2011-12-27

Kas Eestis on hea elada ja muid uitmõtteid


Jõuluvana tõi mulle Vahur Kersna elulooraamatu, kus on palju pilte sees ja suhteliselt vähe juttu.
Vaatasin ka intervjuusid, mida VK oli teinud eriliste inimestega. Ma saan aru, et VK on üle elanud suure puhastuse. Loomulik ju, et pärast rasket haigust hindad ümber eluväärtusi.
Põhiline mõte, et tervis (ja hingerahu) on kõige tähtsam siinpool jõge, ja muidugi inimsuhted- lähedased, kes ei jäta sind üksi mis tahes raskes elusituatsioonis, läbis punase joonena kogu paketti.
Kõike muud saab raha eest osta. Ja kui raha ei jagu, siis järelikult pole ka vaja nii palju tarbida.
Küsimus, mida VK kõikidelt intervujeeritavatelt küsis, oli "kas Eestis on hea elada?". Eranditult kõik vastasid jaa, tuues põhjenduseks nii vaimseid kui geograafilis-poliitilisi aspekte.
Kõikide küsitletute nimed ei jäänud meelde, aga sisukaim oli mu meelest Sven Grünbergiga tehtud usutlus. Üllatus oli ka Erik Tohvri, rahvakirjanik, kelle teoseid ma paraku lugenud pole. Sümpaatne vana oli.

No sellist aastavahetust annab mäletada.

Tulin ühel õhtul venna juurest. Avasin oma korteri ukse, kass lippas nagu välk jalge vahelt välja. (Ta on tohutult solvunud, kui ma ära käin) Siis kuulen äkki helinat, õigemini viisi "I wish you a Merry Christmas and a Happy New Year". See kestis nonstop.

Esialgu arvasin, et pissipott laulab, aga siis meenus, et laulev pi-pott on ju Viljandi lapsel.
Hakkasin lauluallikat otsima. Lõpuks leidsin- see oli üks väike ilukarbike ehete jaoks. Kui sahtel oli lahti, siis laulis. Mis teda äkki laulma pani, ei tea. Ilmselt oli laps eelnevalt sellega mänginud. Arvatavalt laulis leierkast kõik need päevad, mis ma ära olin.

Eile õhtul tabas mind uus katsumus. Kui olin teleka kinni pannud ja sättisin magamist, kuulsin katkematut ja kõrget heli. Noh umbes sellist, mida teeb tuleandur, ainult veidi nõrgemalt. Kass oli ärritet ja hakkas kiunuma. Otsisin jälle heliallikat kaua enne, kui leidsin. See oli UPS. Lülitasin selle välja. Ilmselt pidev voolu kõikumine oli ta lolliks ajanud.

Aasta hakkab lõppema. Seekord oli ta siis selline - minu arvates sugugi mitte kõige halvem. Hinnad on jah palju tõusnud ja elu kallis, aga rääkisime noorte sugulastega, kes elavad Rootsis, ja resümeerisme, et Eestis on paljud asjad isegi paremini korraldatud. Ja tagasi keerates loo algusesse võin ikka ja jälle kinnitada, et iseenda eest pole kuhugi põgeneda. Hea on seal elada, kus sa tunned hingerahu ja tuge lähedaste olemasolust. Muid hüvesid võime ju endale osta !!???

Kui uus aasta on vähemalt sama hea kui eelmine, siis oleme mäel. Aga alati tasub loota, et tuleb parem!
Uut ja paremat kõigile blogijaile!!

12 comments:

sille said...

Uut ja head Sulle ka! :)

iibis said...

Ilusat aastalõppu! Ning arvestades soovides peituvat jõudu, peaks Sul tänu laulusahtlile häid soove suisa mitmeks aastaks jaguma.

tyyp said...

Kaunist uut aastat Sulle!

Hundi ulg said...

Tõepoolest, Eestis on hea elada, räägib vaatamata kõigele üks vinguv vanamees minu isikus. Soovin seda head Sinulegi alanud aastal.

tegelinski said...

Väärt kingitus! Raamatuid pole kunagi liiga palju... kuni hetkeni, kui nad enam riiulisse ei mahu :)
...
E.Tohvri (Hans-Erik Laansalu) on tõesti meeldiv inimene, olen olnud ühel üritusel, kus ta veidi endast ja oma loomingust rääkis. Paar tema raamatut läbi ka lugenud. Ise ET ütleb, et pool tema romaanidest on maha kirjutatud elust enesest. Nii et ka omamoodi memuaarid.
...
Aga tegelikult tahtsin soovida head uut aastat!

väga väga naine said...

avastasin just (olles installeerinud endale google analyticsi), et Sinu plogi on koht, kust minu omasse kõige rohkem otse klikitud on.

Kokku enam kui 2000-l korral.

Aitäh reklaami eest ja head aastat!

helle said...

Võta heaks, väga naine!
Number on vägev, kuigi ei saa aru, mida see näitab. Et ka mina olen väga populaarne???
Head uut aastat! Olen püsilugeja.

konn, lendav konn said...

Jah, ka sina oled v.populaarne, Helle! A seda, miks väga naisel kogu aeg väga äng peal käib - no mina küll aru ei saa, visuaalsel vaatlusel on ikka VÄGA naine, täitsa VÄGEV kohe:)
Ehk selle sõrmeküünte-aluse värgi pärast....

helle said...

Näh,Konn ka siia eksind:) Võib-olla Sina oledki see, kes minu blogist väga naise plogisse klikke teeb!!?
Ja mis sõrmeküüntest Sa räägid?

konn, lendav konn said...

Sa klikid vägevat hoolega küll, aga tema enesetutvustust lugenud pole!?

Emmeliina said...

Head uut aastat!

Triin said...

Head uut aastat Sulle, Helle!
Mina ostsin endale Vahur Kersna raamatu ise jõulukingiks. Läksin natuke massipsühhoosiga kaasa,sest kõlakas käis,et raamatul on suur menu ja RahavaRaamatus müüdigi teos 3 päevaga läbi. Eriti meeldis mulle ,kuidas ta Vilja Savisaare kohta ütles, et "see tüdruk oli kui tuumaplahvatus" ( ilusamini annab öelda oma pruudi kohta ;))
Erik Tohvri raamatud on selline lihtne ja ajaviiteks hea lugemine- eesti inimeste elust.

Veelkord: inspiratsiooni ka uuel aastal blogipidamisel!