2011-03-10

Elu ja saatus


Inimene mõtleb, saatus juhib. Kas oled tähele pannud, et kui teed mingeid pikaajalisi plaane, siis teeb elu või saatus kiiresti oma korrektiive? Ära muutu liiga muretuks! Ära kaota valvsust! Oska olla tänulik iga päeva eest, mis sulle on antud.
Kuigi mulle ei meeldi põhimõte, et elada tuleks ainult päev korraga, on see vahel sulatõsi, sest ...

Aneurüsm ajus. Esimesed teated ehmatavad poolsurnuks. Kohe guuglisse. Ei midagi lohutavat, kuigi lootust on, kui saab opereerida ja kahjustused ei ole liiga ulatuslikud.
Eile paistis päike - operatsioon õnnestus. Ootame. Toetame mõttejõuga.
Sotsiaalne võrgustik toimib.
Elu on habras. Mitte milleski ei saa kindel olla. Võib-olla ainult selles, et kevad tuleb nagunii ja hommikul ärgates on juba valge ja päike soojendab läbi aknaklaasi nii, nagu oleks õues suur suvi.

Igasugused mõtted tulevad pähe. Üks- tuleb märke tähele panna. Teine- mõnikord antakse kella, et ole ettevaatlik! Kolmas - hea inimese suhtes on saatus armuline. Neljas - ka sina ise pole millegi eest kaitstud. Viies- aeg annab arutust. Kuues - säästa ennast selle läbi, et muretsed vähem asjade pärast, mille kulgu ei saa muuta. Seitsmes....

Millised neist mõtetest on positiivsed ja julgustavad?
Elame päev korraga....

pilt- Malle Leis "Varakevad"

20 comments:

Anonymous said...

Häid inimesi pole olemas, on inimesed. Headus ja kurjus on suhtelised,sest heas on kurja ja kurjas on head. Seega on arukas tõesti märke jälgida ja aneurüsm viitab suurele ja pikaajalisele stressile, vastuhakule oma keha vajaduste suihtes. Kohusetunne pole alati mõistlik.

Eppppp said...

võta aeg maha! Mine kevadest pensile? Või lähedki? ma arvan, et sul on selline tundlik närvisüsteem, pead laisemat elu elama :)

helle said...

Muidugi on häid inimesi olemas, ma olen neid näinud-tundnud. Võib-olla on kõigevägevama ees kõik inimesed võrdsed - nii pätid-vargad, mõrtsukad, pedofiilid, sadistid- terroristid, ja teised, keda mina nimetad HEADEKS inimesteks - ei mina tea, kuigi õiglane see pole.
Epp, tundlik närvisüsteem jah, aga ega jõudeelu närvisüsteemi tugevamaks tee.
Aga ma kaalun elumuutusi.

Anonymous said...

Kurjategijad on kriisisituatsioonides üles näidanud suuremat vaprust kui tavakodanik. Suure hea varjus elab suur halb, see on kindel. Midagi palju pole hea, kuigi esmapilgul näib heana.

helle said...

Ohh, Anonymous! Ma ei saa sellistest teooriatest aru ja pole ka valmis mõistma.
See on umbes nii, et "ta on küll mõrtsukas ja sadistliku loomuga, aga ta oskas olla ka väga hea ja humoorikas"(Bajuk - kurikamõrvar ja vägistaja)
Hitler armastas Wagnerit ja Saddam Hussein liblikaid.
Väike hea ei tee suurt halba väiksemaks, saati olematuks.

Hundi ulg said...

Mis ka ei juhtuks on lähedaste ja laiema sotsiaalvõrgustiku olemasolu tähtis. Eriti tõuseb selle olulisus esile haiguste ajal. Ja see on vahva kui see asjaolu aitab kaasa paranemisele või tõve leevendumisele.

Bianka said...

Kas jutt käis praegu sinu enda tervisest või mõnest lähedasest? Teise inimese saatust on raske mõista ja teiste pärast muretsemine on kahe teraga mõõk. Muidugi tuleb olla abiks ja toeks, kui teisel on raske, aga tema muret enda omana võtta ei tohiks. Sellega kulutad ennast asjatult ja kui saabub hetk, et tuleks kõik jõud mobiliseerida võitluseks ennast tabanud haiguste või muude muredega, siis oled liiga kurnatud.

Elada päev korraga ei tähenda ei seda, et nagu homset polekski ja plaane ei peaks tegema. Aga seda, mida tahaksid teha, ei maksaks lõputult edasi lükata. Seda kauget homset ei pruugi tõesti tullagi.

helle said...

Bianka, mul ei ole veel seda koleda nimega haigust, aga ma muretsen ühe hea inimese pärast.
Muidugi on õige see, et väga hinge ei tasuks võtta, nii võib tõesti ise haigeks jääda, aga - hea rääkida, raske täita.

Anonymous said...

Kas on raske mõista, et kui palju oled päikese käes, saad põletatud. Nii on iga asjaga.

Helve said...

appikene, Anonymus!, Sul on tõesti päiksepiste!

Helle, mõttejõul toetus aitab palju! õnneks on tänapäevane meditsiin arengus kaugele jõudnud.
nii et kõik võib väga hästi lõppeda.

Anonymous said...

Kõige lihtsam tõde eitada on demagoogitseda, Helve, kust võtad, et mul on päikesepiste?

helle said...

Lp Anonüümne!
Tundub, et Sul on igav. Mine õue jalutama.

sille said...

Mõtlesin juba, et Sinuga on midagi juhtunud!
Kurb, et halbu asju juhtub. Ja mõttejõust on kindlasti ka veidi abi. :)

Emmeliina said...

mis siin toimub? ole nädal aega arvutipuhkusel ja juba trügivad kirjasõpru tüütama järjekordsed anonüümikud.

Aga selle ...et hea, et sul pole sõnastasin aasta tagasi enda jaoks ümber: kellele sa siis seda häda kaela tahaksid? Ei leidnud kedagi. See pani mõtlema, et tegelikult võime ainult hetkevihas soovida vaenlasele: et sulle koeranael... (kuhugi) kasvaks. Tegelikult me ju ei taha teistelen elusolenditele haigusi ja õnnetusi.

Nii et toeta sõpra tema hädas. see on vähim (parim) mida teha saad.

Eppppp said...

Mina ka mõtlesin, et sul endal diagnoositi. Igatahes head paranemist talle.

Kaamos said...

Head paranemist tollele tõbisele!
Kõik läheb veel hästi, kindlasti läheb!

kukupai said...

Küllap läheb hästi kõik...
Ikka ju mõtled ja muretsed, aga ära üle mõtle, siis saab enda jõud otsa. Võrgustik on väga tähtis tõepoolest, toetate paranejat ja üksteist. Koos on ikka kergem.

Tiiu said...

Paranemistega on nõnda, et teised võivad soovida palju tahes, aga haigus näitab ainult ja ainult seda, et inimesel endal on vaja leida põhjused, miks ta haigestus. Põhjus on alati olemas.

Helle, ma vastasin Sulle oma blogis!

iibis said...

Head soovid asjaosalistele.

(Ja mu meelest on ka asju, mis ongi halvad ja inetud ja milles puudub hea alge. Viimasest võib rääkida vaid juhul, kui laps tõesti siiralt tahabki head teha, aga kukub kehvasti välja.

Ning raske diagnoosiga inimest lohutada, et iga asi on millekski hea, on lihtsalt südametu.)

Tiiu said...

Plejaad arukaid inimesi alates eestlastest Gunnar Aarmast ja Peeter Liivist lõpetades Osho ja Tollega väidavad, et haiguse juured on inimeses endas ja haigusest vabaks saab vaid juhul, kui neid haigeid juuri parandama hakata. Kui ma ka noorem olin, ei saanud ma sellest tõdemusest hästi aru ja olen kohanud ka 90neaastaseid, kes haiguse ravis endale, vaid ainult meditsiinile loodavad. Sama saab öelda ka suhete kohta, et kui on neis midagi viltu ja ärritavat, siis otsi põhjust iseendast. Väga hästi on sellest kirjutanud Peeter Liiv:

http://naine.postimees.ee/?id=379565

Mõtteid veel:

Te näete, mu armsad, et elu tasakaalustamiseks peate te vaatama palki oma silmas. Suhete puhul juhtub tihti see, et keskendutakse pinnule partneri silmas, et te kas unustate palgi ära oma silmas või te keeldute seda vaatamast, lastes oma egol luua vabanduse, et te lihtsalt ei saa seda teha või te lihtsalt ei pea seda tegema enne, kui teine inimene on muutunud, sest teie ego ütleb alati, et süü lasub teisel inimesel. olukorral või juhusel.

Kuid ma pean teile ütlema selle tõe, et teie vaimset progressi ja tervistki ei saa kunagi piirata teise inimese psühholoogia ega käitumine, juhus või ebaõnn. Teie isiklikku edenemist ja tervist saab piirata vaid TEIE psühholoogia ja käitumine. Ja seepärast ei saa teie progress vaimsel teel mitte kuidagi moodi ega mitte kunagi, see tähendabki – MITTE KUNAGI- sõltuda juhusest, ebaõnnest või teise inimese muutumisest. See sõltub vaid teie enda tahtest muutuda, oskusest mõelda ja ennast armastada.

Niisiis, mu armsad, asuge selle muutmise kallale. Kui te leiate end raskustes, haiguses järgige igavest soovitust – otsige kõigepealt oma silmas olevast palgist jagusaamist ja oma teadvuse tõstmist ja siis antakse kõik muu, ka tervis tagasi.

Te näete, mu armsad, kui te püüate alati ennast muuta, siis kasvate te alati. Ja see ei loe teile, kas teine inimene kasvab või mitte, sest see on tema vaba tahte küsimus. Kui sa lubad endal uskuda, et sinu progress sõltub välistest teguritest, siis teed Jumala juhusest, ebaõnnest või partnerist ja siis paned vale õige asemele.

Mu armsad, kus on õige? Õige on iseendas st kõik, mida teed, teed iseendale ja kõik, mis sus on, see on enda tehtud, ka haigused. Mu armsad, kõik on TEIE sees, Teiste inimeste kuningriik on nende endi sees. Ja see ongi põhjus, miks te saate leida ka mtervise, õnne ja tasakaalu sõltumatult kellestki teisest.