2012-06-03

Jälle käes on juuni


Lehekuuke lendab, kägu kukub leina,
vikat ootab räästas, millal pääseks heina.
Kostab pillihäält ja külakiige kaiku,
enne heinaaega tunned suve maiku.

(Hando Runnel "Talupoja kalender")

Suve hakul (kui pidada suve alguseks tinglikult 1. juunit, maikuuga saab kevad läbi) meenub mulle alati 2 Runneli luuletust. Üks on eespool osutatu, teine "jaanipäevaks kõrgeks kasvab rohi". Mõlemad tuntud ka viisistatuna.

Vaatasin läbi eelmiste suvede postitused (see suvi) ja tegin järelduse, et jahe kevad ja lausa jäine suve algus ongi meie kliimavöötmes tavapärane. Miks mulle siis tundub, et seekord on eriti külm, lausa selline, et ei taha toast välja minnagi?

Järgmisest nädalast jäävad koolilapsed suvevaheajale. Need arvamusliidrid, kes aeg-ajalt tõstatavad küsimuse, et meil on liiga pikk suvepuhkus, et tea, mis nad räägivad. Kõikidel on toss väljas. See, et paljude laste jaoks jääb suvi tühjaks, organiseerimata, sest ei pakuta piisavalt laagreid ja töötamise võimalusi, on hoopis teine teema.
Minuealiste põlvkond käis vähemalt ühe vahetuse pioneerilaagris ja teenis orjatööga endale ka väikese taskuraha, rohides sovhoosis kilomeetripikkusi peedivagusid või korjates marju. Maalastel olid kodus omad kohustused. Õnneks pold sel ajal arvuteid (mis on kuradist!) ja telekast ei näidatud ka midagi. Vihmase ilmaga lugesime kodus raamatut, täitsa vabatahtlikult, muide.
Nüüd, kui ma soovitasin(!!) suvel 2-3 raamatut läbi lugeda, muutus klass hüsteeriliseks: "Me tahame suvel puhata kaaa!"
Lapsed ei oska oma aega sisustada, nende vaba aja tegelused on passiivsed. Vanematel aga pole aega, võib-olla ka võimalusi ja tahtmist-oskust midagi muuta.
Ja veel see, et seadusega on keelatud lapsel tööd teha. Miks peab pendeldama ühest äärmusest teise?
Isegi enese järelt koristamine on keelatud!!? Katsu sa lapsele öelda, et "võta kommipaber maast üles."
"Ega mina pole seda visanud," ütleb ta.

See on jah jutt, et "vanasti oli rohi rohelisem", aga mõned väärtused on ikka devalveerunud küll.

Ootan suvesooja, ootan puhkust, ootan...tont teab mida. Viimased nädalad veel tööl käia!

pildil Parika rabajärv maikuus 2012

10 comments:

Emmeliina said...

palun panna see postitus "Õpetajate Lehte"
Selline lakoonilisus ja olukorra tabamine... minu lugupidamine

helle said...

Aitäh, Emmeliina!
Endale tundub, et selles loos pole midagi uut. Ega olegi:)

konn, lendav konn said...

Ähh, kõikse aeg on "vanade" põlvkonna jaoks noorus hukas olnud;) No on praegu ka, vaatan oma lapselaste nö. kasvatamist aeg-ajalt lausa suu ja silmad pärani. Peab Perekooli lugema hakkama:D

helle said...

Jah, Konn! Sul on õigus - noorus on alati hukas olnud! Küll on hea, et ei pea enam noor olema.
Vanadus teeb vabaks, nagu ütles Mihkel Tiks Arteri intervjuus.

Bianka said...

Ma lugesin "Äripäevast", kuidas kavas on saata Tervisekaitse ameti lauskontroll ettevõtetesse, kellel on tulnud pähe loll mõte mõni koolilaps ikkagi suvel tööle võtta. Et ega lapsi ei ahistata liiga raske tööga. Ma saan aru küll, et seadused peavad olema, et noorele organismile liiga ei tehtaks. Aga kuna tänapäeval on pendel laste ülekaitsmisega teise äärmusse läinud, siis nõõd tehakse minu meelest üks-null ära laste suvistele taskurajateenimistele. Ettevõtja seisukohast on see noorele töö andmine niigi üks rist ja viletsus, heal juhul tullakse vastu oma sõbra või sugulase lapsele. Aga tervadatud tähelepanu alla ei taha ükski ettevõtja sattuda. Nii jääbki teismelistel üle vaid logelemine...

tegelinski said...

Käes on juuni.. ja varsti algab puhkus :) Veel lähevad päevad pikemaks, veel on loota, et ööd on valged. Ilus aeg :)

helle said...

Loodus ei salli tühja kohta. Kui pole mingit asjalikku rakendust pakkuda, siis tulevad asemele lollused, lõhkumised, laamendamised.
Tšillimine ja hängimine.
Kui ükskord jõuabki kätte aeg tööle hakata, siis selgub, et tööd pole või et ilma töökogemuseta ei tahetagi.

Eve Piibeleht said...

Ajad muutuvad. Minu jaoks oli noorena lugemine puhkus (on nüüdki). Nüüd siis peetakse seda tööks :D.

Heli said...

Tulgu puhkus ruttu! Veel loetud päevad... Mul ka Jaanipäevast alates:) Muideks, Sahkaris alustasime taas küttehooaega - pliita köeb, et rõskusest jagu saada.

helle said...

Suvesoojus tuleb aina hiljem (mitte enne jaani!!)ja kestab ka justkui viiv. Kas see on üleilmne kliima soojenemine või mis?