2008-05-22

Veel väikelinnadest ja nende s(t)aatusest


70 aastat tagasi anti 14 Eesti asulale/külale/alevikule linna õigused. Mõned neist on kasvanud selle aja jooksul 10x, mõned kaotavad pidevalt elanikkonda (loomulik kadu), enamik jääb skaalale 1-10.

Väikelinna probleemid: tööstus/ettevõtlus praktiliselt puudub, noored lahkuvad, vanad surevad, mehed ja lapsed (mitte kõik, jumal hoidku;)) joovad, osatähtsus väheneb, majad lagunevad, vandalismi esineb.

Märtsis sai meil valmis uus bussijaam. Käin sealt mööda ainukesse toidupoodi (Konsum) ja märkan, kuidas lühikese ajaga on bussijaama ja selle ümbrust nimetamisväärselt lagastatud. Puupinki on püütud põlema panna, pinkide all on suitsukonisid ja igasuguseid pakendeid (taara korjatakse kokku ja antakse ära - raha!), kell on ära lõhutud. Masendav. Vaevalt läbisõitjad või "külalisesinejad" seda teevad.* *

Aga muidu on siin kena elada. Tead/tunned peaaegu kõiki. Mõned on tulnud siia oma pensionipõlve pidama. Paljud eramajad on nii ilusaks tehtud - lausa piltpostkaart. Aiad on korras. Kartulivagude ja porgandipeenarde asemel on muru, kiviktaimla ja püsilillede peenar. Eestlasel on ilumeelt ja maitset, ka väikelinnas!

Kirik, mis peegeldub järveveel. Fontäänike ja tilluke romantiline bangalo. Puuskulptuurid Arturi Juures (kohaliku autori taiesed), linnupesa vee kohal, pardipere tuterdamas...
Idüll missugune!

Meie kortermaja ühistu võttis laenu - vahetati katus, remonditi trepikodasid ja asfalteeritakse majaesine. Hüppeliselt tõusis elu kvaliteet!? (... ja võlg?!)

Jaanipäevast algavad siin Kappide muusikapäevad - väga prestiižne üritus, vist juba 11. korda.
Tulge külla ja te näete!

Pildil Artur Kapp omanimelise lokaali juures ja linnupesa sealsamas. (Tiiu kogust)

* * aga laul eesti depressiivsetest väikelinnadest hakkab mulle aina rohkem meeldima.

2 comments:

Ninataga said...

Hmm, oli see väikelinn äraarvamiseks?
Aga ikkagi...

.............................

Ma parem ei ütle :)
Mul on täna liiga terav keel :)
Ma teinepäev ütlen :)

helle said...

Viljandi ei ole, aga maakond on küll see.
Aga mis siin ikka eputada - Suure-Jaani on.