2008-12-20

Mõtlemise aeg, vol 1

Eile oli viimane tööpäev sel aastal.

- Vahel ma blokeerin need mõtted, mis mind otseselt ja eluliselt ei puuduta. Näiteks koondamine. Aga eile-üleeile äkki adusin, mis TUNNE võib olla saada koondamisteade...,"et seoses ettevõtte üleviimisega N. riiki, ei vaja me enam teie tööalaseid oskusi". Lühidalt - ma mõtlesin Kohila Paberivabrikule ja selle 200 töölisele, kellel uuest aastast enam töökohta pole.
Ma ei jaga väga hästi majandust ega ka kapitalismi. Millal ja miks müüdi Kohila Paberivabrik Hollandi omanikule?
Need meie väikelinnad on kõik kas olnud või on analoogilises olukorras. Hiljuti oli juttu Kehra Paberivabrikust. Kas me siis enam paberit ei vajagi? Miks me peame paberit ostma riigist, kus pole puidki (Holland)?
Hiljuti pandi kinni Wendre ettevõte Võhmas. (Kunagi ammu suleti Võhma Lihakombinaat, see lõi linnakesel täielikult jalad alt, siiani pole toibunud). Kokku tõmmatakse kõvasti puidutööstust. Imavere, mis oli alles hiljuti väike majandusime, on tootmist n korda vähendanud.
Postimehest lugesin, et Mulgimaal vähendatakse gümnaasiumide arvu 8lt 2le. Ja õige ka! Milleks neid koolegi vaja on!??
Rasked ajad, mõistate?!

- Täna öösel sadas maha kolmas lumi. Kas see kattis nüüd kinni kogu selle salaliku ja eluohtliku libeduse? Või on libedus üksnes varjatud ja varitseb salakavalalt ebakindlaid endiselt? Kui nüüd 3-4 päeva jooksul jälle suurt sula ei tule, võib loota valgeid jõule. Isegi (või eriti?) ilmale ei saa kunagi kindel olla.
Millelegi ei saa.
***
Mõtlen mööduvale aastale, mõtlen endale ja teistele. Mõtlen nendele, kelle elu on palju keerulisem kui minul. Mõtlen oma lähedastele. Mõtlen iseendale. Mõtlen sulle...
On mõtlemise aeg.

Kooli jõulukontserdil lauldi üht mu vana lemmiklaulu ( ei ole jõululaul).

14 comments:

toompeale said...

Kohila Paberivabrikust rääkides: seal muud ei toimugi kui pidevomanikuvahetus. sinna tööle minnes tuleb osata arvestada, et kauaks seda töökohta pole.

väikestes kohtades on tööga raske küll.

varakapitalism röövellikul moel valitseb Eesti majandust. kohati kindlasti.

helle said...

Vajadus paberi(vihikud jm) eksisteerib ju jätkuvalt, miks siis pole võimalik ettevõttel püsida?
Üht loodusvara ju meie maal jätkub - see on puit. Töölisi ka on.
Mis on siis puuduv vajalik komponent, et vabrik ära kolida?
See ongi lünk minu majandusteadmistes.

Bianka said...

Ega minagi ei tea, mis nende konkreetsete tehaste sulgemise taga oli. Aga kapitalismil on ainult üks põhimõte-tasuvus. Kui ei tasu ära või ei ole võimalik toodetele turgu leida, siis jääb asi katki. Variante on mitmesuguseid, mõnda asja hakatakse tootma Aasias, kus palga, tööohutuse, keskkonna jm. kulutused on väiksemad. Mõnes tehases on seadmed nii vanad, et uute muretsemine on riskantne ja kallis, lihtsam on sulgeda. Mõnel tootel on nõudlus vähenenud, siis suletakse osa tehaseid. Paberi nõudlus võib olla küll vähenenud, sest kõik on internetis ja arvutis. Ja ainult üks võimalikest põhjustest võib peituda "varakapitalistlikes röövellikes" kapitalistides. Juhul kui nad on saamatud probleeme lahendama või ostsidki tehase näiteks krundi pärast ega kavatsenudki tootmist jätkata.

Kindlasti on veel variante, miks tehaseid suletakse. Olen ise osaliselt nende kapitalistide poole peal, sellepärast näen asja veidi teisiti. Töö kaotanud inimestest on kahju, aga ega see ainult meie maa probleem pole. Praegu on majanduslangus, see teeb asja massilisemaks. Rikkamatel riikidel on varasemast koguneneud lihtsalt rohkem raha töötute ja teiste hättasaanute abistamiseks kui meil.

Bianka said...

Tegelikult ei tahaks praegu pühade ajal mõelda, kui hulluks see asi meil minna võib. Koondatud saavad mingi pool aastat raha, aga edasi? Kiiret paranemist majanduses küll kusagilt ei paista. Kui palju see meist igatüht isiklikult tabab, pole teada. Mööda ei lähe see ilmselt ühestki perest.

Kui 1992.a Soomes lama oli, siis jagati tänavatel töötutele suppi. Kas meil läheb samamoodi? Päris nälga ehk ikka ei jää keegi.

toompeale said...

"varakapitalism röövellikul moel valitseb Eesti majandust. kohati kindlasti."
ma rõhutaks siin "kohati kindlasti"

loomulikult ei saa majanduses paari lausega üldistusi teha nagu ma siin tegin.

Kohila Paberivabriku puhul kinnitati alles selle aasta septembris kui hollandlane vabriku omanikuks sai, et väga suurt muutust ettevõtte jaoks ei toimu.
nüüd aga on plaanis tootmine Madalmaadesse üle viia.

ma ei tea, kuidas seda kõike õige nimega nimetada. töötajate lollitamine? tootmise reorganiseerimine? või kuidagi teisiti?

Bianka said...

Toompea, sina annad siin praegu emotsionaalset hinnangut. Ei sina ega mina ei tea firma majanduslikke näitajaid. Kui Hollandis on teine samasugune tehas ja kahe tehase toodangut ei õnnestu enam turustada, siis ma küll ei imesta, et nad eelistavad jätkata omal maal. Plaanid ju muutuvad, vastavalt majandusolukorrale.

toompeale said...

emotsionaalne hinnang on õige küll, kuid kas tõesti nii kiiresti plaanid muutusid? kaks kuud on ju ainult möödas firma omandamisest.
kas firmat omandades ei osatud hästi riske hinnata?

helle said...

Selle Kohila juhtumi kohta öeldi, et see näitab, et Eesti pole enam odava tööjõu maa. On see hea või halb? Varsti toodetakse nagunii enamus asju Hiinas või Taivanis.

Bianka said...

Laenuturg kukkus kokku näiteks?
Küsimus on ju selles, miks eelmine omanik ära müüs. Midagi oli kehvasti. Võib-olla välismaised omanikud ostsid illusioonides ja saades kogu tõe teada, selgus, et olid petta saanud. On ka see võimalus, et nad ostsid, sest oli soodne. Ootavad paremaid aegu, et tootmine uuesti käivitada. Kes keda röövis? Töölised oleksid oma töökoha võib-olla kaotanud ka eelmise omanikuga (vt.küsimust, miks ta müüs).

Loomulikult on selline suur koondamine tragöödia väikese koha inimeste jaoks. Mina ei pea süüdlaseks siiski mitte uut omanikku, vaid majanduslangust.

Emmeliina said...

üks mõtteke: mida rohkem töötuid ja nende perekondi, seda enam suureneb oht kapitalistide turvalisele elukeskkonnale. kui nad just oma laste ja lastelaste erakoolidele traataiast tara ümber ei tee, siis võib juhtumisi nenda kaaslaste seas olla üks kelle vihkamisest sünnib...
Ja supiköögi, vaestemajade-varjupaikade klientlammaste asemel hakkavad tekkima hundid lambanahas, kes varitsevad nurki mööda, nuga käes.
Töörahva viha, manipulaatori juhtimise all, võib olla võimas (võigas) jõud.
Proletariaadi diktatuur paneb ainult kohalikud kartma, võõrad tulevad, omavad, riisuvad ja kaovad.
Vähe õudutekitav jutt sai, kuid veetes aega oma eluvõõra kapitalistist brannega näen, mis elu on viieteistkümne aastaga inimesest teinud.

toompeale said...

jätkaks Kohila teemat:

siin on artikkel maakonnalehest.
www.nadaline.ee/index.php3?teema=uudis&lookup=uudis&ID=510162.
kuidas Sa seda kommenteeriksid, Algarv?

Bianka said...

Mis siin ikka öelda muud kui et kapitalismi põhimõte on tasuvus nagu ma ennemaltki ütlesin. Uus omanik ostis firma nagu breznevi pakikese koos selle vabrikuga. Kahes kohas tootmine ei tasu ja siin likvideerida on odavam.

Need on faktid. See, kas ja miks ta kaks kuud tagasi lubas tootmist jätkata, on teine küsimus. Isegi kui ta lihtsalt valetas, ei muuda see ju midagi. Kapitalist võib teha oma eraomandiga mida tahes. Kui tal lepingus vastavat klauslit pole.

Kapitalisti ei huvita, mis töölistest saab. Kõlab jõhkralt, aga see ei olegi kapitalistlikus maailmakorralduses tema mure. Kapitalist loob ettevõtteid, et ise kasumit teenida ja seeläbi tekivad töökohad. Kapitalil pole rahvust, nii räägitakse. Kapital liigub sinna, kus on tasuvam -jälle seesama sõna. Eesti majandusel on õnnestunud kapitali siia meelitada, kui olid odavamad palgad ja soodsamad maksud. Kui see eelis hakkab kaduma, siis lahkub ka kapitalist. Eesti oma kapitalist käitub samamoodi, kui ei tasu, kaob mujale. Aga kuidas teha kapitalistile Eestis tootmine taas ligitõmbavaks? Vat see on miljoniküsimus. Paraku ei käi selle paketi sisse töölistele paremad palgad ja suuremad sotsiaaltagatised, mis tulevad kõrgematest maksudest. Surnud ring. Meil kui kapitalismimaailma uustulnukatel on raske jalga ukse vahele saada. Hiina moodi odava tööjõu maa me olla ei taha, eriti kvalifitseeritud ja kõrge innovaatilisusega me esialgu ka ei hiilga. Mina ei oska lahendusi küll pakkuda.

Oleme sellel tööline versus kapitalist teemal ennegi eriarvamustel olnud. Siiski ei võta ma seda teemat isiklikult, sest mina ei saa maailma muuta. Ausalt öelda ei oska minust targemad majndusteadlased välja pakkuda, mis võiks tulla pärast kapitalismi. Sest paremat ühiskonnakorraldust pole osatud välja mõelda. Seda, milleni viib kommunism, oleme omal nahal kogenud. Aga kui töörahva olukord tõesti peaks väga hulluks minema, siis on proletariaadi diktatuuril jälle võimalus koitmas. Nagu 1905 või 1940 aastal. Vaevalt, et see loodetud õnne tooks.

Bianka said...

Tundub, et "klassivõitluse" käigus hakkan ma sõbrannadest ilma jääma.

helle said...

Täna tuli taas uudis, et Kehra pannakase paariks kuuks kinni - pole tellimusi.
Mulle hakkab vist kohale jõudma, et kõikide muude probleemide kõrval(tooraine, tootmishooned, töölised) peab olema ka kvaliteet, kaup peab vastama nõudmistele. Kuigi mind rahuldavad 100% Kohila paberivabriku koolivihikud(odavad, 2 krooni tükk), siis lapsd ostavad tont teab milliste ninjade piltidega vihke, mis maksavad vähemalt 10x rohkem.
Eestis ei toodeta ka väga nõudlikku printeri paberit. Meil näiteks on koolis rangelt ära keelatud mingi x paberi kasutamine - on ainult see, mis kool muretseb.
Nii need asjad käivad. Otsin taga vanu ilusaid vihikupabereid. Pole, on läikivad, kallid ja koledad( minu meelest).
Kapitalismus. Sinna ei saa keegi parata.