2007-10-13

Kuhu on maetud Johannes Saarepera?

Varsti algab "Õnne 13" 15. hooaeg, kahjuks ilma Johanneseta.

Lugesin lehest, et Johannese surm ilmselt otseselt kajastust ei leia (loomulik ju!), aga stseen, kus Alma tuleb surnuaiast, on juba valmis kirjutatud (mitte filmitud).

Kas pole kummaline kokkusattumus, et meie surnuaias on Johannes ja Alma Saarepera hauaplats? Minu tee viib sealt mööda, kui oma ema ja isa hauale lähen. Olen mõelnud, et Eestis on küll palju nimede kokkusattumisi, aga nii täielikult vist mitte. Kusjuures tegemist pole mitte perenimedega Kask või Tamm. Ka eesnimi Alma tundub mulle haruldasem kui näiteks Linda. Johanneseid esines palju sajand tagasi, praegu ei tea nooremate hulgas ühtki. Lühemaid variante- Johan ja Juhan- ikka on.

Eesnimede mood on üldse kummaline. Mõni nimi saab äkki populaarseks ja seda pannakse massiliselt. Viimastel aastatel näiteks tüdrukutele Marta. Juba minu tutvusringkonnas on kolm väikest Martat.
Minu kõige vanem tädi (sündinud üle saja aasta tagasi) oli Marta. Tema õed (ehk siis teised tädid) olid Amanda ja Auguste. Meile tegi nalja, kui isekeskis nimetasime Martat Amartaks.

See on kena, kui oma esivanemate nimesid pannakse lastele. Tundub siiski, et Eestis see komme väga juurdunud pole.

10 comments:

kukupai said...

Selle esivanemate nimede panemisega on ju nii, et paljud nimed kõlavad tänapäeval imelikult. Kui palju väikeseid Lindasid või Astasid tunned?
Aga mu onupoja tütar pani oma pojale küll vanaisa nime (mille üle meil muidugi väga hea meel oli). Mul endal selline teatud ajal väga popp nimi ja ausalt öeldes oli vahepeal tahtmine see ära vahetada. Tänapäeval ei panda seda nime ka eriti...

helle said...

Astasid tõesti uuema aja inimeste hulgas ei tea, aga minuga ühes klassis käis neid 2. Ütlesime, et Suur Asta ja Väike Asta. Linda on rahvusvaheline nimi, see tuleb ehk kunagi veel moodi. Marta taassündi poleks ma ka uskunud.
Minu tütar on Triin, sel ajal , kui tema sündis, väga populaarne nimi.
Meie eesnimed pole veel uuesti moodi läinud, aga ehk lähevad. Ootame.

Elsa said...

Lindasid on tänapäeval juba üha rohkem! Ma isegi tean kahte pisikest. Minu lastel on kaks vanavanaema Lindad, nii et küllap võib seegi kunagi kasutusse tulla...
Minu laste nimed on ka perekonnast võetud. Kuivõrd minu suguvõsas on palju levinud Hindrik, Henrik jms, siis poja nimeks sai Hendrik (ka isapoolne vanaonu sama nimega). Ja tütre teine nimi Marie on samamoodi juurtega mõlemast suguvõsast. Otseselt minu vanavanatädilt ja seostub ka isepoolse vanaema nimega - Marika :) Esimene nimi on küll uus lisand suguvõssa...
Minu arvates on tore, kui nimed on "juurtega". Mitte mõnest kuulsusest tuletatud...

Tiiu said...

Ellinor Rängeli Kullimaja Marta on nüüdsel ajal ka populaarne raamat, ehk uus laine lihtsalt nende Martadega.

helle said...

Hea, et meenutasid. See oli minu lapsepõlve lemmikraamat! Sel oli järg ka, "Rängast ringist".

Elsa said...

Tulin just poest. Naabertänavasse jõudes kuulsin riisutavate lehtede sahinat ja siis kuulsin: "Johannes! Johannes, nii ei tehta!" - Isa noomis oma ca 5a poega :)

helle said...

Nii liigutav! Eriti lugupidav on suhtumine, et lapse nime kasutatakse täies pikkuses. Ja muidugi Johannes, mitte Juss!
See on eraldi teema, aga üks minu sugulane hiilgas sellega, et mõtles välja ja kasutas igasuguseid hüüdnimesid. Näiteks kutsus ta oma tütrepoega veel selle hilises teismeeas -Põnna.

Eppppp said...

Õigus jah, ma tean ka seal surnuaias Alma ja Johannes Saarepera haudasid.

--

Kui Aap sündis ja veel nimeta oli, siis minu meelest soovitas keegi (sina? taat?) panna nimeks poisile Johannes. Sest sündis ju taadiga samal päeval ja taadi teine nimi oli Johannes. Siis meie isa torises: "Mis Johannes? Pannud ise Triinule mingi Johanna nimeks!"
Iseloomustab hästi, mismoodi ta (ja rahvas) neist vanadest nimedest siis arvas ;)

Mulle tundub, et Marta tegi popiks ja noortepäraseks nimeks ka Marta Vaarik, kes ca 5-6 aastat tagasi mingis komöödiaseriaalis mängis. Igatahes mulle tuli meie Martale nime valides küll Marta Vaarik ka silmade ette.

helle said...

Need hauad on ju teie ema läheduses.

Ott pani ühele oma kaksikutest teiseks nimeks Eerik. ma ei mäletagi kummale. Mu meelest ilus.

helle said...

Tõe huvides parandan ära vea. Meie surnuais on siiski Juhan Saarepera haud. Alma on küll õige. Käisin spetsiaalselt vaatamas. Hauad on suhteliselt korrast ära. Ilmselt pole sugulasi ligidal.
28.10.2007