2009-09-13

Telekahaige!?


Igasugust statistikat tehakse. Midagi need muidugi näitavad, kuigi keskmised näitajad on ikka väga ... eksitavad. Näiteks keskmine palk, keskmine vanus, keskmine tarbitud alkoholi hulk jms

Kusagilt on kõrvu jäänud, et keskmine eestlane vaatab telekat keskmiselt üle nelja tunni päevas. Ja et see on ikka liiga palju.
Viimase näitaja kohta tahaks kobiseda. Miks neid saateid üldse tehakse ja igasuguseid kanaleid avatakse, kui liigne teleka vahtimine on kuidagi nüri või madal tegevus?
Kui midagi vaadata pole või ainult seepide kordusi näidatakse, siis ma ju ei vaata.

Uue hooaja alguses ponnistab iga kanal, et endale vaatajaid meelitada. Osa formaate kestavad juba aastaid, näiteks "Tähed muusikas", mis on vaatamata uuele stuudiosisustusele ennast ammendanud. Ikka Mart Sander "oma tuntud headuses" ja lauljad, kellest mitmed on igal hooajal vähemalt korra või paar pildikastis.
"Tähelaev" aga on huvitav just seetõttu, et saatejuhid vahelduvad ja külalised muidugi ka. Selle hooaja esimesed leiud on olnud väga vahvad. Nii Ave Alavainu kui Ave Nahkur on tavavaatajale suhteliselt tundmatud, seetõttu huvitavad.

Reisisaateid on ka igal hooajal olnud, aga seni on nad sarnanenud - üks avalikkusele tuntud isik saadetakse reisile ja läbi selle siis tutvustatakse mõnda kauget maad ja tema eripära. Sõbra soovitusel vaatasin täna "kahe kange"ehk Kristjan Jõekalda ja Teet Margna reisi ettevalmistusi ja saabumist Lõuna-Ameerikasse. Võib-olla on ka siin aluseks mõni sisseostetud formaat(ei tea selliseid asju), kuid väga mõnus oli. Hea hooga ja vaimuka tekstiga, lausa lust jälgida!

Kaks tundi hommikul telekat vahitud nagu niuhti. Õhtuks olen endale ära märkinud ka Hannes Võrno uue saate "Luurekeskus" ja vanadest olijatest "Erisaate" ja "Eesti otsib superstaari". "Foobiat" vaataks ka!!
Hilisõhtul veel "Miss Marple". Uudistest rääkimata.
Vahepeal peab oma tähtsad toimetused ära tegema.

Nüüd ongi mure - 4tunnine "limiit" läheb lõhki!!!
Olengi telekahaige, jah!?

Pilt ja jutt siit

19 comments:

Linda Järve said...

Ma kingin oma neli tundi ka Sulle :)

Ei ole juba eelmise aasta detsembri algusest telekat vaadanud ja puudust ei tunne. Mõnda asja, mida näha tahan, vaatan internetist.

helle said...

Tegelikult ju pole vahet, kas vaadata internetist või mujalt. Ka mina valin saateid, mida vaatan. Seda ma tahtsingi öelda, et ei vahi mõttetult, sest on muudki huvitavat teha.
Mäletan, et Sul läks telekas katki, mitte et teadlikult ei teegi lahti.
Puudust Sa ei tunne seepärast, et oled ilma ära harjunud. Mõni ei tunne puudust arvutist, sest tal lihtsalt polegi seda.

Linda Järve said...

Ei, ma ikka päris teadlikult ei olegi tahtnud teda korda teha :) Arvutist vaatan vaid väga üksikud tunnid nädalas.

sille said...

Mina kipun ka vahel liigselt telekat vaatama. Eriti õhtuti peale tööd. Siis on hea potsatada tugitooli, lugeda ajalehte ja kõrvale kuulata uudiseid. Või vaadata krimkasid. :)
täna õhtul on mul ka programmis Luurekeskus ja miss Marple :)

Eve Piibeleht said...

Mina võin ka oma neli tundi kellelegi ära annetada...hoolimata nurgas seisvast täiesti töökorras ülemeetrise diagonaaliga LCD-telekast. Lihtsalt nii palju muud põnevat on teha. Ja kui õhtuks ära väsin, loen raamatut, telekas ei tule meeldegi.
Arvutist ei vaata ka midagi, Kõuga pole võimalikki videot vaadata.

helle said...

Aitäh annetajatele. Thela, millal võin telekale järele tulla??!!

Vanasti liikus selline rahvajutt (see oli ajast, kui seebikad alles tulid me ellu): ei mina küll seepe vaata, vuih, kui mage, mul targematki teha.
Aga mõnes teises kontekstis selgus, et kõik teavad ja on kursis, mis Maria või Isauraga juhtus.

Oi, varsti algavad õhtused saated!!!!

helle said...

Küsimus laiale ringile: mille poolest teleka taga veedetud aeg on kahjulikum/tühisem/mõttetum kui näiteks see aeg, mis ma veedan arvutit kiusates või blogisid lugedes/kirjutades?

Mis on siin tõe kriteeriumiks?

Eve Piibeleht said...

Ega polegi mingit vahet, ja pole ka üks meelelahutus halvem või parem kui teine. Igaühele lihtsalt oma.

Kaamos said...

Olen samuti selline laisk telekavaataja, nii kui reklaamid algavad, olen juba tüdinenud ja ei malda saadet lõpuni jälgida. Samas võin mõnikord end üllatusega kasvõi naistevahetust või tõehetke jälgimas tabada, mingi detail haarab tähelepanu ja nii see läheb..
Hea küsimus su selle kvaliteetse meelelahutuse liigitamise kohta, kohe tuli meelde "Kroonika", mida keegi ei loe, aga mille sisu kõik teavad :D
Tean mitmeid vanemaid inimesi, kes näiteks väga meelsasti loeksid raamatuid kuid kuna noorus on koos silmanägemisega vehkat teinud, siis on ainus täielikult kohale jõudev meelelahutus kas kodumaine või pealeloetud tekstidega telesaade. Mis selles siis halba on? Kriminulle ja armastusroomaane loeme ikka aeg-ajalt, miks mitte sedasama visuaalselt telekaekraanilt manustada? Kui aga leidub keegi, kes armastab oma vaba aega õues või töökojas enda lõbuks ära kasutada saame rõõmsa näite inimkonna kirevusest ja erinäolisusest.

Rikas maailm, kõik leiavad endale midagi.
Tegelikult on mul kahju, et pole näiteks "Tuulepealset maad" suutnud kordagi vaadata. Püsimatus, rahutu loomus ja omalaadne laiskus segavad. (Emakeeles: oma viga)
Kunagi ehk ostan DVD, siis..

helle said...

Kokkuvõte minu tänasest telepäevast.

Hommikust kirjutasin põhiosas.

Õhtul vaatasin jupiti Foobiat(ei hakka ilmselt vaatama, liiga spetsiifiline), Võrno saade liiga agressiivne ja poliitiline (testin veel), erisaadet ei ole kunagi vaadanudki, nüüd korraks kuulasin Laariga tehtud intervjuud. Superstaari saadet vaatasin ka jupiti, seal ju vahepeal pikad reklaamipausid.

Nii et pole ma mingi lootusetu telefoobik.
Ei tea, kas jõuangi krimkat lõpuni vaadata.
Aitä kommenteerijatele!
h

Bianka said...

Aga Thela, mul tekkis kohe küsimus, et miks sa selle teleka siis endale üldse ostsid?

Tavaline telekavaatamise vastane jutt käib nii, et selle asemel peaks päris elu elama. Kõlab ilusti. Aga kui naudid juba kena elusügist, lapsed suured ja kodunt välja lennanud, milles see päriselu siis seisneks? Kui pole aiamaad ega lehma lüpsta, siis kipub vaba aega ju üle jääma... Tuleks ehk vahetada vanamehega või sõbrannadega värskeid uudiseid selle kohta, kust kellelgi vahepeal valutama on hakanud ja arutada, et mis haigus see küll olla võiks. Nujah, juttu jätkuks kauemaks, aga kas see põnevam on, kui telekavaatamine ...

Siis võiks veel teist kõrgharidust omandada või võõrkeeli õppida. Või lapitekki tikkida, või haarata kepid ja surmapõlgavalt sügisöösse sukelduda. Kas jäi mul midagi kahe silma vahele? Teatrisse, kinno, kõrtsi, sõpradele külla...

Mille poolest raamat parem on kui mõni hea film, mis telekast tuleb? Noored peaks lugema sellepärast, et nad ehk muidu ei omandagi lugemisharjumust ja analüüsioskust. Aga meie põlvkond on väga palju lugenud siis, kui telekast midagi vaadata polnud. Millal mulle viimati sattus ette selline raamat, mis tõsiselt huvi pakkus? Tükk aega tagasi.

Nii et mina küll ei halvusta telekavaatamist. On saateid ja filme, mis oma pealiskaudse lähenemisega midagi ei paku. Neid ma ei vaatagi. Aga minu vaba aja sisustamiseks leidub piisavalt ka sellist, mis on huvitav. Tõsi, mõni vajalik toimetus on selle tõttu ootele pandud, aga küll ükskord jõuab. Ja kui ei jõua, siis polnud seda väga vajagi.

Netis kolamine ja bloginduses osalemine on ehk pisut arendavam, aga seda vaid teatava määrani. Mingist hetkest alates pole see muud kui meelelahutus nagu telekaski. Aga õhtuks väsinud ja tülpinud meel vajab ju lahutamist või mis?

helle said...

Bianka!
Hea, et tulid appi. Mul tekkis juba vahepeal hirm, et olen täitsa ohmu, vaatan telekat...

Kõik Su argumendid pro olid väga veenvad, ma lisan ainult ühe aspekti veel. Kui eladki üksi, pole vanameest, kellega poriseda ei-tea-mille pärast, siis pakub telekas illusiooni, et pole ikka päris üksi maailmas. Lühidalt, telekas kui lihtsalt seltsiline.
Ma praegu ei räägi endast, ma tean vanu inimesi, kel on telekava peas, kanalitevaheline logistika paigas, see on tema elu. Olgu see pseudoelu, peaasi, et elu.

Elsa said...

Mina olen ilmselt alla keskmise telekavaataja, see-eest igasuguse internetitarbimisega esirinnas. Olen nõus - meelelahutus on meelelahutus, ning pole vahet, kas lugeda ajakirju, surfata veebis, tšättida, ajaviiteks muusikat kuulata või filme vaadata... eelistuste asi :)
Erialase kretiinina ma kobiseksin ainult lause kallal, mis puudutas statistikat :P Mina väidan, et keskmised ei ole eksitavad... eksitavad nende oskamatud tõlgendajad ;) Kurb on see, et neid ebapädevaid ja tahtlikult/tahtmatult vääriti tõlgendajaid on poliitikute kõrval ka ajakirjanduses, kellelt siiski professionaalset suhtumist eeldaks :S Pealegi tõesti on mõistlik lisaks keskmistele näitajatele välja tuua ka teisi, kogu tervikpildi saamiseks...

Bianka said...

Kulla Elsa, kas sa jäädki peitu? Mul on üks suur tükk head, armast südamlikku ja tundlikku meelelahutust puudu. Elasin ju enne ka, kui sinu blogi ei lugenud, aga nüüd olen harjunud ja tunnen suurt puudust.

Elsa said...

Bianka, see sulgemine oli ühe intsidendi järgne emotsionaalne hetkotsus. Ei osanud selle mõju ja vastukaja lugejatelt nii aktiivsel kujul isegi ennustada... mis on tegelikult armas :) Aitäh muretsemast ja huvi tundmast :)

Ilmselt ma kolin pausi ära kasutades oma blogiga teise keskkonda, aga päris kinniseks mu blogi kindlasti ei saa...

sille said...

mina küll tunnistan, et vaatan õhtuti telekat. ja loen ka. nii raamatuid kui ka ajakirju-ajalehti. aga muidugi, olen ka jõudnud sinna ikka, kus lapsed juba suured. kuni lapsed olid väikesed, siis tõesti kulus aur mujale ja vahel ei jõudnud mitu õhtut telekat lahtigi tehtud.

Segasumma Saara said...

Mina passin liiga palju arvutis. Ja oleks, et ma seal siis midagi asjalikku teeks - vahel harva ehk satun ka midagi tõesti asjalikku ja arendavat lugema, aga muidu mängin mingit nipet-näpet lõõgastuseks või loen väljamaakeelseid kõmu-uudiseid. Blog.tr.ee on kah igapäevases menüüs - ajalehti enam suuremat ei jaksagi lugeda, liiga jaksumahukas oleks :D.

Telekas... meil vaatab seda peamiselt meespere. Vahel mind ärritab, et nad päev otsa selle taga kükitavad - ja tuima näoga kõike vahivad, mis sealt vähegi tulla suvatseb. Samas, no mis nad siis peaksidki ikka niiväga tegema? Poissi vahel ajan teleka eest minema, et mingu lugegu raamatut - ta siis vahel läheb loeb ka. Mees on täiskasvanu juba, teda mingi raamatuga eriti ei ahvatle :)... kui, siis võib-olla mingi ajaleht-ajakiri, aga isegi selle taustaks peab tal telekas ikka mulisema.

Ise vaatan suhteliselt vähe telekat. Kuigi vahel jällegi ka tööasjade kõrvale lükkan ta sisse ja pruugin ärkvelhoidjana. Ja siis vahin ka üpris valimatult, mis iganes sealt siis ka tuleb - enamasti krimiseriaale, need sellised põnevamad, ei tule nii kergesti uni peale ja samas ei pea ka kogu aeg väga tähelepanelikult jälgima kõiki mõttevarjundeid, mida ekraanil välja käiakse (nagu jutusaadete puhul peaks). "Tähelaeva" tegelikult mõtlen et peaksin vaatama - oleks arendav. Aga kõigest mõtlemisest hoolimata juhtub alati nii, et saateajal on mul juhtumisi just mingit muud asja hädasti vaja teha - ja ei olegi eriti seda vaadata saanud (võib-olla paar korda üldse), kuigi selle põhjal, mida näinud olen, kahtlemata väärt saade, omaenese kodumaa huvitavaid inimesi tutvustav. Iga kell sisukam kui miski "Jälgi jätmata" või "CSI", mida ma tavaliselt vaatan, kui üldse telekat vaatan.

Aga üldiselt, jah, telekat vaatan vähe. Ilmselt isegi vähem kui enesearengu seisukohalt hea oleks. Aga ei tea mis see praegusel perioodil mind tabanud on - väsinud olen ja pea ei taha mingit väga sügavuti minevat tarkust üldse vastu võtta. Hirmus väsinud olen kogu aeg :S.

konn, lendav konn said...

Haiguste ravi. Kontrollitud. 1. Üksindus – magamistuba vaikuse, pimeduse, raadioga 2. Selts – elukoht kellegi juures 3. Priisöökla. Nendes tingimustes teatud biol. ajal avastab inimene "tee" tervisele. Au ja rikkus sellele kes avaldab selle tõe ajalehtedes.
Palju õnne, Helle!

Emmeliina said...

mina vaatan ka telekat, eriti kui ekraanilt tolmu pühin.

muidu püüan ikka saateid vaadata :-P

mul see kasulikuga ühendet ja trenažöör nurka paigutatud. Aga üldiselt võtab arvut tõesti aja ära.