2008-12-27

Vaiki kui võid



Otsisin ühe Ruja esinemise video. Kvaliteet hea pole.
Tänane teleülekanne jättis mind suhteliselt külmaks. Priit Võigemast meeldis muidugi. Tema Rannap polnud üksnes koomiline tegelane- mina nägin seal ka igasuguseid allhoovusi.
Sergo Vares kahjuks Urmas Alendrit küll välja ei mänginud ja oli vokaalselt nõrk. Kohati polnud aga viga Jaanus Nõgistol (kes teda mängis?). Eriti Ruja tippajal. Seda ma olin enne kuulnud, kuidas Nõgisto ansamblist välja hääletati. Neid Venemaal käimisi ma minevikust ei mäleta.
Mind üllatasid dokumentaalsed võtted, näiteks Kersna saade noortega ja seal väga kirglikult sõna võtnud Nõgisto-tõeline (80ndate lõpp). Huvitav, et Ruja ei vedanudki siis ööalulupidudeni ja ärkamisajani välja!?
Alendrist on muidugi väga kahju, aga arvan, et kui ta merepõhja poleks jäänud, poleks ta tänapäeval ka nii suureks legendiks saanud. Millal enne elusatest on hoolitud!?
Rannap tegi sel ajal ikka väga häid laule ja kasutas heade luuletajate tekste. Mina sain küll nii aru, et Rannapi osa Ruja headuses oli väga suur, kuigi ta isikuna oli/on/ koomiline.
Mis mulle tõeliselt ei meeldinud selles lavastuses, oli mõttetute tibide hordid ja nende uimerdamine, aga see on ajastu( praeguse) märk - tähendab tuleb lavale tuua ka paljaid naisi, muidu ei müü.
Kui palju see pilet maksiski?

7 comments:

Anonymous said...

Risto Kübar. Nõgistot.

Eve Piibeleht said...

Dokumentaalvõtete sissepõimimine oli ka ainuke hea asi, mis sellest etendusest mäletada on. Mul on tõeliselt hea meel, et ei raisanud aega Tartusse sõitmise peale.

Tiiu said...

Tulen millalgi Sulle raamatut tooma nagu lubasin, oled Sa ikka kodus?

helle said...

Põhimõtteliselt küll, aga võin olla jalutamas, poes või kuasagil veel. Nii et teata ette, helista. Kas Sul mu nr on? Parem on õhtupoole.

Linda Järve said...

Ruja kohta ei oska ma midagi ütelda, aga vaatasin täna ETV kordussaadetest internetis Tähelaeva Dave Bentoniga ja see meeldis mulle küll väga. Soovitan, kui Sa näinud pole - niisugusest kenast soojast inimesest. See saade peaks teles ka neil päevil veel korduma, aga mul ju telekas katki.

Soovin Sulle rõõmsat aastavahetust ja helget uut aastat.

Bianka said...

Rujat vaadates käisin ikka tihti köögis midagi suupärast toomas jne. Tüütuks läks. Kui etendusel oleks pidanud nii kaua ühe koha peal istuma...
Mina tõmbasin enda jaoks paralleeeli Mihkel Raua raamatuga, mida ma küll lugenud pole. Et see bändiinimeste elu oli üks lõputu pidu ja naised. Muusikat tehti muidugi ka ja Ruja meeldis mulle omal ajal vägagi. Ometi tundus see etendus kuidagi jantlik. Mõtlen, et mida see Raua raamatki rohkemat pakkuda võiks.

Dokumentaalkaadrid olid tõesti lahedad. Minu meelest oleks originaal-Rujat isegi rohkem võinud näidata ja nende esituses laule lasta.

Emmeliina said...

rääkisime täna naistekal palju Rujast. Ene oli Tipikas ja käis Tallinnas neid orginaalis kuulamas, meie maalt ei pääsenud.

Mina isiklikult nägin Alenderit meie alevi rahvamajas lavakatega 1974 ja "Protsessi" 1975 käisin ka vaatamas.

Esimene osa ehmatas mu päris ära ja siis läks minu meelest kogu aeg paremaks. aga meie küll niimoodi riides ei käinud ega sellised polnud nagu need piigad 1971-1975

Dokkaadrid olid väga head ja vajalikud. meeldetuletamiseks.

Minu lemmik oli just see progeroki Ruja 80 algul isamaaliste (mida siis nim. olude sunnil kodumaaks)
lugudega ja Runneli sõnadega/siin olen kasvanud tasasel maal/

need "mine metsa" ja muud edasised ei olnud enam mulle vajalikud lood.

huvitav oli, kuid selle pärast Tartusse poleks sõitnud.

ja ikkagi on üle kõige Ernst Enno sõnadele "Need ei vaata tagasi" ja "Nii vaikseks kõik on jäänud"