2013-06-13

Suvesari "Tuhat ja üks ööd"

Ei karda näida (või  olla) vähenõudlik  kunstitarbija, kui ma valisin sõbranna soovitusel suvesarjaks "Tuhat ja üks ööd". Vahelduseks haiglaseriaalidele ja tüütuseni korduvatele väärtfilmidele on esimesed muljed täitsa head.
Igal juhul olen õhtupoolikul kõpsti teleka ees vaatamas, kuigi see röövib kaks tundi, sest reklaamiga kokku nii pikalt käibki. Võtsin  riiulist  isegi 2osalise samanimelise koguteose, mis on ilmunud eesti keeles 1984. (Kokku 1000 lk. Tõlkinud vene keelest Andres Ehin ja Ly Seppel)  Tunnistan, et läbi pole loetud.
Võibolla on see sari/ seriaal/ seep  araabia kultuuri  ja islami sügavamaks tundma õppimiseks  päris hea huvitekitaja! Kunagi pole hilja ennast ise järele aidata.
Ma pole Türgis  käinud, aga läheks küll.  Ilus maa, ilusad inimesed.
Mis tundub olevat selle seebi väärtuseks?
Just seesama ongi - ilusad inimesed, rikas elu, palju armastust.
Üle mõistuse käivad tunded. Vaatan neid suuri sügavaid ja säravaid silmi. Tundub jah natuke läila, aga tutvustuses öeldakse, et väga kaasaegne ja populaarne igal pool.  Et peaosalised armusid ka reaalselt filmi tegemise käigus ja ongi nüüd abielus. Ilus ju!


6 comments:

Bianka said...

Arvasin, et see film on nagu reisikiri. Kui sinul kannatas vaadata, ehk peaks proovima.

Minu suvelemmik on kolmapäeviti ETV pealt "Hung". Kahjuks ainult kord nädalas, aga loodan et seda väga vaimukat meelelahutust jätkub tükiks ajaks. Nautisin seda seriaali juba varem, kui ta ekraanil oli, aga nüüd on uued osad. Pühapäevaõhtuti vaatan kindlasti "Uued trikid", uusi osasid. Ja kui laupäeval aega saan, siis ilmselt "Erica Huss" Kanal 2 pealt väärib vaatamist. Esimese osa magasin maha, ja kahjuks selle kordust ei leidnud.

konn, lendav konn said...

Eelmine seeria tõestas ilmekalt, et ikkagi on maad vanadele meestele, kuigi noorte pullide tegevuste suhtes tuleb alati tähelepanelik olla:D
Hungist jutt muidugi!

Anonymous said...

"Tuhat üks ööd" Seppeli ja Ehini tõlkes ei ole koguteos, vaid idamaiste muinasjuttude kogu(mik).

helle said...

Bianka, eks ma vaatan neid teisi filme ka. Ei mina sülita ekraani peale!

Anonymous, kontrollisin üle: koguteos on sama, mis kogumik ja vastupidi. Eks ta ole.

Anonymous said...

Araabia kultuuriga ei ole sarjal suurt pistmist, sest türklased ei ole araablased. Siit vaadates ehk tundub, et vahet pole, kas türklased või arablased, aga see on umbes sama, mis see, kui mõni ameeriklane peab eestlasi venelasteks. Türklasele oleks see tohutu solvang, kui teda araablaseks nimetada. Isegi türgi keel ei kuulu semiidi keelte hulka, mis juba näitab, kui kaugel on türklased araablastest.
1001 ööd on umbes samal põhimõttel kokku pandud kogumik nagu nt Vana Testament: ei ole mingi ühe autori teos. Seal on sigri-migri Lähis Ida ja Araabia muinasjuttudest.

Aga jah, Türgiga natuke pistmist omanuna võin öelda, et sarjas kujutatud inimesed, käitumine ja mentaliteet on küllaltki tõelised, nii nagu nad Türgis on, nii et Türgi kultuuri õpib tundma küll. Aga mitte Araabia.

helle said...

Ma tunnistan küll, et minu teadmised selles valdkonnas on üsna puudulikud. Eks ma sellepärast otsisingi välja kogumiku!!! "1001 ööd", millest ma juba enne teadsin, et see on mõnes mõttes nagu piibel.

Kui Türgi mehed ongi nii ilusate silmadega ja nii armastusväärsed kui Onur, siis ma ka lausa armuksin ära.