2008-11-01

On hingedeaeg


Löön vahel guuglisse märksõnu ja vaatan, mis välja tuleb.
Sõnale hing tuli ligi 8 miljonit vastust. Keegi ei tea päriselt, mis see hing on, sest ta on nähtamatu, hoomamatu, aga ometi olemas.
Tal on palju omadusi, öeldakse noor, vana, ilus, õrn, õnnetu, vaene...hing.

Arvatakse, et hing on surematu, et ta külastab elavaid hingedeajal ja ka muidu unenägudes.
Öeldakse, et hing on vaevas (haige), kui on raske olla.
Räägitakse hingeabist ja hingehoiust.
"Sina pead on oma hinge eest hoolt kandma!" käratas köster Tootsile.

Vikipedia ka midagi uut ei lisa. Hing on seotud hingamisega (sama tüvi). Kui inimene lakkab hingamast, lahkub hing tema kehast. Hing on seotud emotsioonidega - hing on täis või hing hõiskab õnnest.
On hingevalu ja hingehäda. On tunne, et hing asub südames, sest kui hing on raske, siis tunned seda südamega (füüsiliselt).

Mõne kurjami kohta öeldakse, et sel pole hinge sees, on hingetu (= südametu). Või müüs oma hinge maha saatanale( = andis käe halvale). Mõnikord võib jääda hingest kinni - ei saa hingata. Rõõmust või hirmust. Hinge sisse puhuma tähendab mõnele asjale elu juurde andma.

2. november on hingedepäev. Vana uskumuse kohaselt külastavad hinged siis kodu, küünal pannakse aknale, et nad selle üles leiaks. Seda osa uskumusest olen alati täitnud. Küünlaleek mõjub ka muidu rahustavalt, on hingele hea.
Mida hing ihkab, vahel me ei tea. See on kõik kuidagi aimamisi. Me saame oma ligimest tema hingevalus aidata, kui hoolime. On veel üks ilus sõna- hingesugulane - hingelt lähedane. Või sugulashing.

Andrus Kivirähk, igavene lõuapoolik, kirjutab "Rehepapis":
"Mitte igal hingel polnud taret, kus teda oodati, ega kuumaks köetud sauna, kuhu olid valmis pandud toit ja paremad kasevihad. Oli üksildasi ja omasteta hingekesi, kellel kunagised elumajad maha põlenud ja sugulased samuti surnud. Säärased hulkusid nüüd kurvalt võõraste hoonete vahel ning kössitasid /---/ mõne räästa all, puntras nagu ussid. "

Hingelind siit

3 comments:

Emmeliina said...

Aitäh, Kivirähu meeldetuletus mõjus virgutavalt, kinkisin oma Rehepapi ühele pojale ja nüüd ei saa oma tavalist harjumust (lugeda ja üle lugeda) teostada.

Mõtlesin hingedeajale seoses praeguse kalendri muutusega (kaks nädalat).
Kuna olen üksi tegevusetult kodus, proovin enda jaoks midagi leida. Kui on huvitav, annan teada.

Linda Järve said...

Lihtsalt üks mõte:
kui uksel pole uksehingi ja aknal pole aknahingi, siis on uks ja aken mõttetud - ei sulgu ega avane. Nõndasamuti oleks mõttetu inimene, kui tal hing puuduks.

Ti:a said...

aga mul on hoopis üks teine asi, räägi kõik oma hingetagant ära meem Sulle mu blogis.
Tere tegema!