2008-08-14

Holland: inimesed, 3


Holland on teatavasti Eestist väiksem (wikipedia andmeil 36 900 km 2), aga elanikke on üle 16 miljoni. Selle teadmise taustal imestad lõputult, kus nad kõik on, sest läbi Hollandi sõites näed ainult kanalitega tükeldatud tasast maad, kus söövad rohtu lehmad ja lambad, hobused ja kitsed.
Giidi jutu järgi on Hollandis väga hästi toimiv ja suurt tähtsust omav põllumajandus. Kuna maa on nii kallis, siis igasuguseid katsetajaid-susserdajaid põllumeesteks ei lastagi. Palju oli maisipõlde. Muidugi kasvatatakse juurikaid eelkõige ekspordiks.
Kuna lillekasvatajatega üldse kokku ei puutunud (see polnud SEE reis), siis ei oska antud teemal midagi öelda. Pole ka asjatundja lillede alal.
See torkas küll silma, et linnad, majad, rõdud lilledesse ei uppunud nagu näiteks Šveitsis. Maja ees olevad aiakesed olid nii minimalistlikud, et kui giid poleks öelnud, poleks taibanudki vaadata.
Muidugi käisime ka Amsterdamis lilleturul (mina ei ostnud tulbi- ega muid sibulaid), aga Hollandi lilli on ju Eestigi täis. Miks ei võiks Eesti olla nii nutikas ja kasvatada näiteks ekspordiks lilli ja -sibulaid? Ja saada rikkaks?
Meil on ju NII palju maad!!
Päevalilled tundusid olevat lemmikud, sest nendest( väiksemat kasvu, mitte üle pea) oli tehtud bukette ja lilleklumpe.
Amsterdamis oli väga-väga palju mustanahalisi.
Loomulikult viis giid meid ka punaste laternate tänavale. Enne oli hoiatatud, et pildistada ja imestada ei tohi - peab täiesti ükskõikse näoga mööda kõndima. Oli liiga varajane aeg (pärastlõuna), tundus, et midagi erilist ei toimu. Teenindajad istusid või seisid klaasukse taga ja ootasid kliente. Meil olid kaasas liiga vanad mehed, need polnud vist huvitatud;) Muidugi olid neil naised ka ühes võetud! :-)

Üks episood hämmastas küll.
Tänava ääres seisis selline kabiin, mis tavaliselt randades on(varjab ülakeha, jalgu mitte). Seal urineeris üks mees või tegi midagi muud. Ei tahtnud väga lähedale minna, pritsis...

Hollandi inimesed on kirjanduse andmeil maailma tolerantseim rahvas. Pole põhjust kahelda. Sõimavaid ja karjuvaid inimesi ei märganud. Muutusime ise ka seal väga kenaks ja naeratavaks...

5 comments:

konn, lendav konn said...

Kuidas saab ükskõikset nägu tehes mööda marssida rannakabiinis midagi pritsivast meeskodanikust????;) Lühikese inimesena sa muidugi üleääre piiluma poleks ulatanud, aga kükitada oleks ju ikka võinud!:)
Tegelt norin niisama - tore, et reisida said ja welcome to Estonia!

Kaamos said...

Konnakene, silma oleks sedasi ju pritsinud! (Oodake palun üks hetk, ma punastan pisut)

Ja nii ongi, et 16 miljonit ning ruumi jääb ülegi? Ma millegipärast olen sellise asustustiheduse juures ette kujutanud midagi lauslinna taolist ja ikka arutanud, kuhu need põllud veel mahuvad?
Meie oma Munamäega oleme hollandlastele vist mägede pojad..

helle said...

Kükitamise kohta tahan lisada, et oleks oma poolhaigete jalgadega käpuli kukkunud;) Kus selle häbi ots siis!
Aga mägede pojad jah, neil vist ka üks mäeke 300 m kanti. Selle otsas küll ei käinud.
Kui sõitsime Saksamaa poole tagasi, siis muutus pinnavorm - juba ilmusid pisikünkakesed ja pärismetsad.

Lilly Munster said...

See on pissimise koht. Plekk ümber pissuaari rulli keeratud. Suhteliselt jäle, nii aromaatses kui hügieenilises mõttes.
Jää seda ruumi tuhkagi üle, ikka suht pead jalad koos elavad, hea tüki on veel merelt varastanud. :) Vaat, kui tammid üles ütlevad...

Kairi Look said...

muide, laternate uulitsal on ohtuti punaste kardinatega kaetud aknaid ikka nii mis muda! (kardinad ees = t88 kaib) ja parimad professionaalid (need valgemad, saledamad ja s2ravama nabarongaga) :) asuvad t88le alles ohtul. paevasel ajal peavad toimetama need tadid, kel ohtul konkurentsi tottu niivaga l88ki ei ole.
muide, laternate tanavat pyyti hiljuti rohkem rahva sekka tuua (et ei oleks ainult siis pohjust minna, kui oled kole peatselt abielluv inglise muhv) ja pakuti osasid prostit2dide yyripindu noortele moeloojatele. nyyd ongi nii, et butiigid ja litsid on segilabi.
elagu hollandi tolerants! :)