2010-10-16

Kes peaks pesema trepikoda?


Elan juba 25 aastat kortermaja teisel korrusel 4toalises korteris. Iga kuu maksan 777 krooni hooldustasu. Külm vesi, kanalisatsioon, prügi vedu juurde ja nii pole mul isegi ilma kütteta arve palju alla tuhande. Küttest ma ei räägigi.
Meie trepikojas on 6 korterit, igal korrusel 2.

Viimasel ajal olen täheldanud, et kellegi asi suurt pole trepikoja koristamine. Suvel ja talvel pole hullu, tekib veidi tolmu, mille kokkupühkimine pole raske. Porisel ajal aga on probleem. Kes peaks treppe ja mademeid pesema, kui puudub ses osas kord või graafik?
Peseb see, keda hakkab kasimatus häirima.
Mind vahel hakkab, siis pühin trepid ära ja käin mopiga ka üle. 3. korrusele ma ei lähe, sest mul pole sinna asja. Vahel jätan tegemata ka alumise korruse, sest sinna on ladustatud 3 jalgratast ja vahel ka motikas.
Ükskord oli meie trepikotta ära eksinud võõras kass. Vihast või paanikast oli ta kuhugi sirtsutanud vingehaisulist. Kuna mul on ka kass, hakkasin kartma, et naabrid süüdistavad haisu tekitamises vaikimisi mind (minu kassi). Pesin treppe ja aluseid igasuguste vahenditega, lasin õhuvärskendajat, aga hais ei taht kaduda. Öösel käisin salaja vastaskorteri uksematti pesemas, sest tundus, et sealt see tuleb.
Vat selline probleem.
Mul pole raske koristada üldkasutatavat pinda, aga kas see on õiglane, kui minu peal elab perekond, kus on 3 last permanentselt ja 2 teismelist poissi veel, kes käivad iga päev ema juurest läbi. (Muidu elavad poisid maal isa juures, emal on uus pere.)
See pere aga ei korista.
Nii palju mul ka kodanikualgatust ja -julgust pole, et küsimus näiteks ühistu koosolekul üles tõsta.
Jääb ainult loota, et varsti tuleb talv ja lahtist pori enam nii palju ei ole.

Lisatud õhtul.
Üks asi tuli veel meelde. Minu vend elas vanasti ühes Lasnamäe karpmajas 7. korrusel. Kord pidid neile külla tulema välismaa sugulased. Siis nad küürisid öösel lifti, seda polnud vist mitte keegi kunagi pesnud. Eriti keeruline oli roppe kritseldusi seinalt maha nühkida:) Enam ei mäleta kui tulemuslikult.

12 comments:

zeeta said...

lapsepõlvest mäletan, et meil oli isepuhastuv trepikoda. tegelikult kogu maja ... sest ma ei näinud kunagi, et keegi olex olnud kasimisega ametis, ometi valitses (igavalt yxluine) puhtus

neiud ärevil said...

Siis oma majas on ikka tunduvalt parem.Kui ise ei korista ,siis on must ka ja vastupidi.Pole mingit probleemi ja peamurdmist.

UFO said...

Elementarno, watson. Võimalused järgmised, kui asi sind häirib: kas koristad ise (mis see pool tundi nädalas ära ei ole), koostad graafiku, paned selle seinale ja jälgid selle täitmist, või tänapäeval kõige levinum variant, ühistu palkab koristaja.

helle said...

Jah, ma tean. Esimene variant.
Jutt oligi rohkem nö augutäide;)

sille said...

Meil on koristaja palgatud ühistus õnneks. Mulle ei meeldi kuidagi koridori pesta. No kohe ei meeldi :)

Aga samas, koosolekul ilusti jutt üles võtta, kasvõi tähelepanu juhtimiseks. Äkki noored inimesed ei tule lihtsalt sellise lihtsa asja peale, et koristama peaks? :)

helle said...

Meie trepikojas ongi enamasti vanemad üksikud naised, kellest ma tean, te nad koristavad.
Uus pere minu peal on siin elanud alles aasta aega.
Võib-olla nad tõesti ei tule selle peale, et meil pole palgatud koristajat?

Anonymous said...

Nii vana juba ja ei tea, et mõned inimesed ei armastagi puhtust, tee mis tahad.

Anonymous said...

Kui ühistu pole koristajat/koristusteenust võtnud, sii speab see olema ühistu ÜKSMEELNE otsus. Siin ei aita isegi häälteenamus.
Mina näiteks pole nõus mõnekümnekroonise kokkuhoiu nimel tegelema üldruumide koristamisega.
Ja ma tahaks näha, kes mind sunnib.

Emmeliina said...

meil on hooldustasu 10 krooni ruutmeeter, kuid selle sees on laen - katuse vahetus, otsaseinte soojustus jm, asjad.
kuid oma konflikt ka meil: nimelt makstakse suvise muruniitmise eest töötasu. küsisin siis mina koosolekul, et naistele tuleks koridoride ja keldritrepi pesemise eest samuti maksta ja miks peab seda tegema oma vahenditega. point selles, et muru niidavad mehed, kuid koristavad naised. Siiski jäi hääletusenamus selle poolt, et iga trepikoda lahendagu probleem ise.
meil õnneks mehed värvisid ja valgendasid kõik ilusaks. vähemalt rõõmsam nühkida :)

helle said...

Emmeliina, tegelikult on meil ka see hooldustasu ühistu laen ja mingi kogumisfond. Selle eest on tehtud mitmesuguseid töid, ma ei ütle selle kohta midagi.
Muruniitmise eest maksame eraldi, seda teeb meil mingi firma. Ühisaktsioonidest antakse teada ja siis tulevad küll inimesed välja.
Huvitav, trepikodade koristamisest pole kunagi keegi koosolekul juttu teinud, ei ta ka, kuidas teised trepikojad on küsimuse lahendanud.

Minu sõbranna elab majas, kus muru niitmist tehakse korterite viisi järjekorras. Tema maksab ühele mehele, kes tema eest seda teeb. Majarahvas pole nõus ühtset teenust palkama.
Ah igasuguseid on ilmas!!!!

Anonymous said...

Meil on kah asi korterite vahel ära jagatud - 12 korteriga maja ja igas trepikojas neli korterit. Seega iga kahe kuu tagant on kaks nädalat ühe korteri koristada trepikoda. Ma arvan, et võiksite küll selle jutuks võtta korteriühistu koosolekul - oleks ju õiglane, kui igaüks natuke panustaks (ükskõik siis, kas raha või tööga).

Triin said...

See on igavevesti kestev teema kortermajas. Graafiku koostamine aitab vaid esimesel paaril kuul , et järjekorda meeles pidada. Lõpuks lüüakse ikka käega ja teeb see, kes koduks ka korteriuksest kaugemale ulatuvat ruumi peab (välisukseni on juba hea, aga majaümbrus võiks ju ka kodu olla ) Koristamisel ja koristamisel on samuti suur vahe ja siin ei aita graafik ka. Asi on suhtumises.