2009-11-07

Käisime teatris


Käisime lastega Endla teatris.
"Oma elu superstaarid" - näidend teismeliste elust. Kirja pannud õed Triinu ja Laura-Marie Ojalo.
Viimane 15aastane ainult. Kunstnikutöö Tuulikki Ojalo. Selline õdede projekt.
Mängisid Pärnu erinevate gümnaasiumide õpilased.
Noortele mõeldud tükk ja noored olid ka saalis. Kartsin küll, et publik vilistab ja trambib jalgu, aga üllatavalt vaiksed olid. Nii et võis vabalt oma vanainimesemõtteid mõelda, keegi ei häirinud.
Küll on tänapäeval raske noor olla! Nii raske, et peategelane lõikas veenid läbi. Suri ära.
Selline tagurpidi keritud lugu. Mis siis juhtus?
Tüdruk oli korralikust perest, ainuke laps, head geenid, ilusad väljavaated tulevikuks. Koolis viieline ja popp. Sõpruskonna liider. Aga südamelt oli kalk, polnud empaatiatunnet ega midagi. Üht emo-tüdrukut vihkas ja teist paksukest narris. Poiss-sõpra, kohalikku kuulsat bändimeest, kidramängijat pidas lihtsakoeliseks ja perspektiivituks.
Eks teismeliste enesetappude tagamaad jäävadki enamasti mõistetamatuks.
Noortepärasust oli rõhutatud rohke ropendamise, kisamise ja muidu väljakutsuva käitumisega.

ÕPETAJA oli ka sisse toodud. Mitte karikatuur, hoopis mõistlik ja mõista sooviv, sellegipoolest saadeti teda pimedasse kohta ja karjuti "fakk juu". Rohkem täiskasvanuid ei olnud, aga vanemate teema skaalal nõmedad - mõnusad oli küll sees. Nagu seks, narkots, džinn, suits ja muu hädavajalik.
Tagasiteel arutasime teise õpetajaga, et küll on hea, et ei pea enam noor olema ja et meie noorus oli lausa kuldne praeguse kõrval.
Eks ma küsin pärast, mis noored ise asjast arvavad.

4 comments:

Hundi ulg said...

Jään kannatlikult ootama neid noorte muljeid. Ehk viitsid refereerida?

helle said...

Nagu ma arvasin, nii ka oli. Meie noored ehk teismelised leidsid, et on üle pingutatud - nii probleemidega kui mänguga. Üldiselt neile ei meeldinud ja nad leidsid, et pilet oli liiga kallis algajate kohta (küünis 90 krooni) pluss sõit sama palju.
Ega kerge pole sobivat tükki leida, mis võimaldaks ka arutelu läbi viia. Lapsed polnud isegi kava võtnud, minul oli.
Nii see kultuur meist eemaldubki.... Sic transit gloria mundi.

Hundi ulg said...

Olen nagu õige kriitik kunagi - ma pole tükki näinud aga arvan, et...

Minu tähelepanekute järgi jätavadki püüdlikult sihtgruppile suunatud asjad sihtgrupi külmaks. Samas võiksid nad kupatada mõnele PÖFF'i alafestivali JUST Film seanssile. Julgen seda kindlalt soovitada, sest seal on olnud alati häid asju, eelkõige ühisteks aruteludeks. Samuti ainest retsensiooniõpetuseks.

Segasumma Saara said...

Kui mina eelmisel aastal väitsin oma üheksandas, et ma täitsa kohe tean mõningaid noori, kes, kujutage ette, täiesti vabatahtlikult oma vabast ajast raamatuid loevad, siis ergastus vähemalt kolmveerand seltskonnast, tõstsid lõua laualt, vaatlesid mind päranisilmi üpris uskumatul ilmel ning avaldasid kahtlusi, et SEE on küll minupoolne kasvatusliku suunitlusega väljamõeldis. :P Sest selliseid inimesi EI OLE olemas!!! Vähemalt mitte noorte hulgas ei pidavat olema! Capiche!

Jah, tõesti raske on noor olla ilmselt. :)