2008-06-08

Lemmiklooma surm

Laias laastus jaguneb inimkond kaheks - ühed, kes peavad kodus (armastavad) lemmikloomi, ja teised, kes ei pea (vihkavad) koduloomi. Võib-olla on teatud ülemineku- ehk siirdevormid, aga ma nii sügavuti ei lähe.

Need, kes tahavad koos lemmikloomaga elada, jagunevad veel omakorda - ühed, kes hindavad koeri ja kassidest ei arva midagi (nn koerainimesed), ja teised, kes tituleerivad end kassiinimesteks. Mina olen tolerantne mõlemas suunas.

"Ma kohe ei salli kasse!" võib mõni koerainimene avameelselt ütelda.

----------

Keskeltläbi kord kuus helistan ühele oma vanale kolleegile, kes elab ühes teises väikelinnas. Ta on minust tunduvalt vanem, seepärast kuulan alati viisakalt ära tema hädaldamise ja virisemise mis tahes asja kohta. Tervist pole tal ollagi!!

"Kuidas Riki elab?" küsin, et teemat vahetada.
Vaikus teiselpool toru. Arvasin juba, et kõne katkes ja hakkasin hoolega hallootama.
"Rikit ei ole enam mitu nädalat, " kostis siis.

Äkki ei osanudki midagi öelda.
Riki oli kolleegi koer, kes asendas talle peret, keda tal polnud. Koera tõu kohta ei oska midagi öelda - selline segavereline, pikakarvaline, madalajalgne oli. Aga iseloom!?

Ma ei tea, kas koerte puhul kehtib ka ütlus, et lahkunust halvasti ei räägita.
No oli selline ettearvamatu ja võis varbast kinni haarata, kui mõne ootamatu sammu tegid. Võõraste suhtes umbusklik, ja kui ühel korral saidki enamvähem sõbraks, siis järgmisel korral ei tunnistanud sind üldse.
Nüüd oli Riki surnud - arst oli arvanud, et kopsuvähk või midagi taolist (kopsuverejooks).

Ülejäänud aeg kõnest troostisin üht lõpmata suurt valu. Rääkisime üle, et 14 aastat on koeral juba kaunis kõrge iga. Et ta oli haige ja aidata ei saanud. Et see on paratamatu, et kõik kord surevad.

Ma saan aru, et see kõik on nii otsata kurb.

Pildil üks koer, kes pigem meenutab meie Bibit.

11 comments:

Eeva said...

"Laias laastus jaguneb inimkond kaheks - ühed, kes peavad kodus (armastavad) lemmikloomi, ja teised, kes ei pea (vihkavad) koduloomi."

Kas vihkama pole liiga vängelt öeldud?

Ninataga said...

Eevale

Neid kes vihkavad koduloomi ja ei salli neid on üsna suur hulk.
Minu arust ei ole vängelt öldud.

Kaamos said...

Vihkamine ei ole selles kontekstis üldse vängelt öeldud, muidugi on ka neid kes lihtsalt ei salli lemmikloomi, kuid on ka neid kes süüdistavad karvaseid lemmikuid kümnes surmapatus . Uskumatu, kuid pruugib mingi saatuse keerdkäigu läbi sellistele inimestele endile lemmik koju tekkima, muutub nende pulstik üksi maailma parimaks ja kõigl teistel on endiselt loomad kui peletised. Aga selliste lemmikute iseloom läheb oi kui tihti pererahva sarnaseks.

Kahju su kolleegist, neljateistkümne aastaga saab loom täiesti osaks perest,, selle inimese puhul oli koer ilmselt terve pere.

helle said...

See kolleeg põetas 10 aastat oma ema. Pärast ema surma võttis endale koerakutsika, kiindus sellesse hullupööra, hellitas ära toiduga ja muuga. Koer ehk Riki oli talle tõepoolest pere(lapse) eest. Ta rääkis pidevalt, et koer maetagu temaga ühte hauda. Ta isegi ei kujutanud ette, et koer võiks enne teda surra.

Maria said...

Mina olen totaalne koduloomade korteris pidamise vastane. Lisaks olen ma rohkem koera inimene või siis tegelikult hoopis hobuse inimene. Kasside vastu olen isegi väikest viisi allergiline.
No ja kõige eelneva justkui kiusteks olen ma kahe kassi omanik, kes elavad rõõmsalt korteris koos muu perega...
Ära iial ütle iial...

Heli said...

Kummaline, mõtisklesin täna sama teema üle. Et püüda end kuidagi ettevalmistada või harjutada mõttega, et juhul kui...
Jõudsin ei kuhugi, sest nii kuradima valus hakkas ja lõppude-lõpuks on hetkel veel ka lootust.

Bianka said...

Tahaks ka õiendada. Minul ei ole koduloomi, aga ma armastan neid küll. Koeri rohkem kui kasse.Miks mul koera ei ole? lihtsalt sellepärast, et ma olen realist. Mul ei ole koera jaoks praegu piisavalt aega. Võtta loom ja temaga ainult möödaminnes tegelda, on kuritegu. Aga ükskord võtan ma koera nagunii, praegu armastan naabrite omi.

Eppppp said...

Tjah, ta on vist sellises vanuses, et uut looma ka hästi ei soovitaks võtta?
Või soovitasid?

helle said...

Uue koera võtmine ei tule kõne allagi.
Mina ka ju ei võta enam uut koera.

Ti:a said...

mina ka vaidlen, ei pea vihkama koera ega kassi ega sisalikku, kui seda koju ei taha. mulle nad meeldivad teatud kauguselt. võibolla sellepärast ka, et väiksena oli meil kodus igasugu elukaid ja nüüd enam neid niiväga ei igatse. 'kusjuures ma olen laisk ja ma ei jaksa näiteks hommikul kell 5 ärgata, et enne tööd koeratada. see ei tee minust koeravihkajat.
üldsegi, kui keegi sulle meeldib, siis ega seda endale ei saa ju.
kuldkala kolme sooviga võtaksin näiteks kohe endale koju :)

helle said...

Ega ma arvagi, et ainult kaks äärmust eksisteerivad. Skaala on lai nagu igas teises asjas(1-10). Seepärast ütlesingi "laias laastus", nagu lööd puuhalu pooleks.
Loomaarmastus võib ületada mõistlikkuse piire, näiteks kui inimene võtab endale 5 suurt koera ja kümme emast kassi.
Aga loomavihkajaid olen ma näinud isegi esmapilgul meeldivate inimeste hulgas. Kui palju on väärkoheldud loomi.
Olen ka seda meelt, et parem üks loom korraga või kuldkalakesed akvaariumis...Loom ei saa tähtsam olla kui mina ise.