2008-05-04

Osta endale õnne!


Briti teadlased selgitasid välja, et rahal ja elustiilil on suur mõju inimese emotsioonidele. Ehk teisiti öeldes - rahulolu skaalal ollakse seda kõrgemal pulgal, mida rohkem raha omatakse. Näiteks leiti, et suurepärane tervis teeb õnnelikumaks 304 000 naela eest aastas, abielu ja koos elamine lisab sellele veel üle 100 000 naela.
Süsteem toimib ka vastupidi - näiteks üksijäämine vähendab rahulolu eluga sama palju kui sissetuleku vähenemine 200 000 naela võrra.

Umbes selline tekst on põhikooli eksamivihikus. Ülesanne oli: loe tekst läbi ja kirjuta selle põhjal kirjand teemal, milles peitub õnn. (Seda nimetatakse alusteksti peal kirjutamiseks.)
Mingit spetsiaalset juhendamist ei toimunud.

Lugesin läbi 30 tööd õnnest ja peab tõdema: 15-16-aastased omavad täiesti ettekujutust õnne olemusest ja "komponentidest".

- Nad teavad, et õnn ei ole rahas. (Kust nad seda teavad?)
- Nad usuvad, et "igaüks on oma õnne sepp". (Nad on seda vanasõna kuulnud!)
- Nad on veendunud, et õnn on inimsuhetes ehk sõprades ja "oma poisis" või "oma tüdrukus".
- Nad hindavad võimalust oma hobidega tegelda ja head haridust saada.

Nad on noored ja nad ei peagi kõike teadma, sest nad pole ju väga paljut veel kogenud.

Kas meie teame, mis on õnn?
Lõin selle guuglisse ja sain üle 2 miljoni (!!?) vastuse. Iga eestlase kohta 2 erinevat arvamust?
Lugesin läbi esikohal oleva artikli ja mulle sai juba kõik selgeks. Teadsin ennegi - ei saa defineerida, lahti seletada; nii palju, kui on inimesi, on erinevaid õnnekontseptsioone jne jne
Psühholoogid arvavad, et õnn on teatud psüühiline seisund. Sotsioloogid arvutavad, kui suur osa teatud inimgrupist on õnnelikud (= oma eluga rahul).

Pseudoprobleem, sest pole võimalik teaduslikult tõestada?

Mõtlen siin omaette - mul on ju ka mingi ettekujutus õnnest ja õnne võimalikkusest olemas. Mulle tundub, et õnne jaoks on vajalik teatud foon - tervis, majanduslik stabiilsus (raha!!), staatus ühiskonnas, töö ja tunnustuse olemasolu. Võib-olla veel midagi- rohkem ei tule praegu pähe. Need on nagu dekoratsioonid, peategelased on aga inimsuhted ja naudingud.

Õnn kitsamas tähenduses on armastus (kiindumus, sõprus) ja sellele üles ehitatud (pere)suhted. Või arvate teie teisiti?
Naudingud - neid saab kindlasti endale osta, olenevalt siis, mida keegi iseenda jaoks naudinguks peab (kunst, mugavused, reisid, spaad, igasugu spordialad, luksusasjad, hea toit, mõnuained, ilulõikused, seks...jms )
Seos rahaga - teeni raha, et saaksid endale naudinguid osta!

Veel! Õnn ei ole püsiv suurus, mu meelest. Isegi positiivse tausta põhjal võid vahel lõputult õnnetu olla ja - õnn võib sind külastada väga natukeseks ajaks, momendiks, ja läinud ta ongi!
On sellised õnneviivud. Teised ei pruugi seda mõista. Need on sinu salaõnnehetked.

Õnnelikud tahavad kõik olla. Kui inimene enam seda ei tahaks, lakkaks ta olemast.

Mis on õnn Sinu jaoks?
Mis on õnne sümbol? Päike või võilill?

Pilt siit.

8 comments:

rojukene said...

Üks mu sõber elas mitu aastat Mehhikos ning sõbrunes seal ühe indiaanlasega. Ja see mees oli talle öelnud, et valge inimese hädad tulenevadki sellest, et raha tähtsustatakse üle; et raha peaks elus alles viiendal või kuuendal kohal olema, olemaks õnnelik.

Muidugi on aegu, kui on raha vaja väga hädasti ja kohe, sest lapsed nälgivad vms. Aga kui just päris pidevalt seesuguses jamas pole, kipume küll endale liigset stressi tekitama. Tegelikult saab inimene ju väga vähesega läbi, me oleme lihtsalt mugavusega harjunud. Ja kuni me selle olemasolevaga rahul oleme, on kõik okei. Probleem algab sellest, kui inimene üritab ennast pooleks rabeleda, et saaks VEEL suurema teleka (või mõne muu eluliselt mittevajaliku eseme) jaoks raha kokku, kas või SMS-laenuga...

helle said...

Selles ongi asi: päris ilma rahata (teatud elustandard!) ei saa õnnelik olla, aga liiga suur rahahimu teeb õnnetuks. Ole siis tark ja leia vajalik tasakaal!
Minu jaoks pole raha kunagi esikohal olnud, võib-olla et ongi näiteks 5.kohal.

Hundi ulg said...

Mõtlesin Sinu kirjutise peale terve eilse päeva ja tükk maad tänasest ilusast hommikust.

Minu pagendus on kestnud piisavalt kaua, et jõuda peaaegu samadele järeldustele nagu Sinagi. Seega sean esikohale suhted lähedastega, eelkõige lastega. Eriti selgelt tundsin seda eelmisel nädalal, nähes kõiki oma lapsi üheskoos ja korraga. Olin oodanud seda päeva viisteist aastat.

helle said...

Kogu "teooria" juures on igaühel ikkagi oma õnn.

Õnne juures ei saa välistada ka juhuste ehk vedamiste osa, näiteks võidud loteriidel või üldse loosimistel.Isegi suhetes sõltub palju sellest, kas satud kokku hea või halva inimesega.

Vanainimese õnn on see, kui tal on ikka keegi, kellele saab oma hädasid kurta, või keegi,kes käib aitamas-vaatamas.
Tervis on ikka väga tähtis - mis õnne saab tunda, kui vaevu hingad.

Bianka said...

Kaks igivana küsimust "mis on õnn" ja "mis on elu mõte". Nendest võib arutleda lõputult, aga ühte kindlat kõigile sobivat vastust ei ole leitud.
Õnnest oli mul omal ka üks arutelu delfi ajast: http://ajakaja.blogspot.com/2008/01/mis-on-nn.html
Raha koha pealt on üks vaimukas ütlemine :rahas ei ole õnn, aga vaesed ei tea seda. Sellest saad aru, kui oled kogenud mõlemat seisundit. Kui raha napib ja kui see pole probleemiks. Kui rahapuudus on igal sammul risti-põiki ees, siis arvad, et kui oleks seda krabisevat piisavalt, siis oleks õnn ka käes. Paraku ei saa õnne raha eest osta. Õnn on inimsuhetes, aga sõltumine teiste suhtumisest sinusse viib samuti kergesti pettumustesse. Eelkõige tuleb õnne allikat otsida ikkagi enese sisemises harmoonias. Samas ei anna ka see garantiid õnnelik olemiseks. Kui oledki rahul oma elu ja suhetega, tekib ikka mõnikord masendus.Kuigi viga pole nagu midagi.
Mul on meeles paar hetke oma elust, kui ma ütlesin endale: küll ma olen praegu õnnelik. Ja mäletan ka , et mul oli hea meel, et ma seda taipasin enda jaoks fikseerida. Seda tunnet, mis libiseb käest hetkega. Siis vähemalt mäletad edaspidi, et selline asi on maailmas olemas küll. See ÕNN.

Linda Järve said...

Viimase küsimusega seoses:
Päike tundub olevat kogu aeg õnnelik, sõltumata sellest, kas ta teisi õnnelikuks teeb.
Võilill on õnnelik kuni esimese niitjani.

helle said...

Iltaka
Nii, kuidas Sina neid sümboleid analüüsid, on huvitav, aga võib ka teisiti.
Päike on igavene nagu õnneootus, võilill aga oma lihtsuses see käepärane, igameheõnn. Mis sest et tuleb Niitja, ta tõuseb uuesti. Võililled ju ei kao!

Linda Järve said...

Võilill on üks mu lemmiklilli, aga kaldun ikka arvama, et igameheõnne sümboliks see ei sobi - vaadates, kui vihased paljud on võilille kui nende arvates umbrohu peale. Visalt õnne taotlemise sümboliks sobib ta seevastu küll. :)