2010-06-04

Viimane koolipäev

Suvi! Puhkus! Päikesepaiste! V-a-b-a-d-u-s! (mitte veel:)

Edit. Lugesin kusagilt blogist, et lilli viivad õpetajatele veel ainult algklasside lapsed, sest neile annavad lillekese pihku ema. Mõned ikka toovad keskastmes ka (vaata pildil), aga seda peab küll täheldama, et tohutuid lillesülemeid, mis "vanasti" õpetajad said, enam pole tõesti.
Mille märk see on?

13 comments:

neiud ärevil said...

Lasteaias on siis veel vanaviisi.Eelmisel nädalal oli kevadpidu ,mis oli ühtlasi ka pooleldi lõpupidu sest paljud lapsed jäävad suvepuhkusele.Mina sain küll suure sületäie lilli koos kallidega.3-dal juunil oli eelmise rühma laste ja vanemate kokkutulek.Minu maja on siiamaani lilli täis.
Oma tütar lõpetas 7-da klassi ja nagu ikka sai lilled kaasa antud(tema muidugi tuli ise selle peale).Aga kahjuks oli jah peaaegu ainuke.Kurb -õpetaja on ikka suure töö ja vaeva nägija ja ma arvan ,et 1 ilus lillekimp oleks vähim millega seda välja näidata.

helle said...

Vanasti(!) toodi lilli ka siis, kui eksamihinnet teatati või uurimstöö kaitsmine oli.
Nüüd häbeneb see mõni üksik, kes tahakski lilli kinkida, et ta paistab vähe imelik.
See muutus on toimunud suhteliselt lühikese ajaga.

sille said...

Ilusat puhkust!
Kuigi mõnes mõtte nüüd alles see tüütu töö (paberimäärimine) ju alles algab.
Aga kuidagi kurb jah, et lillede toomise komme ära kaob. Eksamitel ei tooda juba mitmeid aastaid õpetajatele lili. Kui mina veel koolis käisin, siis tõid kõik (või enamus vähemalt). Mul hetkel lõpetas 4.klass ja ka lillemägi oli poole väiksem kui eelmisel aastal. Mitte, et ma selle üle nuriseks, sest lilli oli ikka palju, aga eks see tõesti nii ole, et mida vanemad lapsed, seda vähem lilli kevadel tuuakse.
Minu 8.klassi lõpetav tütar ka ei tahtnud lilli võtta, saatsin temaga siis õpetajale kommikarbi.

helle said...

Tuli meelde üks kurioosne juhtum vanast ajast.
Oli kirjanduse suuline eksam ühes keskkooli klassis. Õpilased tulid hindeid teada saama, kõigil lilled kukult peos.
Siis üks poiss, kuulnud, et tema eksam on ainult 3, viskas lilled prügikasti ja lõi ukse tagantkäe kinni. Vb ütles ka "kurat".

Näen seda meest vahel konsumis oste tegemas, iga kord tuleb kirjeldet juhtum meelde:)

Bianka said...

Kusjuures, sinu viimases kommentaaris on üks suur põhjendus sellele massilisele lilletoomisele- pugemine. Võib-olla räägib minus kadedus, sest mulle näiteks aastaaruande valmimise puhul keegi lilli ei too. Ja kui tooks, siis kõik arvaks, et kas see tegelane tahab minult midagi saada või on ülemus mu armuke...

Mulle teeks küll suurte lillesülemite asemel rohkem rõõmu see üks kimp, mille toob laps, kes õpetajat tõesti hindab või tänab. Sest kui üldiselt see kombeks enam pole, toovad lilli vaid need, kes seda tegelikult südamest tahavad.

helle said...

Lillede kinkimise komme on iidvana ja paljutähenduslik.
Kui õpilane toob millegi lõpetamise(aasta või eksam)puhul lilli, siis oleks ju hilja seda pugemiseks nimetada(mis siin tagantjärele pugeda!!!). Ärgu nad toogu siis lilli, ega keegi ju sunni!!!
Meil on kolleegide hulgas komme, et sünnipäeval pannakse raha kokku ja kingitakse mingi püsik - kas puuke, põõsas või lillepott (ambel). Siin on 2 lillepoodi, valik on suur. Mina sain viimati kolleegide poolt orhidee.

helle said...

Oi taevake! - "ampel" mõtlesin ikka!

Pöördudes tagasi esimese kommentaari juurde, siis lasteaialaps ju iseseisvalt mingit lille ei kingi, ikka lapsevanemad.
Ringi ümber tõmmates võin resümeerida, et lilled tulgu südamest või ärgu neid olgu!!!

Bianka said...

Mina ei mäletagi, et me oleksime õpetajatele lihtsalt klassi lõpetamise puhul lilli toonud, ikka ainult kooli lõpuaktusel. Nagu hüvastijätuks ja tänuks. Usun, et see komme ei kao kuhugi. Eks ühtede õpetajate sülemid olid suuremad kui teiste omad...

neiud ärevil said...

Väikesed lapsed mõtlevad iseseisvalt ka.Alati ei pea ema neile nõu andma.Meie rühmas pole haruldased need juhtumid ,kui laps lihtsalt lasteaeda tulles korjab tee äärest õpetajale lilli.Vahel on see ka umbrohi,aga lapse näost on näha ,et see tuleb südamest.Vahel on ju andmisrõõm suurem ,kui saamisrõõm.

sille said...

Minu meelest on just 1.septembri lilled sellised kahtlase väärtusega, "pugemiseks" toodud. Kuigi see on ammune komme. Kevadised lilled on ikka tänuks õpetajale aasta jooksul tehtud töö eest.

helle said...

Ma ei arva küll kuidagi, et lilled võiks kvalifitseeruda altkäemaksuks või korruptsiooni nähtuseks.
Lihtsalt kena komme on, ja kui see välja sureb, siis on ilmselt aeg. Kui laps(ed) ei taha oma õpetaja(te)le rõõmu teha, siis ta ei too lilli ei 1. ega viimasel koolipäeval, ei õpetajate ega sünnipäeval.

joanamari said...

mina lõpetasin põhikooli mingi 40 aastat tagasi
juba siis oli imelik lilli viia
peeti pugemiseks
kui sul lilled kaasas olid
tuli need õpsi lauale sokutada nii et ta ei näeks kes tõi
minu lapsed aga viivad lilli õpetajatele mõnuga,et
otsi palun mulle hästi uhke kimp
oma aiast muidugi
kui nad algkoolis olid, siis korra kondasin 1. septembri eel mööda metsi, et lilli korjata, siis viskas üks õpetaja need prügikasti, et mingid vihad on talle toodud
sellele õpetajale ei ütle mu lapsed ka mitte tere
nende haige emme roomas mööda metsa, et laps saaks õpetajale rõõmu valmistada, aga õpetaja ei osanud seda hinnata

Bianka said...

Noh korruptsioon ja altkäemaks on juba nii kanged määratlused, et kutsu või politsei ;)

Ma ei usu, et õpetajad on jälginud, et kes tõi lilli ja kes mitte, et siis vastavalt hindeid panna. Sellises otseses mõttes lilletoomine pugemine polegi. Aga... Kui on "iidvana" komme, et kõik toovad lilli, siis ei söanda keegi teistest erineda. Praegu kujunevas olukorras, kus üldist kommet (loe:kohustust) lilli tuua enam pole, siis toovad vaid need, kes tõesti õpetajat tänada tahavad. Tahtsingi oma jutuga öelda, et see oleks palju normaalsem suhtumine ja need lilled tuleksid südamest.