2009-02-07

Mõningaid märksõnu

Eneseharimise korras seletan siin lahti mõned märksõnad.

ori - õigusteta isik (annab liitsõnu galeeriori, pärisori, teoori, võlaori, orirahvas)
Milliseid minu inimõigusi on piiratud? Ma võin käia tööl (kuni on tööd), mõelda omi mõtteid, neid välja öelda, teiste omasid kritiseerida, valida endale vabaajategevusi, osta poest seda, mis on mulle taskukohane ja hädavajalik, elada oma korteris, viibida avalikus kohas, kasutada avalikke teenuseid, armastada, keda tahan. Ma ei ole ori!

probleem - lahendust nõudev/vajav küsimus. Mul on kümneid probleeme. Kõik on vanad tuttavad - ei midagi erilist. Korter on liiga kallis pidada, kevadväsimus kimbutab, tervis loksub, meeleolu kõigub, motivatsioon kipub kaduma, aega ei oska õigesti planeerida ja veel. Mis sõltub minust endast, mis mitte?

säästurežiim, kärped - hoida kokku valdkondades, kus see on võimalik. Vesi, elekter, toit, reisid, luksuskaubad, isiklikud ressursid. Maksud tuleb maksta, nende pealt kokku hoida ei saa. Kuni see on võimalik.

valitsus, riigikogu - nende haldusalasse ma ei pääse ega tahagi. Kuigi tajun koos teistega, et midagi võiks paremini ja õiglasemalt teha, ei kadesta ma neid ometi. Rohkem vastutust, rohkem nuuti = rohkem palka. Rohkem eetikat ja riigimehelikkust oleks küll vaja.

solidaarsus- ühismeelsus, huvide ühtsus ja nendega arvestamine. Ma olen solidaarne oma ametikaaslastega, oma sõprade ja pereliikmetaga, oma rahvaga. Kuidas ma olen solidaarne elu heidikutega? Nutan nendega koos? Jagan seda, mis mul on? Lähen pensionäride, põllumeeste, paljulapselistega koos piketeerima? Või lihtsalt tunnen nendele kaasa? Ma ei osata ega ilgu, et ise olete süüdi - mis te siis olete sellised. Ei osata jah.

tolerantsus - sallivus, leplikkus. Olen veidruste suhtes ja vähemuste vastu tolerantne. Las nad olla! Kõigega aga ikka leppida ei saa! Kus on siis piir? Sisetunne annab nõu? Ma ei salli ülbikuid, jõhkardeid, joodikuid, pätte, pettureid, ihnureid, ahnureid, seaduserikkujaid, varisere, valetajaid, alatuid, mõrtsukaid, reetureid, pealekaebajaid. Kuidas ma saaks olla nendega solidaarne?

surutis - vajutis, press, depressioon. Antud aja kontekstis seotud majanduslangusega, mis puudutab meid kõiki eranditult, andes tagasilööke igas valdkonnas.

kriis - raske olukord, järsk häire; puudus, nappus, näiteks valitsus-, energia-, finants-, majanduskriis. Siinkohal tuleb mulle meelde, kuidas üks lihtne vene vanamees andis tänaval intervjuud ja ütles: nõukogude-ajal polnud mingeid kriise, olid ainult mõningad puudujäägid. Ma ei saanud aru, kas see oli nali. Ei saa siiani, aga mind paneb ikka veel imestama, et mõned nutavad taga vene aega. Venelastel pole seda endalgi ammu enam.

Need mõisted olen iseenda jaoks selgeks teinud, et saada aru, millest praegusel ajal blogitakse.
Kasutatud kirjandus: ÕS 1999

pildil Ori ja Nori siit

4 comments:

Rents said...

Lisaks siia ühe olulise mõiste - vabadus. Defineerida on seda aga kuradima raske. Sest näiteks praegusel üldsemitteorjal on täielik vabadus minna rahulikult meelt avaldama, aga peale seda on talle garanteeritud KAPO tähelepanu, millest pole enam sugugi nii lihtne vabaneda.

Oudekki said...

Aga kuidas on nendega, kes küll võivad oma mõtteid välja ütleda, teiste omi kritiseerida, armastada keda tahavad, aga igaks juhuks ei tee seda, sest mine tea, mis saab, parem on vait püsida ja mitte silma torgata? Kas on ori või mitte? Või on vaba inimene orjamentaliteediga? Või lihtsalt tagasihoidlik?

helle said...

Minu teada on kõigil õigused ja võimalused(isegi vangidel!)omi mõtteid mõelda ja välja öelda, armastada ja vihata ja vait olla, kui nad seda tahavad. Orjamentaliteediga võib iga isik olla täiesti sõltumatult, nimetatgu seda siis tagasihoidlikkuseks, mühakluseks, arguseks või mis tahes.
Aga ma olen elanud ajas ja riigus, kus pidi kuss olema. vat võrdluses ma seda räägingi.

Tiiu said...

Tagasihoidlikkus on suur voorus, mina nõnda vooruslik ei ole.Pean veel arenema.Ehk järgmises elus hoian suud rohkem kinni põhjusel, et kõik mis on, hea ja halb, peab sel hetkel just olema.Õpin alles nüüd hetke nautima, olema siin ja praegu.Arvan, et kõik on õige, mida rvatakse ja tehakse just täpselt arvaja ja tegija mätta otsast vaadatuna. Iseesi, kui palju see orjaks või orjapidajaks olemine õnne toob.