahanda, kui ma midagi ei tee. Ometi ma teen. Ennast sundides. Ei taha tagasi seda tunnet kui peas vasardas mõte - kui hea oleks hommikul mitte ärgata. Niisiis sunnin ennast tegema ja vahel harva sunnin ennast hoopis molutama. Ka see on vajalik.

Seega moluta üks päev. Aga siis tuleb taas piitsa anda.

Heli said...

Tööasjadega "ühele poole saamiseks" aitab teadmine peatsest puhkusest. Vähemalt minu puhul see toimib:)

Ühinen iltaga`ga, et motivatsioonikriisi leevendajaks on aeg vaid iseenda jaoks. Pidev "peab" tekitab tühjakspigistatud sidruni tunde. Ei saa olla lakkamatult tegevuses.

Vahepeal on vaja liivakell ümber pöörata;-)

Elviina's blog said...

Minul aitab see kui vean vatid selga ja võtan ette üksi pisut pikema jalutuskäigu metsa. Naudin puude kohinast, linnulaulust ja lõhnavast õhust. Juba paaritunnine kõndimine uudistab imeliselt. Ei ole ise mingi asjatundja, aga natuke algava masenduse märke on, viibimine looduses olevat sellele hea rohi.

Ti:a said...

ma olen kogu aeg olnud seda meelt, et pisike stress meie sees, annab palju rohkem jõudu ja on edasiviiv jõud.
miks õpetajad haigestuvad puhkuse ajal? sest tuleb pingelangus.
pidev koormus kaob ja laseme end vabaks. ma olen kõikide puhkuste alguses haige olnud. samas ma tahan olla ka nii,et mittemidagi ei pea tegema, isegi juukseid ei viitsi kammida. nii peab ka.
dont worry, mustus ja söömatus on lõpuks ikka need asjad, mis meid püsti ajavad ;)

helle said...

Kõigile
Kõige kummalisem on see, et kogu selle madalseisu juures (mis ei ole deprekas) võin ma tundide viisi käia blogides, istuda arvuti taga. Teha küll lahti pooleli olev aruanne, aga siis jälle leida ennast mõnest blogist. Ma ei ole kõigesööja, mul on omad vaieldamatud lemmikud.

Ostsin endale muusikapäevade passi, aga - kujutage ette - ma pole isegi endale selgeks teinud, mis sel aastal kavas on.

Ma olen nagu Hundiulg omaenese peremees ja kellelegi midagi delegeerida pole võimalik.
Eks ma püüan heade nõuannete järgi toimida ehk teen nimekirjas nr 1- aruannet. Siin, arvuti taga.

Päikest teie pühapäeva!
Siin on tuuline ja külm.

Tea said...

ma vist mõistan väga hästi, mis tunne see on, sest mind vaevab sama... Pärast pikka rasket pingutust, on mulgi vabam aeg ja ajab lausa vihale, et midagi lausa ei TAHA teha. Ma üritan tasapisi väikeseid asju teha ja kiidan ennast iga liigutuse eest, mis enne tundus täiesti normaalne stiilis "tubli, et poes sai käidud ja kassiliiv vahetatud" :)

konn, lendav konn said...

Viimased 8 kuud olen ma ennast piitsutanud nagu ei kunagi varem. Mõni aeg tagasi läks piits katki ja.....midagi ei juhtunud. Kõik, mis oleks pidanud toimuma, toimus minu siplemisest hoolimata ja kui ka midagi jäi toimumata ei juhtunud suures plaanis midagi. Ma saan ju aru, et Sinu ametis päris nii ei saa, et kui hommikul pole tuju tööga päeva rikkuda, siis lihtsalt vedeled voodis ja ei liiguta lillegi, aga alanud suvevaheajal võid vist küll niiviisi teha:) Puhka, Helle, puhka!

helle said...

Kalliskonn! Lõpetasin praegu selle lollaka aruande. Täna pole välja saanudki. Peaks vist minema.
Ega ma töötagi liiga palju, jutt on selline. Tüdimus tuleb peale, tuju läheb ära. Rõõmu ja stiimulit oleks vaja, küll siis jõuaks. Kõike jõuaks. Hoia ennast ka. Küllap peame veel vastu. H

Bianka said...

Kutsu endale mõni armas inimene külla. siis on, mida oodata ja tekib põhjus ka tuba ära koristada.
Või kola mälusahvris, pildikastis või blogiarhiivis, meenuta nii head kui halba, nuta peatäis ja saabki kergem.
Aga sul on terve ilus vaba suvi ees, misjaoks sulle seda motivatsiooni vaja peaks minema. Küll ta sügiseks jälle tee koju leiab, las hulgub veidi ilma mööda.

helle said...

Kokkuvõtted
(mulle meeldib, kui tehakse kokkuvõtted diskussioonist või kommentaariumist nagu Hundiulg tegi personaalküsimuse kohta)

- motivatsioonipuudus osutub enamasti tühipaljaks laiskuseks ja tujutuseks
- kui sul on halb tuju, siis võta midagi ette: mine külla või kutsu endale külaline, kuula muusikat, söö midagi head, pane endale lemmikriideid selga, võta pits konjakit jms
- võta aeg maha, sülita lakke, viska jalad seinale, ÄRA tee midagi, kui sa ei taha
- ära põe, ära virise, ära riku enda ja teiste tuju oma halinaga- paku positiivset, saad vastu sama!
- võib-olla veel midagi...

Palju tänu kõikidele headele inimestele.Ilusat elu!

Anonymous said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.