2011-06-02

Ombudsman ja taevaminemispüha


Eile oli lastekaitsepäev. Sellega seoses võeti intervjuu meie lasteombudsmanilt, kes on ühtlasi õiguskantsler Indrek Teder. (Katsuge öelda kiiresti mitu korda järjest ombudsman, ombudsam, ombusman...)

Ombudsman pärineb rootsi keelest ja selle tähenduseks märgivad kaks rootsi-eesti sõnaraamatut: volinik, asjaajaja, esindaja. Meile on see sõna tulnud siiski inglise keele kaudu. J. Silveti inglise-eesti sõnaraamatus on eesti poole peal kirjas niimoodi: "ombutsmann".
Ombudsman "uurib, kas riigiasutuses on rikutud inimeste õigusi ja mida oleks tarvis õiguste kaitseks teha. Või pole kaebuse esitaja asjadest aru saanud ning vajab ägedaks paisunud konfliktis rahulikku vahemehe selgitust."


Olgu mis on, aga nii keerulise sõna taga ei oska esialgu aimatagi lihtsat ja selget sisu: kui sa ei saa seadustest tolku või pole su seaduslikke õigusi tagatud, pöördu ombudsmani poole. Küll tema aitab!

Taevaminemispüha ehk suure ristipäevaga on aga nii, et see on tähtis kiriklik püha ja seda peetakse alati neljapäeval 6 nädalat pärast Jeesuse ülestõusmist. Selle sisu: Jeesuse taevaminemise päev (40 päeva ülestõusmisest). Sellest edasi 10 päeva on nelipühad (alati pühapäeval). Vat nii.
Et täna on taevaminemispüha, kuulsin hommikul raadiost. Ja paljudes riikides on see töövaba päev (ei tohi puuoksagi murda!).

Täna said lapsed koolist lahti. Milline pidu ja püha! Selle nimel võib ju välja kannatada poolteist tundi aktust lõõskava päikese ja tigedate sääskede käes- püstijalu!
Mina küll ei kujutaks ette, kui meie lapsed peaksid veel 3 nädalat koolis piinlema. Õnneks seda ei ole, vastasel juhul tuleks küll ombudsmani poole pöörduda.

Suvi on käes.

9 comments:

sille said...

Meil said lapsed alles täna koolist lahti (vaatasin, et Sina oled juba eile kirjutanud). Aga pidutunne on sees vägev! :)
Kuigi mul sel aastal on raske kevad (lõpetan klassiga), on siiski nii-nii hea ja kerge tunne hetkel sees. 3 kuud vabamat aega. :)

helle said...

Meil on täna suur riigieksam, koolimaja peab tühi olema. Siis otsustatigi päev varem lõpetada, teha nö kaks ühes. Eile olid tunnid ja päraslõunal aktus- tõepoolest pikk ja kurnav päev.
Aga muidu on tore olla - tunnid läbi. Mis see üks eksam esmaspäeval enam teeb!!! Ja sada aruannet ja piinlikult korrektselt täis tehtud üldtööaeg:)
Head puhkust, kui ta ükskord saabub!

sille said...

Mul on esmaspäeval väga tõsine eksam.Tütar lõpetab. :)
Tõsi, see eksam pole talle raske. Ma ise ootan 5, tema arvab, et tuleb 4, eks näis.
Kohe pole küll ees veel puhkus, aga samas, niisama paberitööd rahulikult (ilma kellata) teha on päris mõnus. Teistmoodi kui muidu. :)
Ilusat suve!

helle said...

Me oleme siis sinu tütrega ühel eksamil?:)
Mis klassini sa oma lastega lähed? On 2 varianti - 4. ja 6. Meil vahetub tavaliselt kl-juh pärast 4. klassi.

Tiiu said...

Ombudsman on siis aitur, jah!

Rõõmsat puhkust tundidest, Helle!Puhkus Sul vist veel ei alga.

helle said...

Asjur juba on, nii et aitur võiks ka tulla!
Puhkus algab vist 20. juunist, ma pole väga uurinudki. 18. skp on lõpuaktused, siis on aastal jutt all.

sille said...

Mul oli sel aastal 5.klass. Aga otsustati nii, et lähen juba uuel sügisel 1.klassi ja minu omad saavad tagasi oma "vana" klassijuhataja (kes oli vahepealt lapsepuhkusel).

sille said...

Uuu! Kas eksamitööd kontrollitud? :)
minu piiga sai siiski 4 (nagu ise ka ette arvas).
Koolis läks meil päris hästi vaid paar 3, aga meil lõpetas sel aastal haruldaselt õpihimuline 9.klass. :)

helle said...

Mul oli ka ainult kaks 3. Eksamitöö oli suhteliselt normaalne, st täitsa tehtav:)