2010-05-08

Raamatutest, mis mind on mõjutanud


Sesamy austas mind juba mitu päeva tagasi meemiga. Püüan siis ära teha, kohusetundlik nagu ma olen:D
1. Mõned lapsepõlvest meelde jäänud raamatud.
Meie isa kasvatas oma lapsi selles vaimus, et lugemine on väga oluline, kasulik ja arendav. Et ta oli kirjanduseõpetaja, siis oli tal muidugi õigus.
Ma räägin tänapäeval sama, aga see jutt ei lange enam nii viljakale pinnasele. On muid meelelahutusi, mis kutsuvad rohkem. Aeg selline, mis teha.
Isal oli põhimõte, et teatud teosed on vaja läbi lugeda ilmtingimata. Nö hädavajalike hulka kuulusid Molnari "Pal-tänava poisid" - kasvatab patriotismitunnet ja vaprust, Defoe "Robinson Crusoe" - õpetab elus toimetulemist, kui satud üksikule saarele. Tammsaare "Meie rebane", Roht "Laaned ja veed" - loodus ja muu säärane. (Kõike ei jõua üles kirjutada ja kõik ei tule meelde ka)
Eks ise võis ka muidugi valida.
"Anne Franki päevik" jättis mulle küll väga sügava mulje. AF eeskujul hakkasin ise ka päevikut pidama, samas võtmes, et kirjutan kirju oma kujuteldavale sõbrale, kelle nimi oli Carmen ("Kallis Carmen!")

Ellinor Rängel "Kullimaja Marta" - triloogia esimene osa, mis käsitleb Läti töölisperede rasket elu Esimese maailmasõja eel ja ajal. Ma ei oskagi praegu öelda, kas see on endiselt hea raamat, aga sel ajal küll. Kullimaja laste elu ja kasvamine lapsest täiskasvanuks - oh see oli nii kütkestav. Marta ja Kazjuk - nii ilus armastus!
(Lapsena ja koolieas lugesin üldse palju, nii et vanemad keelasid ja muretsesid silmade pärast. Olen istunud öösel vetsus ja lugenud, sest oma tuba-oma luba polnud. Aga sel ajal lugesid kõik. Ma mäletan, et meie klassis oli tüdruk, kes oli Balzaci otsast lõpuni läbi lugenud ja ta lemmikautor oli Anatole France)

2. Kohustuslik kirjandus kooli ajal?
Enamasti lugesin ikka läbi varem või hiljem...vist (mõned siiski pigem hiljem, kui enam teisiti ei saanud). Polnud see valik ühti nii kohutav - Gorki, Šolohhov jt kõlbasid lugeda küll. Pelageja Nilovna ja Andrei Razmjotnov. Ema tee revolutsioonini:) Öhh!
Tolstoi, Tšehhov, Dostojevski olid suured lemmikud. Üldse vene kirjandus.
Brežnevi surematud teosed? Oh aegu, enam pole meeleski!
(Tegelikult on mu mälus puha ühes panges - ei mäleta, mis oli minu kooli ajal ja mis siis, kui juba ise õpetasin)

Tammsaare hakkas mulle meeldima küll juba kooliajal. Tänapäeval öeldakse, et Tammsaare elukäsitus ja - filosoofia on liiga rasked noore inimese jaoks, et ta ei taju neid allhoovusi seal. Võib-olla. Kui lugemus on väike, siis on iga tõsisem ja mahukam teos raskesti mõistetav. Siis ei hõlmata lihtsalt kogu tervikut ja kõik.
Keskkooli ajal lugesin läbi peaegu kogu valimiku "Suuri sõnameistreid" ja ""Loomingu" Raamatukogu" sarja.
Ülikooli ajal oli sellest palju kasu. Sel ajal oli juba nii kiire, et raamatuid tuli "neelata" või siis üksteisele ette jutustada. Häda sunnil.

Oot, mida veel küsiti?

Siin blogijate hulgas on nii palju tublisid lugejaid, kirjutage kaaa! Ma ei hakka näpuga näitama.

11 comments:

Hundi ulg said...

Nüüd lajatasid mulle küll vasaraga pähe. Olen ennast siiani pidanud nii harju keskmisega lugejana. Aga "Kullimaja Marta" - pole kuulnudki!

Lähen häbenema.

helle said...

Ära häbene midagi, see ongi rohkem tüdrukute raamat. Poistele meeldisid rohkem ikka kolme musketäri lood.
Tee ka meem ära!!!

Linda Järve said...

"Kullimaja Martal", mis oli minugi jaoks üks korduvalt lugemist väärt raamat, on järg ka, "Õnne jahil" Marta noorema õe Lilli saatusest, aga see enam nii hea ei olnud. Uduselt olen kuskilt kuulnud, et olevat veel kolmaski osa kas olnud või Ellinor Rängelil kavatsetud, aga täpsemalt ei tea.

helle said...

Iltaka, Sul on õigus- "Õnne jahil" on ka eesti keeles olemas, aga nii hea pole.
3. osa ei tea jah, aga kusagilt lugesin, et on triloogia.
Mul on kodus "Kullimaja Marta" olemas, aga nende lapsepõlve lemmikraamatutega on see oht, et äkki vanemas eas enam ei meeldigi.

Tee ka seda meemi!

iibis said...

Mulle meeldisid kah musketärid! (Aga "Kullimaja Martast" pole samuti kuulnud. Panen suve tarbeks kirja kirja. (Ehkki... et kõiki neid kirjasolevaid raamatuid läbi lugeda, kuluks vist juba üsna mitu suve...)

sesamy said...

Mina lugesin "Kullimaja Martat" nii 30sena esimest korda. Väga meeldis. Siiani meeldib. 3-4 korda olen ikka lugenud. Järjed on Õnne jahil ja Karmid tuuled.

helle said...

Krista, õige küll. Mul "Karmid tuuled" ka loetud, kodus olemas!
Küll on kaasblogijad tublid ja targad!
Ei ole asja, mida nad ei tea.

helle said...

Vabandan oma aukliku mälu pärast:)

tafkav said...

Mul on ka kogu Balzac (eestikeelne siis) läbi loetud. Umbes 11. klassis vist (16-17aastasena). Mul algas umbes 14-aastaselt seoses plaaniga võibolla Prantsuse Lütseumi gümnaasiumisse minna "prantsuse kirjanduse faas", mis kestis ka pärast plaani soikujäämist. :-) Peakski vist uuesti Balzaci ette võtma, ülikooli ajal kinkisin endale 20. sünnipäevaks riiulitäie Balzaci veneajal välja antud valitud teoseid (300 krooni ja 14-15 raamatut, ülihea diil mo meelest). :-)

Anonymous said...

Hello! I'm at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!
Also visit my page sbobet asian

Anonymous said...

My spouse and I stumbled over here different
website and thought I might as well check things out. I like what I see so now i'm following you. Look forward to exploring your web page for a second time.
Here is my website video promotion templates