2020-11-24

Koroonast, aerosoolidest, maskist ja muust

 Koroona on tagasi ja hullemini kui kevadel. Õnneks oli suvel ja varasügisel suhteliselt muretu olla. Midagi otseselt ei nõutud, rõhutati ainult, et peske ikka käsi ja hoidke võimalusel distantsi. Selle teadmisega käisin kevadel ja suvel Lätis, sugulase sünnipäeval ja ühel mälestusüritusel, Järvide kontserdil ja Rakvere külalisetendusel Endla teatris. Oli üks klassikokkutulek. Sõitsin liinibussiga ja käisin poes. Maski ei kandnud - ei nõutud, ainult kontserdil istutati vaatajad hajutatult, teatris mõõdeti temperatuuri ja korjati isikuandmeid. Vahepeal oli Eesti isegi oivik naaberriikide seas - nii väike nakatavus. 

Nüüd on see kõik minevik. Näitajad on kaugelt ületanud kevadise eriolukorra omad. On tekkinud ulatuslikud kolded ja valitsus karmistab järjest piiranguid. Enam ei suudeta taga ajada lähikondseid ja kontaktseid. Koole suletakse ja kaugel ei ole minu arvates kogu riigi lukkupanek. See oleks väga frustreeriv. Märtsis-aprillis, kui kõik pidid istuma kodus ja näitlejad tegid klippe, kus väga kurja häälega öeldi: püsi kodus!, kus ETV näitas lõbusaid videosid peredest, kes lõbusalt kodus aega veetsid, oli elu ikka väga masendav. 

Vahepeal on teadlased teinud koroona suhtes uusi avastusi. Näiteks see, et pindadelt nakatumine ja näkku köhimine polegi kõige ohtlikum viis haigestuda. Aina rohkem räägitakse, et viiruse levitajad on tihti ilma sümptomiteta ja noored inimesed, kes mingile tühipaljale nohule üldse tähelepanu ei pööra. Enam polegi kõige suurem haigestunute grupp vanurid ja 60+, vaid nooremapoolsed keskealised, kes ise võivad põdeda väga kergelt. 

Uus avastus on, et Covid 19 levib nähtamatute ja imepisikeste aerosoolide kaudu, mis levivad juba rääkimisel, eriti hästi aga lauldes või näiteks võistlustel häälekalt kaasa elades.Selle vastu aitab abinõu, mis on maski massiivne kandmine. Käesolevast nädalast on maski kandmine avalikes siseruumides ja liinibussides kohustuslik. Mina siin probleemi ei näe - kui vaja, siis vaja. Usun, mida teadlased räägivad, ja teen, mida valitsus nõuab. 

Aga üks segment ei usu, et koroonat üldse olemas on (põhiargument: näidake mulle mõni koroonahaige ja sellesse surnu!!). Nende arvates on epideemia ja pandeemia välja mõeldud, et rahvast suukorvistada. Ja et maski kandmine on isikut diskrimineeriv ja kahjulik meede, liiati põhiseadusevastane. Vandeadvokaat ja endine õiguskantsler Alar Jõks valas õli tulle, avaldades artikli, kus taunib maski kandmise meedet kui põhiseaduse vastast. Ise kannab maski kui kodanik, kel on elu armas. Õiguskantsler Ülle Madise, kellest ma muidu väga lugu pean, ütleb umbes sama ja soovitab pöörduda halduskohtusse.

 "Tule taevas appi!" ütleks Lennart Meri selle peale. 

Kas vaktsiin lõpetab selle paranoilise olukorra?



28 comments:

konn, lendav konn said...

Kui saurus kord kvartalis köhatab, on see kui sõõm värsket õhku tuukrile!:)

helle said...

Mis saurus?

konn, lendav konn said...

Hellesaurus:)

TT said...

Jõksil ja Madisel võib juriidiliselt isegi õigus olla aga äärmiselt vale aeg sihukest õigust taga ajama hakata! Oleks nagu eeldanud, et sellise kaliibriga tegelased oskavad vähe laiema pilguga vaadata.

helle said...

Nõus, et juriidilselt võib neil olla õigus, aga see pole tavaolukord. Maski kandmine ja mittekandmine ei saa olla põhiseaduse küsimus. See on ellujäämise küsimus. Ehkki on tehtud ka uuringuid, kus väidetakse, et maskikandmise efekt on väike või jääb statistilise vea piiridesse, on siiski loogiline, et mida suurem % rahvast kannab maski, seda parem. Mis ime väel on suutnud nakatumise all hoida Hiina, Jaapan, Lõuna-Korea, kus maskikandmine on väga massiivne.

TT said...

Hiina numbrid: 22 nakatumist täna, on minu (ja mu hiinlastest töökaaslaste) jaoks täielik müstika. Ma ei kahtle, et nad kuigi palju manipuleerivad arvudega, kuid täismahus epideemiat pole tänapäeval võimalik varjata. Kuidagi nad on suutnud sellest hoiduda - ainus loogiline lahendus tundub olevat äärmiselt karm karantiinirezhiim.

helle said...

Issand küll, mis toimub!!! Maskivastased hakkavad avalikku protestiüritust korraldama Vabaduse väljakul? Mis kohaga need mõtlevad, kes sellist kogunemist lubavad?

TT said...

Tere tulemast alternatiivsesse reaalsusesse, mujal maailmas juba ammu juhmid demonstreerivad avalikult oma lollust. Ameerikas järgmine tase, kui koroonast mööda vaadata polnud võimalik hakati igasugu "imerohtusid" müüma🙄

neiud ärevil said...

Mina ka ei tea mis õige. Olen nüüd poes 2 päeva maskiga käinud, aga minu paariline oli 10 päeva eneseisolatsioonis, sest tema 18 aastane poeg oli koroona positiivne. Haigestus klassi erapeol, kus pärast selgus, et haigeks jäid üle poole + õpetaja.Minu paariline elas koroonahaigega ühes majas ja jäi terveks. Maski pole ta veel siiamaani kandnud.Üks meie lasteaia lapse ema oli koroona positiivsega terve öö tööl koos. Istus isolatsioonis ära, aga ei haigestunud. Mina olen seda meelt, et käsi tuleb pesta ja vahet hoida, aga ilmselt meie elu jääbki nüüd selliseks ja me peame lihtsalt õppima uutmoodi elama. Olen jõudnud juba pika elu ära elada ja tuleb, mis tuleb. Ma ei tahaks küll oma viimaseid kümneid elada hirmus ja kartuses. Elu läheb ju edasi ja see on loodud ikka elamiseks ja rõõmudeks.

helle said...

Väga huvitav jutt. Ega kõik katku ka jäänud.
Minu vennatütar Elo sai kevadel koroona oma töökaaslase käest (muud varianti ei ole), kes tuli Inglismaalt. Ta elab Värskas, minu meelest seal üldse kevadel teisi k-haigeid polnud. Ta oli keskmise raskusega haige, sümptomid olid - väike palavik, maitsetaju kadu, köha oli pärast veel pikalt ja jõud kadunud. Hingamisraskusi polnud. Ta elas haigena koos mehe, tütre ja meheisaga 4toalises korteris. Mitte keegi rohkem ei jäänud haigeks! Olid palju tuulutanud tube ja veidi ikka distantsi hoidnud, aga kuidas ikka seda teha, kui koos elad. Siis oli koroonast alles nii vähe teada.
Tema ongi tegelikult minu tutvusringkonnas ainuke, kes on koroonat põdenud.
Aga üht ma olen mõelnud - Elo põeb suhteliselt sageli viirushaigusi.
Mõni põeb ikka nii lihtsalt. Täna rääkis Margus Tabor, et tal oli ühel päeval nina kinni.

notsu said...

Ütleksin Jõksi kaitseks, et ta kordab samal ajal üle, et kannab maski, mis siis, et selleks pole seaduslikku kohustust - ja et ta taunib toda õnnetut demonstratsiooni Vabaduse väljakul.

Ma ei ole Jõksist muidu erilises vaimustuses, presidendikandidaadina oli ta minu jaoks umbes sama eemaletõukav kui Helme, aga selles asjas olen ma temaga nõus, et õigusnorme tuleb korralikult teha. Ta ju rõhutas, et maskikohustuse kehtestamise korra oleks pidanud (nakkushaiguste tõrje) seadusesse sisse kirjutama ning et kevadest saadik oleks selleks ka piisavalt aega olnud.

Ja keegi peab ju see valvekoer olema, kes jälgiks, et riiki tehtaks õiguslikus mõttes korralikult.

notsu said...

aga mis nakatumistesse puutub, siis koroona pidavatki olema haigus, mis levib justkui pursetena, mitte ühtlaselt mööda elanikkonda - mõni osutub superlevitajaks, teine ei anna kellelegi edasi. Nähtavasti levitaja enda suhtlusstiili ja sündmuste/keskkonna koosmõju (à la "valjusti rääkiv inimene halvasti ventileeritud ruumis, kus on paksult rahvast ninapidi koos").

notsu said...

Protestiürituse kohta: peaks vist kõlakat levitama, et Vabaduse platsile keeratakse ürituse ajaks 5G peale, see argument mõjub neile paremini kui koroonaoht. Nägin just neti peal, kus üks selle eest hoiatas: "Nad panevad seal 5G põhja ja siis...?! Selleks antigi luba ,et vastuhakkajad tulevad ise hukatuslikku lõksu. Peab midagi veel välja mõtlema. ENESE ALALHOIU INSTINKT ÜTLEB MULLE, ET SEE ON OHTLIK ETTEVÕTMINE."

Oleks tore, kui vandenõuteooriad niiviisi üksteist ära nulliks.

Kaur said...

Need maskivastased, reptiiliusulised, pesuvedeliku-joojad on kõik millekski vajalikud. Nad näitavad ära kohad, kus ühiskond on nii katki, et tekib ebaratsionaalne vastureaktsioon.

Muidugi on selle taga palju isiklikke tragöödiaid.
Ja ka mul on rõve, kui ma kirjutan googlesse "riina raudsik" ja esimesed 10 artiklit on "riina raudsiku koolitused" ja muu enesereklaami, mitte "šarlatan rr pandi pokri".
Aga... pikas plaanis ongi äkki parem.
Võib olla ongi vaja tragöödiaid?
Äkki peavadki väikesed keeled, rahvad, rahvusriigid kaduma?
Võib-olla on lääne liberaalrsed heaolu-demokraatiad mingit sorti ummik?
Ei tea.

helle said...

Ei tea jah. Imelik, et inimese usk millessegi võib olla nii tugev ja vääramatu, et mitte miski teda ümber ei veena. Nii usutakse igasuguseid vandenõuteooriad, kuulujutte, valeinfot, samamoodi ka teadust, valitsust, õiguskantslerit.
Interneti kaudu on kõik teooriad kättesaavad, ainult võta ja usu!
Ma olin väga meeldivalt üllatunud, kui positiivne ja tark oli Mihkel Oviir "Plekktrummis".

Kaur said...

Nagu Notsu on korduvalt viidanud, ei ole põhitõdesid võimalik väärata.

Mina, näiteks, olen küünik-pessimist. Ma usun, et maailm läheb mitmel eri viisil hukka. Mu optimistidest sõbrad jagavad minuga materjale, et mind vastupidises veenda. Üks näiteks andis mulle "the Rational Optimist" raamatu - https://www.goodreads.com/book/show/7776209-the-rational-optimist.

Tulemus? Ma loen raamatut, ja igal leheküljel otsin kohti, kus autor minu arust eksib. Raamatu lõpetamise järel ei ole ma oma maailmavaadet karvavõrdki muutnud. See-eest arvan ma nüüd, et Madd Ridley on kuri geenius, kes üritab oma lugejaid kavala pseudoteaduse ja väänatud faktidega eksiteele viita. Ja ma proovin raamatu-omanikust sõpra selles veenda, et see teos on liba ja et teeb erakordselt valesti seda a) lugedes b) uskudes c) levitades.

Sõpra ma veenda muidugi ei suuda, täpselt samadel põhjustel.

Nii et - ei, see ei ole imelik, et inimesed usuvad ja et seda usku on raske muuta.

Sekeldaja said...

Poliitiliselt korrektne meditsiin on üks kole asi. Kevadel läks selle nahka Eesti edu, sest ilmselgelt Itaaliast tulevat nakkust ignoreeriti. Siis, veebruaris 2020 oli poliitiliselt korrektne olla kanapime. Mina ei olnud, kirjutasin suhteliselt vara (enne olin muuseas, aga Itaalia arvud olid reaalsus), et võtkem nagu aru pähe. Teise laine osas mul ka pole erilist optimismi, ta on juba, tuleb ja kestab ja on pikaajaline ja tüütu. Natukene kergem aga on ta küll, praegu põetakse umbes nädal ja suremus on ka väiksem. Aga haiglad lähevad veel täis...
Veel lihtsustaks asja, kui Poliitilselt Korrektne Meditsiin natukene arvestaks reaalseid fakte: ja need on: D vitamiin, D vitamiin ja veelkord D vitamiin. On keegi POKK leerist sellest rääkinud (või ka koroonaeitajatest?). Ja C vitamiin ja C vitamiin ja C vitamiin. On sellest keegi sügisel rääkinud? Ja otse loomulikult lõpetage diskreetsus ja sööge küüslauku, see on alati olnud talviti antiviraalne, olgu te kuitahes rahvuslikud tahes .... Ja lõpuks SUITSETAMINE. see viimane teeb meele eriti mõruks, sest on lihtsalt fakt, ka mulle võib-olla lausa ebameeldiv tõde, sest ma jätsin selle paha asja kusagil 25 aastat tagasi maha (oli seda vaja?). Aga suitsetajatel ei maksa sellel talvel küll väga tõsiselt oma pahade pattude mahajätmist proovida. Laske edasi, kaitseb veidi, 2 korda vähem on TÕENÄOSUS (saatusest eest ei pääse niikuinii) surra. Uurimuse autorid: IISRAELI arstid.
Koroona õnneks sunnib arste pöörama tähelepanu superlevitajatele. Nii on gripiga ALATI olnud, ka seda teooriat tegelikult teatakse vähemalt kümmekond aastat, aga ignoreeritakse. Ka sellel talvel on vaja tagada eelkõige müügiedu ja siit kõik järelduv vasakule või paremale kaldu kisa. Tõde ei huvita kedagi. Müüge oma tõde ja hästi kallilt, siis on nirvaana kindlustatud! Miks selline vaikiv üksmeel Hiina KP ja miljardääride vahel, on ka väga lihtsalt seletatav - ülikasum. Koroonameetmed tekitavad ülikasumi väikesele ülirikaste grupile ja long tail, kes sellest kõigest sõltub (on selline termin, pikk saba), garanteerib ka elulemuse.
Lisaksin ka selle vaikse tõe, et kohe mitte päris kindlasti ei ole see viirus pärit nahkhiirtelt. äkki siiski hiinlastel on kõige parem vaktsiin - nad hakkasid sellega kõige varem pihta või lihtsalt teavad kõige paremini, kuidas hoida asi kontrolli all.
Eriti vastik kogu selle jutu jures on see, et minu komm võib-olla varsti kaob, sest enne eelmist talve alates on ühel väiksel seltskonnal tekkinud arvamus, et nad ongi Universumi peremehed ja võivad kõike tsenseerida. Ka see on osaliselt üle elatud, selle nimi oli GLAVLIT. Praegu aga tuleb appi tehislik intelligents, termin ühelt 1956 suveseminarilt, kus loodeti see lihtne probleem paari kuuga ja mõne esmakursuslase abiga paika panna. Tänase päevani pannakse ja õnnetuseks viimasel kümnendil toob see sisse suurt raha, sest on esmakordselt rakenduskõlbulik. Imelik, eriti hästi tsenseerimise vallas, kuigi viimaselst lülist - näoraamatu näotuvastuskommentaariuurijast, ei ole pääsu. ekse see toob niru leiva lauale, aga kas on hingele hää, ei tea. Ja endiselt ei oska arvuti kuidagi asendada tervet mõistust.
Ta võib ära tunda kassi või sinu näo või välja tuua sinu võib-olla mitte kõige korretsema avalduse, millele väljaõppinud tsensor oma klõpsu teeb. Aga talle on täiesti suva see, kas sa oled jaanalind, kes hoiab pead liivas või kusagil arvuti taga kükitav vandenõulane. Lihtsalt maatriksite teisendamine andils hetkel sulle sellise kohtuotsuse. Business as usual.

helle said...

Aitäh, tublid kommenteerijad, kes minu tagasihoidliku blogipostituse alla nii sisukaid ja huvitavaid mõtteid kirja panid.
Olgem terved!

Bianka said...

Helle, mina lootsin ka ikka kaua, et koroona teine laine jääb nõrgemaks kui kevadine. Paraku olevat arvud juba suuremad, nii testimise kui haiglakohtade osas.

Ma ikka tõesti ei suuda mõista, kuhu see meie paljukiidetuid "talupojamõistus" selle teema puhul kadunud on. No kas on raske anda oma parim (kanda maski, hoida distantsi ja suhelda teitse inimestega minimaalselt, vastavalt olukorrale), et haigus leviks vähem ja saaksime rutem tagasi tavaelu juurde. Mis pagana "inimõigused" siin rolli mängivad? Kas tõesti peab jälle kõik ära keelama...

helle said...

Ma vaidlesin oma noore sugulasega (40aastane naine, 2 lapse ema, üks neist diabeetik), kes on tuline maskide vastane. Ta ütles mulle: pane endale 2 maski ette, aga ära sunni mind! Ma ütlesin, et ma ei saa seda endale ja oma lähedastele teha, et suren haiglas ja mind maetakse mustas laibakotis.
Lugesin Manjana blogi - tüüpiline! usub mida tahes, aga mitte teadlasi.
Ma hästi ei usu, et inimesed üdini hoolimatud on. Mina näen siin küll rohkem maskikandjaid kui mõni nädal tagasi. Sõidan iga päev liinibussiga, seal on enamasti kõik maskidega, isegi noored. Aga tegemist lihtsalt on raske olukorraga. Igaüks peab ise väga hoolas olema, ainult - kui see aitaks!
P.S see noor sugulane, kellest kirjutasin, ei ole mu tütar ega ka mõni vendade lastest. Kaugem sugulane on ja me "vaidlesime" FBs, kus ta ise tuli mind "ründama"!!! Ma ei saagi aru, miks eitajad nii agressiivsed on.

notsu said...

Mulle lausa tundub, et noored kannavadki rohkem. Jube nunnu.

sille said...

Mina ei saa Harjumaal koolide sulgemise ideest aru. Küll õnneks ainult gümnaasiumisosade, aga ikkagi. Tean, et tõesti mõnes koolis on kolle sees, aga eilses koroonainfos oli kirjas, et Harjumaal on 4!!!! koolikollet. Ja selle 4 koolikolde pärast sulgeme KÕIK Harjumaa koolide gümnaasiumiosad? Minu jaoks täielik müstika, mille pealt see sulgemisotsus tuli?

Meie kooli on üle 1000 inimese. Hetkeseisuga on sügise jooksul olnud K-haiguses 2 õpilast. Ja need on omavahel erinevatel aegadel ja erinevates klassides õppivad õpilased. Ei ole omavahel seotud. Ünneks meil ei ole gümnaasium ja saame rahulikult edasi toimetada. Loodetavasti ikka jõuludeni välja. Mul on nagu tunne, et nende igasuguste sulgemiste taga on hirm: mida rahavas mõtleb kui me midagi ei tee.

helle said...

Minu lapselapse klassis( 4.kl) jäi üks laps k-haigusesse. Kogu klass saadeti koju isolatsiooni, vanematele terviseameti info ja käitumisjuhend. Noorem lapselaps sai haigestunuga kokku mudilaskooris, kes saadeti ka täies mahus koju. Ongi nüüd kahekesi lapsed siis koduõppel. Mina sinna praegu minna ei julge, kuigi nii üle teise ei pidavat nakkuma. Ikka kardan. Nemad saavad siis 2 nädala pärast kooli tagasi. Koolide sulgemine tundub hull, aga kui ma mõtlen, et selle hind on riigi lahtihoidmine, siis ... ma ei tea. Mina katsun ise terveks jääda.
Ma arvan, et rahvas kogu infot ei tea ka.
Ole terve! ei ole koolis kerge praegu!

uskmatu said...

Ütled, et ...Aga üks segment ei usu, et koroonat üldse olemas on (põhiargument: näidake mulle mõni koroonahaige ja sellesse surnu!!). Nende arvates on epideemia ja pandeemia välja mõeldud, et rahvast suukorvistada...
Kuulun,muide ka nende hulka, kes on veendunud, et koroonaepideemiat ei ole. On vaid PCR-testi epideemia. Ja samal põhjusel ei kanna ka maski. Ja usuga pole siin midagi tegemist, olen täiesti uskmatu ja kahtlen kõiges ja kontrollin kõik faktid ja väited isiklikult üle. Ja mõtlen oma peaga, erinevalt paljudest kes ei mõtle oma peaga, vaid usuvad kedagi. Olen muuseas TPI kõrgema haridusega insener.
Ja põhiargumentideks on mul:
1. Üldine suremus ja suremus viirushaigustesse ei ole tõusnud võrreldes varasemate aastatega. Seda elementaarset fakti varjab meie valitsus ja massimeedia hoolega. Kuigi terviseameti kodulehelt leiab selle kergesti üles.
2. PCR-test ei ole mõeldud viirusnakkuste diagnoosimiseks, nagu ütles juba selle leiutaja Kary Mullis, Nobeli preemia laureaat. Sellega võib saada vajadusel suvalisi tulemusi. Pikemalt võid lugeda telegram.ee saidilt, kus on selle kohta palju artikleid.
Näit. - https://www.telegram.ee/teadus-ja-tulevik/dr-stefan-lanka-iii-osa-kriitilised-kusimused-mis-suudavad-koroonakriisi-kiiresti-lopetada
Või, kellele inglise keel rohkem meeldib: The COVID-19 RT-PCR Test: How to Mislead All Humanity. Using a “Test” To Lock Down Society - https://www.globalresearch.ca/covid-19-rt-pcr-how-to-mislead-all-humanity-using-a-test-to-lock-down-society/5728483
3. Maskid, mida kästakse kanda, ei kaitse tegelikult viiruste eest ei kandjat ega teisi. Et ennast viiruste eest kaitsta, on vaja ikkagi hoopis tõhusamaid kaitsevahendeid. Spets. maskid, mütsid, kombinesoonid, kindad, jalanõud jne. Nende pealepanemise, äravõtmise metoodikat. Ja kõik muidugi ühekordsed. Selle kohta on muidugi ka palju infot, Youtube filme jne.
Ja ühelegi neist mu 3-st väitest ei ole valitsus, selle teenistuses olevad nn.teadlased ja massimeedia vastanud. Selle asemel püütakse seda kõike varjata. Praktiliselt kõik sunnimeetmed põhinevad vaid positiivsete PCR-testide hulgal.

helle said...

"Olen muuseas TPI kõrgema haridusega insener." Selle peale ei oska muud kui oooo öelda.

Kui nende maskide tõhususe üle ei oska nii argumenteeritult vaielda kui kõrgeltharitud insener( ma ainult TÜ lõpetanud filoloog), siis 3. väide on tipp. Ma arvan, et arstid ja õed + abistav personal igal tasandil oskavad maske õigesti kasutada.
Mina teen seda, mis minu võimuses, et mitte nakatuda.

uskmatu said...

Arstid ja õed kindlasti oskavad neid vahendeid õigesti kasutada. Selles ma ei kahtlegi. Probleem on vaid selles, et see kõik nõuab väga palju ressurssi - ühekordselt kasutatavat varustust ja tööaega. Vaata või järgmist videot - Изнеможденные врачи вынуждены работать сутками спасая жизни | Репортаж из эпицентра Коронавируса - https://www.youtube.com/watch?v=0yRDbN8ChV4
Kaua nii vastu ei pea.

helle said...

See on hoopis isejutt. Kuidas see kõik ükskord lõpeb, teab Jumal taevas kui temagi. See ei aita kedagi, kui eitatakse ja külvatakse kahtlusi niigi raskes olukorras. Võib-olla tõesti ei aita maskid nii palju, kui loodetakse, aga nad on vähemasti midagi konkreetset, mis aitab turvatunnet tõsta. Ma olen nö riskirühmas ja ma ei taha nakatuda. Ma ei saa endale ja oma lähedastele teha seda, et suren haiglas koroonasse või koroonaga või sellest tulenevatesse tüsistustesse.
Mulle ei tasu neid linke saata, sest ma neid ei ava. Kõike ei saa uskuda, mis internetis on. Ma olen valinud uskuda teadlasi, kes on oma usaldusväärsust tõestanud.

helle said...

Vaatasin täna ETV pealt üht dokfilmi, kuidas Aasia on koroonapandeemiaga võideldud ja praktiliselt võitnud.(Prantsusmaa film, tehtud 2020 teises pooles, kui Euroopa vaevleb suures hädas).
Hiinas enam viirust pole. Kummaline. Aga see on ilmselt saavutatud äärmiste meetmete rakendamisega. Pärast esimest lainet, mis teatavasti sai alguse Hiinast, pandi seal kehtima ranged piirangud, suleti kõik kohad, inimesed pidi olema kodus,trahviti või pandi vangi, kes ei allunud korrale. Politseinikud valvavad tänavatel, iga samm on valitsusel teada ja kõik kannavad igapäevaselt maske.
Jaapan oli aga seal kõrval nii rõõmus, maske ei pidanud kandma, noored lõbutsesid ööklubides, kõik toimis, vanadekodud olid avatud, imikud ja vanurid mängisid üheskoos, noored pidasid piknikku õitsvate kirsipuude all.Tundus, et kogu rahvas on nii häpi.
Mul pole arvude peale hea mälu, aga surnuid oli Jaapanis umbes 40 kogu selle aja jooksul. Siin arvati, et põhjus on jaapanlaste väga kõrges kultuuris, mis eeldab hügieeninõuete piinlikku täitmist.