2010-01-22

Külmapühad



Juba hommikul Terevisioonis andsid Vainu ja Viirpalu üheselt mõistetavaid vihjeid, et täna pole vaja lapsi kooli saata. Väga külm on ja tuule aspekt ka veel. Mõtlesin - kahju, et õpetajatele need kraadid ei kehti. Justkui meil poleks külm!!

Lähenesin koolimajale lootuses, et täna jäävad tunnid ära. Pidin minema 3. tunniks.
No mis!!! Esimese korruse algklassides käis õppetöö mühinalt. Garderoob riideid täis.
Ei mingit külmapüha!
Ma saan vist aru, miks vanemad lapsi koju ei jäta. Kodus ka ju külm. Lapsed alati kütmisega toime ei tule, süüa ka keegi ei tee. Koolis aga soe, lõbus, lõunaks kartulid ja kapsa-hakkliha hautis.

Tulid meelde varasemad külmapühad. Ikka tõelised pühad olid. Kui mõni taipamatu tuligi kooli, saadeti ta klassikaaslaste poolt koju tagasi.
Vahel oli koolimaja nii külm, et tunde ei saanud pidada. Kütjatel olid joomapühad. Kord külmusid radikad allkorrusel lõhki ja põrandal oli päris tõeline liuväli.
Oi, millised külmapühad olid!! Lõbus meenutada.
Jah, vanasti olid isegi külmapühad... ilusamad.

2 comments:

sille said...

Mina ka olen päris pahane nende "külmapühade" peale. No milleks meile see jama? Osa õpilasi puudus, enamus oli koolis. Mina tegin igatehs täiesti tavaslise päeva. Kas ei võiks olla iga vanema oma otsustada kas saadab lapse kooli või ei? Selge see kui on külm ilm ja laps kaugelt jala tuleb, siis jätad ta koju. Kui autoga tuuakse-viiakse (nagu meil enamus õpilasi), siis milleks see külmapüha üldse?

Minu klassi lapsed olid hommikul nagu käod pingil reas, et uisutama minna. Mina siis arvasin, et täna nad ei lähe ikka küll. Ja seda kuulis kehalise õpetaja, kes siis lastele ütles, et kuulsite ise, klassijuhataja ei luba teil õue minna. No ma ei osanudki kohe seisukohta võtta. Nagu mina oleksin mingi koll, kes keelab õue minna. :(
Külm aga ei takistanud neil peale tunde uisutama minna. :)

helle said...

Kui ikka kuu aega järjest on -20 ja rohkem, siis on kõik juba kohanenud, ja see mõni kraad rohkem ei hirmuta kedagi. Võib-olla 30 ja üle selle paneb natuke mõtlema.
Külma vastu pole midagi, kui ainult küttearved nii jube kõrged poleks.