2009-10-01

Meenutame häid õpetajaid


Algas hea õpetaja kuu. Miks ka mitte, sest 5. oktoober on õpetajate päev (vist ülemaailmne!?).
Lugesin ka Tiia vastavat postitust.


Õpetaja headuse hindamiseks on palju kriteeriume: oma aine valdamine, loovus ja innovaatilisus, huvitav ja meeldiv isiksus, suurepärane suhtlemisoskus, enese kehtestamise võime jms
Hea õpetaja ei tohiks olla kiuslik, närviline, naljavaene, igav, veider(koomiline), jäik, kättemaksuhimuline.
Lühidalt - hea õpetaja peaks olema ideaalinimene, kes suudab oma isiksusega mõjutada õpilasi kogu nende tulevase elu. Head õpetajad jäävad meelde surmani ja nende headus ei kahane ajas. Tihtipeale on nii, et kooliajal kardetud ja kirutud õpetajad osutuvad hiljem mälestustes heaks.
Üldiselt armastatakse ja hinnatakse esimest õpetajat, sest siis on laps veel väga vastuvõtlik ja kiinduv olevus, ja algklasside õpetajad on teistsugused ka kui aineõpetajad (rohkem ema moodi ja väga loovad-mängulised).

Mul on kaks õpetajat, kellega ma suhtlen siiani.
Mõlemad on juba üle 80 aasta vanad.
Esimene on minu klassijuhataja ja eesti keele õpetaja Helgi Karolin. Tema mõjul ja soovitusel läksin ma eesti keelt õppima. Ta kiitis mind koolis kirjandite eest, pani seinalehte tegema ja klassikroonikat kirjutama, saatis kõnet pidama Tallinnasse suure auditooriumi ette. Ta tekitas huvi kirjanduse vastu (mitte ainult kohustusliku), sest jutustas väga elavalt, mahlakalt, leidis huvitavaid seoseid eluga. Ta oli väga emotsionaalne õpetaja ja kui vihastas, siis ikka ütles:)

Kui ma tulin oma kodukooli tagasi, nüüd juba õpetajana, siis olime kolleegid. Ütlesin talle teie, enne ei saanud sina öelda, kui ta läks pensionile ja meist said nö sõbrannad. Praegu elab ta Tartus ja me enam nii tihti kokku ei saa.

Teine õpetaja oli mu kolleeg minu esimeses töökohas - Märjamaal. Ta õpetas saksa keelt ja oli nii suur autoriteet, et konfliktid temaga oleks olnud ilmvõimatud. Mida teeb tuuleke kaljurahnule? Tema nimi on Linda Sõrmus. Tema õpetusest noorele kolleegile jäi meelde, et õpilase käest tuleb küsida täpselt seda, mida oled talle õpetanud. Veel ütles ta, et kisendav ja endast väljas õpetaja on naeruväärne. Kõige paremaid tulemusi enesekehtestamisel saavutatakse vaikse häälega öeldud sõnadega(olgu need siis kas või iroonilised ja sarkastilised ...vajadusel muidugi).

Soovin kõikidele blogivatele õpetajatele toredat õpetajate päeva ja kuud ka!!!

Postitus on kirjutatud nö tellimisel, sest sain vastava palve.
Vaata sina ka ja meenuta!

7 comments:

Hundi ulg said...

Sa ei kujuta ette kuidas ma Sind heatahtlikult kadestan, õpetaja.

helle said...

Aitäh! No mille eest? Et mul on olnud häid õpetajaid?

Anonymous said...

Minu lemmikõpetaja oli keskkooli eesti keele-ja kirjanduse õps Helmi Kelle. Küll sai teda narritud! Tema narris meid ka;) Lõpukirjandi sain ikkagi viie, mis sest, et muidu ta mind ei hellitanud. Kena naine oli ka:D
Igaks juhuks head õpetajate päeva, mina sa tea.....

Konn-könn (vales arvutis)

Eppppp said...

Kas Karolin Helgi elab Tartus? Ma peaksin ikka talle kunagi diktofoniga külla minema ja suguvõsa jaoks koguma mälestusi... tema tundis hästi taati ja vanaema ja nii väga oleks vaja võtta aega temaga rääkimiseks...

Segasumma Saara said...

Head õpetajate päeva, Õpetaja! :)

sille said...

Head õpetajatepäeva! :)

Elsa said...

Head õpetajatepäeva! :)
Sina oled vaieldamatult üks neist õpetajatest, kellele mina sel päeval hea sõnaga mõtlen...