2008-11-29

Ellen Niit 2008

Soovitus

Kui teed ukse lahti,
üle õla vaata,
ehk on mõnel mahti
viipega sind saata.

Pole mõtet kõnel,
aega seks ei leita.
Ehk on juhust mõnel
pilk su poole heita.

Julgust andev jõud on
pilgu tulikiirel,
mis sind teele saadab
päeval tulikiirel.
/Ellen Niit/

Otsin juba mitmendat päeva Ellen Niidu kohta materjali. Mitte, et ma temast midagi ei teaks, tean ikka. Kes siis tema rongisõitu ei tea, või Krõlli ja onu Ööbikut, Triinut-Taavit, Pille-Riini?
Tema "Suur maalritöö" on lausa omamüüt! Mulle meeldib väga.

Ellen Niit on minu jaoks Eesti naise etalon, mitte ainult selle pärast, et ta on luuletaja, tõlkija, teadlane, vaid et....
- tal on 4 last ja 13 lapselast, ise ta kasvas üles üksiklapsena
- ta oli Jaan Krossi tagala, teenija, lapsehoidja, majapidaja, autojuht, elektrik, ennastsalgav ja armastav naine
- tema intervjuudest on mul meelde jäänud mõned elutargad mõtted, näiteks laps on täiskasvanu siis, kui ta on võimeline pere pesu pesema ja WC-d kasima (näide toodud mälu järgi)
- tema lapsepõlveunistus oli suur rannapall ja tänini tuksatab ta rinnas miski, kui rannapalli näeb
- tema ema töötas õmblejana ja tal polnud aega lapsega lakkamatult tegelda - ise pidi hakkama saama. Ema andis vahel ka "kergel kujul sirtsakaid vastu kintsu", kuluks ta tänapäeva lastele mõnikord ära.
- kui vanasti kadus lapsel koolis ära pliiatsijupp, siis aeti seda taga, nagu midagi hullu. Aga kui tänapäeval läheb koolis kaduma jopp, pole sellest midagi (näide intervjuust 10. nov 2008 - Pere ja Kodu - "Kullateraga Ellen Niit", autor Tiia Kõnnussaar)
- elu pole tänapäeval raskem kui varem - liiga ebaolulised asjad on üles puhvitud, näiteks raha. Ei peaks nii hirmus nõudlik olema. Ei pruugi ka muidugi kartulikoori süüa, aga väikseid järeleandmisi võiks ikkagi teha (samast)
- "Vana on palju lihtsam olla kui noor. Võid palju jätta tegemata, kui oled lapsed kasvatanud nii, et nad oma laste eest hoolitsevad. Ega ma viitsiks küll uuesti enam noor olla." (tsitaat samast)

pilt

7 comments:

Linda Järve said...

Minu mälestused Ellen Niidust on mu neljanda klassi aastast, kui ta noore kirjanikuna meil koolis külas käis. See oli meile, koolilastele väga tähtis päev!

Kirjanikekooslusest Niit-Kross on Ellen Niit minu jaoks alati see suurem ja tähtsam pool olnud, vaikselt on ta ära öelnud elutähtsa ja seda paljudele põlvedele.

Kui ajasin juttu Jaapani soome-ugri keelte professori Kazuto Matsumuraga (kellest ka oma raamatus "Eestimaa ilu" kirjutan), siis meenutas ta, kuidas alustas jaapanlastele eesti keele õpetamist 1991. aastal alati just Pille-Riini lugude lugemisega. Need on Jaapanis hästi populaarsed, sest see pisike plika meeldib sealtmaalastele...

helle said...

Ellen Niit lasi Krossil alati särada, ka siis, kui nendega paarisintervjuud tehti. Ta lihtsalt on NII tark naine - ta teab, et mees tahab naisest üle olla, alati. Et las siis paistab, nagu olekski.
Aga see Jaapani näide on hea.

Heli said...

"Suur maalritöö" on tõesti müstiline raamat! Ajasid kohe isu peale - vaja raamatukogusse uurima minna:)

joanamari said...

minugi lapsepõlve lemmik oli Pilleriin
üks maja ja aedki Tartus on siiani Pilleriini raamatu illustratsiooni nägu
sõitsin sealt hiljuti mööda ja see oli ALLES, muidu lammutatakse ja ehitatakse mis hirmus
mõned Niidu luuletused on saanud mult viisigi, kui lasteaias töötasin
lihtsalt nii head read olid et kutsusid kohe laulma

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Tere!
Selline küsimus, et kas ma tohiksin kasutada teie blogist mõningaid lõike vast loodaval Ellen Niidu koduleheküljel?

Juta.

helle said...

Muidugi võib! Kahjuks vist hiljaks jäänud!!!??