2008-10-14

Lihtsa elu väärtused


"Ma kadestan sind lihtsa elu pärast, " ütles sõber, kui me arutasime, miks on mõne elu nii kuradima keeruline ja raske. Kui ma väljendiga "lihtne elu" hästi nõus ei tahtnud olla, siis ta parandas: lihtsam elu.

No olgu, ma püüan siin lahti mõtestada oma kuvandit "lihtsast elust".

- Ela üks päev korraga - täna mõtle homsele, homme ülehomsele jne. Olgu, et see tundub liiga lihtne, säästad ennast liigsest ettemuretsemisest majandusraskuste, tervise- ja töömurede pärast.
- Ära kahetse tehtut või elatud elu. See ei aita ega tee ka olnut olematuks. Liigsed enesesüüdistamised muudavad elu päris keeruliseks.
- Ära konuta ega kapseldu koduseinte vahele. SUHTLE! Mine õue iga ilmaga, sa näed teisi samasuguseid, tekib solidaarsustunne ja mõistmine: sa pole ilmas üksi!
- Vali selliseid sõpru, partnereid, kes mõjuvad sulle hästi, mitte ei ohi, et elu ongi raske ja keeruline. HELISTA sõbrale!
- Käi tööl, kuigi teed seda vahel kaunis vastumeelselt. Töö eest makstakse palka ja see aitab sul oma eluga toime tulla. Sunni ennast takka näiteks koristama, süüa tegema.
- Kurda oma "rasket elu" nendele, kes sinust hoolivad, mitte ei ütle "ära hädalda, kõigil on raske".
- Tee midagi enda heaks. Naised, minge juuksurisse, massööri juurde, ilusalongi, spaasse, veeaeroobikasse. Mehed? Ei oska soovitada, aga kindlasti on ka meestel omad tuunimisvõtted ja eelistused. Ja mingid hobid näiteks.
- Rõõmusta lihtsate asjade üle. Kui sul on näiteks lapsed või lapselapsed, siis nende edusammude üle. Või ilusa ilma, toreda reisi, hea sõbra üle. Kui vähegi leiad põhjust, NAERA! (See on väga tähtis!)
- Ära mõtle probleeme välja ega võimenda olemasolevaid. Taga endale hea uni selle läbi, et oled enda ja päevaga rahul. (See pole kerge!)

Muidugi ei ole alati "lihtsat elu" võimalik saavutada, aga püüa, püüa kõigest hingest!!

Pildil ikka Lapimaa - Tarkavaara kullaoja.

11 comments:

konn, lendav konn said...

Kogu jutt oleks nagu talveunes konnast;)
Palun vabandust, korraks ärkasin.
Aga tegelikult võiks Helle hakata eneseabi raamatuid kirjutama, tuleb välja ja toob sisse!

helle said...

Hea soovitus küll, aga kahjuks saaks sellest heal juhul ainult artikli vallalehte;)
Kes ise ei oska, õpetab teisi!(iseenda kohta)

Udo said...

Mumeelest on lihtsal elul sarnasusi matemaatilise valemiga. Algul tundub teine ilmatu keeruline ja tundmatuid muutujaid täis. Kui on oskust see valem ära taandada, jääbki järgi lihtne elu. Ole tasakaalus ja oska armastada.
Aga alguses tundub asi ikka väga keeruline ja komplitseeritud. Näilisus puha.

helle said...

"Ole tasakaalus ja oska armastada!"
Tõepoolest - NII LIHTNE see ongi! Nõus!

Heli said...

Vot selliste lausete usku olen minagi. Võtan oma kümneks käsuks, kui lubad:)

helle said...

Siinkohal tuli mulle meelde Karikate Emand, kelle blogi pealkiri oli "Lihtne elu".
Kuidas küll tahaks teada, kuidas tal ja ta armsal perel läheb.
Niimoodi tulevad ja lähevad inimesed meie(virtuaal-)elust.

Kaamos said...

Lihtne elu kui taandatud valem.... nii hea mõte.


Aga ka tasakaal on mõnikord näiline. Tipul seisev püramiid, ootamas väsinud liblikat kes hetkeks maandub.


Ikkagi on need nõuanded kuldsed ja tasakal igatsetud.

Bianka said...

Tahaks lisada veel ühe soovituse. Siin soovitati, et vali endale häid kaaslasi, kes sulle positiivseid emotsioone tooks. Sellega on nii, et kui neid pole leida, siis tuleks otsida olemasolevates kaaslastes üles head küljed ja keskenduda nendele. Halbu külgi mitte torkida, vaid suhtuda nendesse mõistvalt. Siis on kandidaate tunduvalt rohkem "heade kaaslaste" kohale. Minul on see poliitika aidanud elul palju helgemana paista.

Udo said...

Ha..
Selle tipul seisva püramiidiga on tõesti nii, et kui ta kord juba veidikenegi tasakaalupunktist kõrvale kaldub, on edaspidine ümberkukkumine üha kiirem.
Kui aga püramiid ei seisa tipul, vaid ripub kinnitatuna tipust, on lugu vastupidi. Mida rohkem kallutada, seda raskem on kallutada.
Inimestega ka on vist nii. Mõni on saavutanud tasakaalupunkti, kuid see punkt on väga habras, väikseimgi kirju liblikas ajab kogu süsteemi uppi. Teist tüüpi tasakaalukaid on küll võimalik nügides veidi kõikuma lüüa, kuid päris ümber lükata on väga raske. Ma arvan, need teist tüüpi ongi nii kindlalt seisvad just sellepärast, et neil on lihtne elu. Ehk siis, elu on nende jaoks lihtne, arusaadav.
Mul tundub, see Algarvu soovitus toetab hästi seda tasakaaluka tasakaalu varianti.

Tuimalt seisvaks tulbaks ei ole ka hea saada.

helle said...

Kaunid kommenteerijad!
Teiega on lõbus ja vahva!
Tõepoolest, tuimalt seisev püramiid ka ei tahaks olla, ehkki see ei kukuks kuhugi;)
Tahaks olla lihtsalt igavesti tubli ja saada omaga hakkama! Kuniks elu.

kukupai said...

Tere, ma hästi ei saanud aru, kuhu Sul see lemmikblogide kastike juurde tuleb. Blogtreesse? Seal paremal pool, kui oma listis oled, peaksid olema esmalt need listid, mis Sul järjehoidjates on, siis aga ülejäänud populaarsemad. Mul pealehel on enda list kolmekordselt esindatud ja mõnel teisel mingi muu list samamoodi. Olen Andrisele üritanud juba seda mainida, aga seni veel tolku pole, nii et ma Sind ka aidata ei oska praegu.