2009-07-21

Hea une retsept

Kui lugesin Trulla blogist, et ta astus unetute parteisse, siis tahtsin ütelda, et mina olen juba vana liige, lausa kuldveteran.

Paljut me pärime oma esivanematelt, midagi kujundab ka kasvatus ja haridus, mõni osa on ka vist looduse inspiratsioon või vallatus või lihtsalt aps. Kuidas võtta.
Keegi on mulle ellu kaasa sokutanud halva une, õigemini uinumisraskused. Olin päris lapseohtu, kui võisin öösiti üleval passida. (Kuutõbine olin nagunii!). Alati kartsin (siiani) uusi olukordi ja võõraid kohti, sest ma ei saanud "võõras kohas" magada.
Kellel on looduse poolt tehtud kingitus - nii kui pea padjale paneb, norskab või äärmisel juhul ootab 10 minti und - see ei saa üldse võib-olla arugi, millest ma räägin.
Ma räägin absoluutselt unetust ööst, mis ei tähenda seda, et und ei ole, vaid et ei saa uinuda igasuguste sundmõtete ja ärevuse pärast. See ei tarvitse olla millegagi põhjendatud, vähemasti silmnähtavat põhjust ei ole. Lihtsalt on nii, et ei saa magada, kuigi oled nii väsinud.

Suvel puhkuse ajal ma ei tee küsimust sellest, et mõni öö ei maga, aga kui kaks ööd järjest ei saa uinuda, lähen juba õhtul kell 10 närvi.
Ma tean peast, et on üldtuntud nipid - loe lambaid, mõtle häid mõtteid, meenuta ilusaid aegu, ära üldse mõtle, maga hea padjaga ja värske õhuga toas, joo õhtul rahustavat teed, loe end magama jne jne
Kõiki neid nippe ma tean, aga tõelise unetuse puhul ei osutu mitte ükski lõpuni efektiivseks.

Vat selliseks ekstreemseks puhuks on mul üks tablett, arsti poolt välja kirjutatud.
Vat ei ütle, mis tablett see on.
Lõpuks aitab see, sest see võtab ära pinged ja mul on usk ka. (ilma usuta ju ei aita miski!!)
Aga nüüd olid mul need tabletid ammu otsas (kevadest).

Eile öösel kell 3 otsisin ma paaniliselt läbi kõik oma kotid (oi, neid on palju), kõik sahtlid, kus mul mingit ravimivärki on. Teadsin, et mul ei ole, aga ikka otsisin. Niisama paaniliselt, kui filmides peategelane näiteks otsib narkootikumi, mille kohta ta teab, et tal seda olla ei saa.

Ja siis juhtus uskumatu. Ühe rahakoti sentide sahtlist leidsin päästva tableti.
Tegin selle pooleks ja võtsin sisse. Magasin hommikul kella 9-ni, kuni algas " Südameasi".

NB! Hoiatus nõrganärvilistele. Ärge seda oma kodus järele tehke. Magage ikka ilma tabletita hästi!!!

4 comments:

sille said...

Sul on täiesti õigus, kui ise pole seda kogenud ei saa sellest probleemist aru. Kui käin tööl, siis olen ma see õnnelik, kes magab enne kui voodisse jõuab. Suvel tekib aeg-ajalt ka olukordi, kus hästi und ei tule, või on selline pooluni: kuulen kõike (laste liikumist, nad meil ööinimesed, koera krõbistamist, ta kah vana ja uni läheb vist öösel ära). Siiski rohtudeni asi pole läinud, kui üks öö on kehvem, siis selle eest järgmisel öösel magan rohkem.

joanamari said...

tere tulemast unetute klubisse!!!
minul on see jama väga tihti ja üle öö kondan ma ringi
:(
puhkuse ajal pole jah sellest midagi aga tööle minna hommikul magamata peaga on ikka jube piin

Eve Piibeleht said...

Samad jamad siin, juba aastat kakskümmend. Elan tablettide peal, sest magamata tööle minna ei suuda ja kuuskümmend kilomeetrit tööle sõita ilma magamata oleks lausa ohtlik.

Emmeliina said...

mina ei tea lahendusi. kas teie teate?