2010-09-27

Kuidas jagada raha ...ebavõrdselt?

Võistlusmäng "100 sekundit" (TV 3) on oma olemuselt geniaalne näitamaks, kui ahne, rumal ja ebatäiuslik on inimene, kui mängu tuleb raha ehk isiklik kasu.
Pole oluline, milliseid küsimusi esitatakse ja kuidas või kes vastust teab. Põhiosas leitakse siiski kompromiss suhteliselt kergesti. Kui vähemalt 2 mängijaist usuvad, et vastus on õige, siis kolmas loobub vaidlemast.
Eriti pingeline on aga aeg 1,5 minutit, mil tuleb kokku leppida, kes saab summa a, b või c. Vaatajana saad üldjuhul aru, kes on kõige targem, kes kõige rumalam. Vahel ei saa ka, aga vastajad ise ei saa vist sedagi.
Ükski kolmest aga ei nõustu kõige väiksema summaga. Vaadatud saadetest mäletan ainult ühte korda, kus suhteliselt kiiresti kokkuleppele jõuti. Eelmises mängus blokeeris üks meesmängijaist teadlikult otsustamist, sest tema vähemaga kui suurim summa ei nõustunud. Argumendid "saage aru, mul on seda raha väga vaja" või et "mul pere ja võlad kaelas" töötavad vales suunas.
Ei tea, kuidas ise seal käituks. Kui võtaks vabatahtlikult väikseima summa, annaks nagu liiga kergesti alla, tunnistaks end lolliks. Parem juba siis nii, et summa läheb nulli?!
Eriti jama on, kui lõpuks leitakse küll kompromiss, aga summad on selleks ajaks kahanenud imepisikeseks.
Oh, loll mäng! Aga õpetlik ja inimlik.

p.s. täna jagati siiski raha, mitte ainult erimeelsusi.

8 comments:

ArvoS said...

Väga õpetlik mäng - ehk on sellest laiemale ringile kasu - loota ju võib ;-)

Anonymous said...

Kindlast allikast tean- kõige väiksem summa kohe endale tahta on keelatud...
Reeglid, noh.

KR said...

Mina jälle mõtlen, et kuidas neid küll nii eraldi enne saadet suudetakse hoida? Peale esimest saadet oleks ju loogiline, et lepitakse kokku- ärme aega raiska, võtame suurima summa ja jagame pärast lava taga.
Usalduse puudumine?
Või on tõesti karmid reeglid?

Anonymous said...

aga te lugege svenza blogi .. seal on täpselt kirjas, et mis ja kuidas, käis ju saates ja tegi tsirkust kogu raha eest .. räägib seal nii: "Kahe esimeses saates cashiti summad välja ja siis tormas vihane saate produtsent meie tuppa ja kukkus sõimama stiilis kui tahate kuulsust või adrenaliini, minge Lasnamäele ja laske endale peksta anda. Et see pole mingi rahateenimise saade. Ühe sõnaga kõik peavad variandi A valima ja võitlema."
( http://svenza.pokkeriprod.com/ )

igati kasulik lugemine

sille said...

Äärmiselt õudne saade. Näitab inimeste ahnuse ja madalalaubalisuse ära. Üks kord vaatasin, rohkem enam mitte.

Emmeliina said...

pole kunagi vaadanud ja ei hakkagi, aga Helle jutu pealkiri on tabav.

helle said...

Ma kahtlustasin kohe, et kõik on puha pettus ja silmamoondamine. Ja inimese madalatele instinktidele mängimine. Iga siilgi saaks aru, et kokku tuleb leppida kiiresti mõne sekundi jooksul, siis saab isegi c rohkem raha kui mõne aja pärast jagatavat raha üldse on.

"Mängu ilu" ongi siis selles, et võimalikult palju vaielda ja vähe võita. Nagu ikka.

Anonymous said...

käisin samuti mängus.
ja nii ongi, et teisi tegelasi enne mängu ei näe. turvaja on pidevalt sabas.