2007-07-15

Uued tuuled klassika mõtestamisel

Õpetaja Laur - poistearmastaja?!
Veiko Märka EPL-s ilmunud üllitis tekitas esmapilgul pehmelt öeldes hämmingut.
"No mida veel," mõtlesin, "täitsa haige värk."
Siis aga rahunesin maha. Kui palju on tänapäeval pedofiiliat! Ega seda varem vähem olnud, aga lihtsalt ei tulnud avalikkuse ette.(No ja meedia polnud ka nii levinud.) Miks ei võiks mõttega mängida!

Minu kodukootud filosoofia järgi on inimmassi hulgas teatud % geeniusi, kurjategijaid, enesetapjaid, seksuaalvähemusi, üldse perversseid jne, mis laias laastus on püsiv suurus. On lootus, et kõige suurem % on nö harju keskmisi, aga mine tea.

Traditsioonilises käsitluses on Laur õpetajaideaal, kelles on nii palju mõistmist ja inimlikkust. Laur oli see, kes Tootsile ütles:" Tee vähem, aga tee ise!" Õpetaja Laur sai aru ka Tõnissonis kätketud vihast igipõliste rõhujate vastu.("Mis nad siis tulevad meie õue peale kaklema!")
Miks kinkis õpetaja Laur Arnole viiuli? Sel teemal on kirjandeid kirjutatud. Viiuli kinkimine= hinge avamine millelegi ilusale. Ja kujutage nüüd seda kõike ette"uues valguses". OHH!

2003. aastal arutati tõsimeeli, et Oskar Lutsu "Kevade" on tulvil koolivägivalda.
Toots kasutab verbaalset vägivalda, kutsudes kaasõpilast Kuslapit Tiuksuks, mis on inetu hüüdnimi.Teele ahistab psüühiliselt Arnot, manipuleerides tema õrnimate tunnetega. Sotsiaalse vägivalla ohvriks langeb Kiir, keda Toots vastavalt nööpide mahalõikamise läbi terroriseerib. Ja köster, see va Julk-Jüri ju peksab lapsi kepiga, paneb neid nurka seisma ja ähvardab Jumala vihaga. Vat nii!

2 comments:

Tiiu said...

Nojah, väikesest kasvab suur...

;-)

Aga küllap oli normist kõrvalekaldeid vanasti ikkagi palju vähem. Nüüd meedia võimendab, õpetab, annab eeskuju, ja ka keskkond polnud nii saastunud. Minul, mu õel, vendadel mänguasju ei olnud, pidime ise olema lavastajad, lavatöölised, nukumeistrid, stsenaristid ja kes kõik veel, polnud aegagi perverssusteks.

raul viitung said...

Oojaa! Näiteks multifilm "Operaator Kõps seeneriigis" (1964) oli ka tihedalt täidetud pedofiilsetest vihjetest.

Miks meelitas see "seeneuurijast" (sic!) vanamees noori filmihuvilisi poisse oma kabriolett-Cadillaci? Mis peitus "teadus"huvi taga tegelikult?

Ootan põnevusega, millal võrratu kirjandusdetektiiv Märka seda märkab ja paljastavate artiklitega päevalehtede sisekülgi kirjama hakkab.