2008-05-17

Depressiivses Eesti väikelinnas***


Kuulsin täna raadiost üht laulu pealkirjaga "Depressiivsed Eesti väikelinnad". Issand, millest küll tänapäeval ei laulda! Vanasti lauldi ikka armastusest ja igatsusest, ilusatest silmadest ja kaunitest suveöödest, isamaast ja emajõest, sekka ka lillelõhnast ja linnulaulust. Lühidalt - nunnudest asjadest.

Kuulasin sõnu, kõik ei jäänud korraga meelde, aga üks mõte oli, et "seal on lemmikspordialaks meeleheide ja et sa olid oma linna parim, oma klassi parim" (sellel alal?). Võib-olla õnnestub veel kunagi kuulda, siis katsun hoolikamalt sõnumit tabada.

-----

Lisatud 19.05.08
***Nimetet laulust on vist kujunemas (kujunenud) hitt, sest tal on kõik eeldused selleks. Laulab kena noor inimene Hannaliisa Uusma, kes juba ühe hitiga on maha saanud. ("Absoluutselt") Kuulasin Kaja antud viite peale nüüd põhjalikumalt. Ilusad puhtad riimid: ....kus elu unistus on kasutatud bemar/või eramaja ning suur-suur-suur peenar; kus jaanitulel alati saab keegi lõuga/ja raha teenitakse toore jõuga; seal mehed alalõpmata on täis/seal Smilers ikka suvetuuril käis ... jne ***

-----

Külastasin meie ainukest toidupoodi. Rahvast nagu ikka murdu ja ainult kaks kassat töös. Ei märkigi majanduslangusest. Automaattaarapunkt suletud rikke tõttu. Rahvas tige - taara kodust kaasa veetud, aga näe! ei saagi ära anda. Mine jälle kottidega koju tagasi!
Ongi depressiivne väikelinn!?

Pildil Vanemuine Arturi Juures (Tiiu kogust)

16 comments:

Ninataga said...

Huvitav mis sisi minusugused peaks tegema? Mina elan üldse metsas. Kas ma peaks surnud olema?

Njaa...
Aga mis ajast peaks Viljandi olema väikelinn??
Ma saaks vee aru, et räägite sellisest linnast nagu Maardu või Türi...

helle said...

Ma pole ju Viljandist ja taarat kah ei tahtnud ära anda.
Isegi depressiivne pole.

Trash said...

Lugu on Ultra Bra eestikeelne mugavdus, ei midagi originaalset siin ilmas.

helle said...

Aitäh, tõesti ei teadnud.

Kaamos said...

Kuulsin eile seda laulu esimest korda, kodus raadiot pole ja võin tavaliselt ise oma muusika valida. Täielik hämming!! Eks võib ju masenduda ka suurlinnas või kasvõi ühe palmiga saarel, väikelinnadest kõnelemata, aga see laul saavutas minu jaoks esmakuulmisel lausa maailmavaatelise seisukohavõtu (statement) tähenduse ja nii piiratud meelest on mul pisut kahju. Loodan et sõnad on kokku laotud lihtsalt kõlavuse jaoks, mitte ka tegelikult nii mõeldes.

helle said...

Elagu väikelinn Türi, kes võitis laululahingu!
No öelgu, mis need suurlinnad ütlevad, aga see oli vägev!!!

Hundi ulg said...

Tänu Sinu kunagisele postitusele hakkasin, küll hilinemisega, kogu saatetsüklit vaatama. Üleni helge ja positiivne saade. Ja ka minul on Türi pärast hea meel. Kuigi kõik teised koorid, kes Laululahingus osalesid olid samaväärselt tublid sõnumikandjad antidepressiivsest Eestist.

helle said...

Vaatasin "Laululahingu" kordust ka. Lausa imetlusväärne, kui positiivne, liigutav laulmisrõõm, mis on muutunud kindlasti elamisrõõmuks ja üldse elurõõmuks või vastupidi.
Täna ma mõtlesin, miks võitis Suisapäisa, kui ometi olid suuremad koorid suurematest linnadest suuremad favoriidid.
Mõtlesin välja: rahvas hääletas väiksema poolt, sest suured kipuvad alati väikestele ära tegema. Siin oli võimalus näidata oma solidaarsust. Eesti ei ole ainult suurlinnad. Õige eesti meel elab parsil ja vommil, nagu ütles juba Vilde.
Mina ei hääletanud, sest ei suutnud valida.

Ninataga said...

Just jah.. Pisikene Türi võitis laululahingu...
Kahju muidugi, et pisikese Tapa sõjaväelane pimesoolega haiglas vedeleb...

konn, lendav konn said...

Miskipärast tundus mulle, et koorinaiste silmad särasid märksa eredamalt kui koorimeestel, rääkimata kooripoistest. Aga ehk ma vaatan naisi üldse sellise helgema pilguga:)

helle said...

Hirvo Surva silmad särasid küll iseäranis!
Naised ongi vist emotsionaalsemad - nende silmad peavadki rohkem särama, kuidas muidu mehed neid märkaks!!

Karuema said...

Muideks Karupoisi blogis oli video selle lauluga:
http://tulumaks.blogspot.com/2008/05/depressiivsed-eesti-vikelinnad.html
nyyd saad hoolega ja mitu korda sõnu kuulata:)

helle said...

Mind hämmastas selle laululahingu juures veel 2. ja 3. koht. Lugesin delfist, et 2. oli Halepopp ja 3. Nukuteater.
Nende rahvahääletamiste juures on alati üllatused varuks.
Ma usun, et enamus arvas, et võidab Nukuteater, sest nad olid jube head. Aga neil polnud nii palju helistajaid orgunnitud vist. Mindi kindla peale välja. Pettumus missugune.

Sama fenomen on ka Eurovisiooniga - keegi ei tea midagi ette, sest laulu headusega vms siin seost pole. Näis siis teisipäeval.

helle said...

Vea parandus: Tartu koor on HaleBopp Singers

helle said...

Häälte ja rahva helistamise kohta veel nii palju, et Türi ülekaal oli mäekõrgune. Isegi kui kogu Türi helistas nende poolt(tõenäoliselt helistaski!), tuli ikka 2/3 häältest veel mujalt Eestist.
Minu sõbranna ütles, et tema oli pettunud. Mina mitte, olen väikelinnade poolt (patrioot).
Suur ei tähenda automaatselt kohe parem.

Elsa said...

Mina leidsin takkajärgi, et täitsa loogiline tulemus :)

Nukuteater - tõesti peakõrguselt puhtuselt ka kõlalt üle ("Tsirkus"!!), aga ilmselgelt teisest klassist. Liiga, et võita "Laululahingut", on ju tegemist koolitatud ja mõnes mõttes poolproffidega. No ja siis veel Tallinnast ka :)

HaleBopp Singers - Lihvitud ja vaevanäinud, aga teises laulus kõlas ka ootamatult lahjalt. Samas jätavad ka võõrastele miski taseme lauljate mulje (mõtle, milline nimi, põnev dirigent, oma Superstaari-Taavi), no ja ega Tartu ka mingi väikelinn ole!

Suisapäisa - läbivalt särtsakas ja leidlike lahendustega, ühtlase tasemega. No ja siis see efekt, et kõigist kolmest see kõige "tavalisem" laulupeokoor, tavalised eestlased = väikelinnast. Lihtsad, loomulikud, pingutamata.
Ja loomulikult kõigi nö tavaliste lauljate (suur osa vaatajatest!) lemmik :) Ja mina hääletasin ka just nende poolt...