2010-03-20

Orhidee hooldamine


Sain sünnipäevaks orhidee. See pole esimene minu elus, aga eelmine kooles ää- ju ma ei osanud puhkeperioodil lille õigesti kasta või oli muu viga.

Nüüd on see armas orhidee minu juures olnud juba üle nädala, aga ma pole talle veel õiget kohta leidnud. Millises toas ja millise akna peal.

Hooldamisega olen nüüd väga ettevaatlik. Leidsin ühe video ka, et aeg-ajalt üle korrata, mis on orhidee pidamisel oluline. Et sellega ei juhtuks nii nagu eelmisega. Tahaks hüüda: kõik orhideeblogijad, ühinegem!

Orhidee hooldamise ABC vaatan siit

11 comments:

Lemmi said...

väga kaunis!
minust sai ka alles iljuti orhideesõltlane - ostsin orhideenäituselt igavesti edeva tsümbiidiumi ja täna Hortesest mahekollase kuukinga.
värin on sees, et kuidas ma nendega akkama saan. pool internetti olen pahupidi pööranud : )

ead nõu ja soovitusi leiad kindlasti ka Orhideefoorumist: http://www.orhideefoorum.com

helle said...

Kuuking on ütlemata ilus nimi orhideelistel.
Mul ka käed värisevad, kui hakkan lille kastma(uputama).
Aitäh hea nõu eest.

Anonymous said...

Minule soovitas kogenud aednik, et mõelgu ma selle peale, mis tingimustes orhidee päriselt kasvab - paksus võserikus puutüve peal, ei viljakat mulda ega midagi, ja vett saab ka nii nagu jumal annab. Tema õpetuse järgi on orhideele ainult hea, kui ta pisut hooletusse jääb, siis pole ülekastmisohtu. Et pigem kannatagu natukene kuiva kui ülearust vett. Kord nädalas veerandtunniks uputada, siis vesi ära nõrutada, alusele tagasi ja jälle muretu. Minu oma kasvab sedasi mis mühiseb. Ja kevadist otsest päikest kindlasti ei taha, vähemalt kardin olgu vahel või siis aknast eemal nii, et see otse peale ei paistaks.

Bianka said...

Mul on kuus orhideed ja mitte ükski neist ei kavatse ära surra. Muudkui õitsevad igal uuel aastal.

Kõige parem on, kui viitsid, teda kord nädalas vannitada. St. lasta tal 10 min. kogu potiga vees olla. Mina tavaliselt ei viitsi nii teha ja kastan pmst. kaks korda nädalas lihtsalt pealt valades. nii nad muudkui elavad ja säravad. Talvel lasen neil olla lõunapoolsel aknal, suvel viin mõned varjupoole ära. Tundeküsimus.

Lemmi said...

kas uputama peab nii, et vesi ulatub üle poti ülemise ääre?

praegu olen teinud nii, et kastan mulla umbes 1,5 liitri veega läbi ja lasen siis üleliigse vee ära nõrguda.

Bianka said...

Ükskõik, kui palju uputada, pea-asi, et muld minema ei uju. Siis kuivaks nõrutada, ja lasta nädal jälle olla.

Anonymous said...

Taname huvitava blogi

Eve Piibeleht said...

Tegelikult on enamike taimedega nii, et ülepoputamine on hullem kui aeg-ajalt kastmatajätmine. Ise kastan oma orhideesid kord nädalas. Õitsevad aastast aastasse-

helle said...

Nüüd ma tean, kelle poole pöördun, kui probleeme tekib.
Bianka ja thela.
Ülepoputamine on igas valdkonnas väär.

Bianka said...

Küsi julgesti, mida tean, seda räägin. Mul on kõige vanem orhidee vist 6 aastat minu juures õitsenud. Ma arvasin varem, et orhidee on üks igavesti õrn ja eriline taim, mida on keeruline kodustes tingimustes uuesti õitsema saada. Tegelikult on vastupidi, ta on üks lollikindlamaid lilli. Eriti neile, kes hoolitsusega väga üle ei pinguta.

Olin kuulnud, et vett ei tohi jätta poti alla, sest see mädandab juuri. üks mu tuttav oli kuulnud just vastupidist, et neid kastetaksegi nii, et valatakse vesi alusele ja sealt taim ise võtab. Olgu, kuidas teooria ka ei räägi, meie mõlema ordideed on hea tervise juures. Aeg-ajalt peab muidugi väetist ka panema. ega nemadki ela vaid õhust ja armastusest...

Kaalikas said...

Olen ka üks algajatest, huvi orhideede vastu juba kuskil 7 aastat( kodus kuus kuukinga ja üks väärisdendroobium) aga selline suurem huvi eriti viimasel ajal. Proovin nüüd siin sellist orhidee teemalist kodulehte teha http://orhideed.edicypages.com ja mõtlesin, et sinna võiks ju koguneda kõik alles sellised algajad. Kui huvi vaadake järgi. Tore oleks teie ilusatest taimedest ka oma kodulehel mõni pildike avaldada.