2007-05-06

Kas eestlane on inimsööja?

Mulle ei meeldi väide, et eestlase lemmiktoit on teine eestlane. Seda hakati kasutama juba 90ndatel aastatel, õige varsti pärast taasiseseisvumist. Ilmselt siis, kui tekkisid edukad ja rikkad, ühesõnaga ühiskond kihistus.

Kui rääkida eestlase rahvuslikust iseloomust(kas üldse selline asi on olemas?), siis üks joon vist seal tõesti on - see on kadedus. No ütelge ausalt, kas olete sellest patust puhas?
Viimasel ajal on hakanud kõrva väited, et eestlane on harukordselt kuri. Võib-olla tuleb see ka kadedusest? Kommentaare lugedes imestan alati, miks on nii palju kibestunud, õelaid inimesi, aga ma ei mõtle kunagi, et eestlane(kõik eestlased!) ongi selline. Kui üldistatakse, siis on see ebaõiglane ja solvav.

Täna on üleüldine palvepäev. Andres Põder kutsus iseenda sisse vaatama ja olema sallivam.
Kui rääkida veel rahvuslikust iseloomust, siis on eestlasele iseloomulik pikk meel ja kannatlikkus. Loodetavasti mitte alandlikkus ja orjameelsus.

Ma ei arva, et eesti rahvas on oma olemuselt halvem kui mõni teine. Võib-olla on ajalugu meis kujundanud teatud individualistlikke jooni, aga teisiti vist poleks meid enam rahvusena olemas.

2 comments:

Tiiu said...

Lohutuseks võin sulle öelda, et hiljuti kuulsin, kuidas üks soomlane rääkis soome keeles kellegagi ja ütles, et soomlane on soomlase parim toit, nii et see väljend on laenatud ja kehtib siis, kui taolise asjaga kokku puututakse.Alati tasub silmas pidada konteksti ja allteksti. Aga üldiselt on ju sedamoodi, et kui keegi tuleb välismaalt, siis kõik mainivad ära, kui sünged inimesed ikkagi on Eestimaal.Kuna sa tunnistad, et kadedust on palju, siis see lause toidu kohta on üsna tabav.

Häid pühi!

:-)

:-)

helle said...

Kas täna on mingi püha? Minu meelest on pühapäev.
Vaatasin aknast välja ja nägin, kuidas meie majast viidi välja surnukirst...