2007-11-04

Blogisõltlane? Jaa!

Lugesin Tiiu posti ja tekkis vastulause ütlemise soov.
Iseenda juures olen küll hirmutava tendentsina märganud blogisõltluse süvenemist. Eriti siis, kui põhitöö lausa kukil ei istu. Kui olen midagi üllitanud, siis terve päev kripeldab, lausa veab vaatama, kas keegi on kommenteerinud.

Kui midagi juhtub või mingid kolehead mõtted tulevad pähe, siis jälle arvuti manu. Meenub Voldemar Panso, kes vaatas eluteatrit ka mõttega: kuidas seda lavastada?

Aga ühte ma pole teinud - pole pannud oma blogisse mingit klikkide lugejat või populaarsuse näitajat. Mulle piisab sellest infost, mida pakub blogipuu. Kui ma peaksin veel iga päev uurima, kust, kuidas ja mil moel minu blogis käiakse, siis oleks küll asi päris hull. Minu jaoks.

Vaba nädalaga oleksin võinud lugeda mitu raamatut läbi, koristada sahtleid ja kappe, käia rohkem jalutamas, sõita Pärnusse või Viljandisse. Aga mina istun arvutis nagu mõni teismeline. (Loodan, et teismelised ei solvu!)

Võib-olla ei ole aeg arvutiga päris tühja läinud!? Ma olen leidnud hästi toredaid blogijaid, kelle elu on hakanud mulle korda minema. Olen ennegi välja öelnud, et blogi ei ole minu jaoks meedia, vaid on pigem ilukirjandus - autobiograafia, memuaristika, mida ka päriskirjanduses mulle viimasel ajal meeldib lugeda.

Kui keegi on ka minus midagi leidnud, siis on mul hea meel.

Edit. Mõned küsimused nn laiale ringile.
- Kas on olemas head sõltuvused ja halvad sõltuvused?
- Kui öeldakse kellegi kohta töönarkomaan, kas see on halb või hea hinnang?
- Kui ma olen sõltuvuses blogidest, kas see on siis minu puudus või lihtsalt eripära?
- Miks on naabrinaisega pläramine halvem kui blogide lugemine?
- Kas blogides võib kirjutada kõigest, mida sülg suhu toob?
- Kas ka blogides kehtib kirjutamata seadus, et teiste jutu vahele ei ole ilus sekkuda ehk siis ümbersõnastatult: igasse blogisse ei sobi kommenteerima minna? Miks on muidu aina rohkem levinud kommentaaride eelnev hindamine blogi autori poolt. Ma saan aru küll, miks seda tehakse.
Jne

15 comments:

Tiiu said...

Elagu head sõltuvused!

Eppppp said...

No räägitakse, et arvuti taga istumine on tervisele kahjulik...
Muud paha ju polegi.

--

Ma olen töönarkomaan.
Ma vist blogide narkomaan (hetkel) ei ole, aga see on ka teadliku enesekasvatuse vili.
Või olen ikkagi...? Täna juba teist korda sattusin su blogisse! ;)

helle said...

Epp!
Aga on ju inimesei, kes töötavadki arvutiga. Mina olen arvutis ikka ainult siis, kui ma parajasti ei pea oma põhitööd tegema. Nädalavahetustel rohkem.
Mind ei aja hulluks, kui ma mõne aja üldse eemal olen. Ei otsi siis ka võimalust kellegi teise personaalarvutisse tuhlama minna. Mul on üldse tohutu respekt teiste eraelude suhtes. Näiteks ma ei suuda lugeda Inno ja Irja paljastusi saladuste kohta, mis peaksidki jääma saladusteks. Need kaks on küll blogimise äraspidised näited.

Toivo Ellakvere said...

tuleks vahet tehas sõltuvusel ja hobil.

helle said...

Toivo
Kas me räägime tegelikult hobist? Blogihobi? Ilus sõna. Aitäh selle eest.

ELO said...
This comment has been removed by the author.
ELO said...

Eks me kõik ole natuke arvutisõltlased , mitte ainult blogi ! Ma ei kujutaks ettegi elu ilma arvutita. Vahest tuleb ette päevi kui ma ei käigi arvutis midagi vaatamas, see on ime.

Manjana said...

ma kontrollisin suvel, et kui arvuti asemele on pakkuda mingit muud head asja, siis saan vabalt ilma ja mingeid sõltuvusest vabanemise jääknähte ei ole. jutt käib nädalast kui ma kreetal olin ja kuna seal ma ei viitsinud mõelda, et kust saaks internetti, siis ei olnud ka vajadust.

tihtipeale on aga vastupidi, et kõik muud tegevused peale internetis surfamise, tunduvad igavad ja siis on pidev kiusatus, et ei viitsi mõnda edasilükatavat kohustust täita, parem vaatan, mis teised teevad ja kirjutavad.

kommentaarid olid mul modereerimisel siis, kui mingi jama ringi lasi ja blogisse sattus igasugu kaltsakaid, mitte tavapäraseid lugejaid. praegu käib harva noid, keda kustutama peaks. ja siis ei viitsi eelmodereerida ka, see on ju lisatöö.

Segasumma Saara said...

-Igasugused narkootiliste ainete sõltuvused, mis inimese tervist ja väärikust kahjustavad, on pahad. Pahad-pahad! Blogisõltuvus, kui sel just blogimaaniaks pole lastud areneda, pole iseenesest midagi niiväga halba. Suurim kahjutegur selle puhul on aja raiskuminek, mida muidu ehk oleks saanud mõne kodukujundamistegevuse vmt peale kulutada - suurim kasutegur on mõtlemisvõime areng teiste blogides leiduvaid filosoofilisi mõttearendusi lugedes, oma peas analüüsides ja mõnel eriti edulisel juhul ka ise midagi vastata üritades.

-See, kas hinnang "töönarkomaan" on hea või halb, sõltub minu arvates suuresti hindajast :). Asi iseenesest (jällegi minu arvamuse järgi muidugi) on nagu blogisõltuvuski - hea ja abiks, kui mõistlikult sellele anduda, kurjast, kui maaniaks lasta minna.

-Blogisõltuvus on puuduseks, kui omaenda reaalset elu enam märgata ja elada ei oska. Kui see aga piirdub vaid muu elu kõrval enesetäiendamise ja maailmapildi avardamise funktsiooni täitmisega, siis on see pigem eripära, positiivne sealjuures. (Räägib päris suur blogisõltlane :D.)

-Naabrinaisega pläramise ohtlikkus sõltub naabrinaise isikust. Kui arutate elu mõtte küsimusi, siis on kõik ok - kui laimate kolmandat naabrit, siis on saast lugu (no alatu ju :)) :). Samas naabrinaist on üks ja tema arvamused samuti vaid seda ühte indiviidi esindavad - blogide kaudu on võimalik samale teemale mitmeid erinevaid lähenemisi leida ja enda jaoks avastada.

-Mingi eetikamõõde ja sisemine enesetsensor võiks endast ja teistest lugu pidaval blogijal ikkagi olla, arvan ma. Iseasi, et blogida võivad ka need, kellel eetikast vaid hägune aimdus ning enesearmastus valdavaimaks emotsiooniks. Neilt siis tuleb ikka vahel kõike mis sülg suhu toob. Kuid seda ei pea ju lugema, eksole? Milleks risustada oma silmi, mõtteid ja südant igasuguse tränaga, mis kusagil leidub? Pole ju vajadust kõiki prügikaste tühjaks tõsta ja sisu üksipulgi läbi uurida, kui juba esimesel vaatlusel on näha, et tegemist on tõepoolest prügikastiga kus mädanemaläinud saasta ja kasutut prahti vedeleb.

-Ma arvan, et see kirjutamata seadus, et mitte iga asja peale ei pea sina oma suud lahti tegema ja ilmtingimata midagi ütlema, saati veel sülge ja sappi pritsima, kehtib blogimaailmas samuti nagu see kehtib üleüldse igapäevaelus. Selle piiri äratundmine samas, et kus su päheturgatanud mõtteavaldus kohane oleks ja kus kohe tõesti mitte, on sügavasti inimese enda sisemises eetikas kinni. Vägisi seda kahjuks külge juurutada ei saa - blogimaailmas siis vähemalt on püütud seda probleemi leevendada kommentaaride eelläbivaatuse võimaluse loomisega blogi ja seeläbi ka mõtteavalduse haldajale.

Kokkuvõttes - minu arvates on blogilugemine kasulik harjumus :D. Elagu blogid ja blogijad :)!!!!

helle said...

Trulla
Tubli, hinne 5+.
Kõikidele küsimustele väga põhjalikult vastatud.

Toivo Ellakvere said...

blogihobi? blogid on ainult kirjutatud tekst, kui sa loed kudujate blogisid siis ju tunned pigem huvi kudumise vastu.

sageli loetakse tuttavate blogisid, ehk käiakse ka ühise laua taga lobisemas ja teed joomas. seega on see pigem suhtlemise pikendus, mitte asendus.

kindlasti võib blogi olla ka asendustegevus, nt mina olen laisk ja lükkan asju edasi, aga ma oleks laisk ka ilma blogisid lugemata.

Karuema said...

mulle on ka logi hobi, teadlikult mõtlen ja tegutsen ja plaanin,ja kurvastan, kui pole saanud mahti asjaga tegeleda.
Jah, hobi on parem ja sobilikum sönakui söltuvus...

helle said...

Toivole
Teema lõpetuseks: ega ma ei loe ju kudumise blogi ainult kudumise pärast. Selleks on õpikud ja ajakirjad, et kudumist õpetada. Ma loen blogisid ja kirjutan seepärast, et see on seotud tunnetustegevusega, nagu kunsti nautimine. Mul peab emotsioon tekkima. Muidu ma ei loeks ega kirjutaks ühtki blogi.
Kindlasti ei ole blogimine ainult suhtlemise pikendus või asendustegevus.

Inno said...

tule vaata meie boksi ka, saad küpsist...
http://innojairja.blogspot.com/

anonoymos said...

Mul on ka sõltuvusi. Ma ei tea, on nad head või halvad?
Hommikul kohvi joomine.
Päeval raadio kuulamine.
Õhtul natuke telekat ja arvutis.
Kogu päeva midagi näksimist.
Öösel kui üles ärkan, külmkapi kallale.
Nendest ja paljudest muudest asjadest sõltun ma iga päev.