2011-01-20

Tingimusteta armastus


Vaatasin eile hilisõhtul ETVst filmi "Moekoer" (režissöör Moonika Siimets). Peategelasteks olid sülekoerad ja nende kaunitaridest "emmed". Miski selle filmi sisu juures pani kahtlema-mõtlema, kas see on ikka päris normaalne, et noored naised valivad lapse (laste) asemel suurte silmadega imetillukese sülekoera, keda siis hellitavad, nunnutavad, musitavad, räägivad temaga nagu lapsega. Lühidalt - elavad koerakese peal välja oma emainstinkte.
Ma saan aru inimestest, kes peavad väga koduloomadest, sest need peletavad üksindust või siis mõjuvad emotsinaalses mõttes stabiliseerivalt. Mul endal ka üks kodukass ju:)
Aga ma ei saa aru, miks tekib selline nähtus, kus koerakene-tillukene-musirullikene on nagu mänguasi, kellele on antud oma staatus, keda pannakse riidesse kui nukku, viiakse jalutama spetsiaalse, ilmaga kohandatud kostüümiga, kelle frisuuri eest hoolitsetakse rohkemgi kui iseenda oma eest. Sellise lemmiklooma pidamine pole odav, ometi ütles koeraomanik Nele, et ta oli kolm aastat koerakesega kodune (justkui lapsega!!!). Nüüd käis koos lemmikuga tööl.
Kõige imelikum (polnud isegi naljakas!) oli sülekoerte laulatus, kusjuures piigale valiti sobivat partnerit ikka paljude kandidaatide seast, sest kõik "ei läinud mitte".

"Tingimusteta armastus," ütles üks kaunis koeraemme. Ma ei kahtlegi, et tema poolt nii see oli.

Meenus ka üks teine dokfilm, kus näidati kassiarmastajaid, kelle armastus oli nii suur ja avar, et seda ei saanud kulutada ainult ühe-kahe looma peale, vaid neid tuli oma ellu tuua sadu. Elada nendega ühist elu, jagada niigi väikest elamispinda, toita neid niigi vähesest sissetulekust.

Ei saa aru, aga ega kõik vist peagi kõigest aru saama!

pilt ja uudis siit

22 comments:

Tiiu said...

Meile selgitati psühholoogialoengus, et inimese arengus on samuti neli etappi nagu kogu looduseski: eluta looduse, taimede, loomade ja inimeseks kasvamise tase. Loomaarmastajad on jäänud loomsele arengutasemele, mis olevat parem kui taimsel või eluta looduse tasemel olemine. Sügava vaimse puudega inimesed on tasemel, mis vastavat eluta loodusele. Võrdlus on muidugi metafoorne, kuid samas selgitused on igati loogilised. Armastada inimest - see on kõrgeim arenguetapp ja sellel viimsel on ka omakorda arengujärgud. Kõrgeimal astmel olevat vähesed: Gandhi, Schwaitzer, ema Tereza. Sa suhtugi neisse koeraarmastajaisse nii, et nad lihtsalt muudmoodi veel ei oska.Nende tase vajab sellist suhet loomadega. Eks igaüks *naudi* elu isemoodi. Ken Wilberi väidab, et ühestki tasemest ei saa üle hüpata, et näiteks naabrile meele järgi olla ja tema tasemele vastata. Ikka ise tuleb taibata, mis on ülim siin elus ja kuidas saada Inimeseks.

Anonymous said...

Siis aednik, kes armastab oma lilli, on taimsel arengutasemel?

neiud ärevil said...

Koerad ja kassid on ikkagi elusolend,aga mõned aastad tagasi nägin filmi, kus naised omale nuku tellisid. Lasid selle valmistada täpselt niisuguste näojootega nagu neile meeldis. Mõnel oli pilt ka kaasas. Läksid nukule järele täisvarustuses.(Vanker, mähkmed, riided,toidud).Polnud sugugi probleem selles, et need naised ei saanud lapsi. Nad lihtsalt ei tahtnudki.Kusjuures mehed käisid ka koos naise ja nukuga jalutamas.Käisid nukule poes riideid ja mähkmeid ostmas. Mõni tellis omale veel mitu "last".

Emmeliina said...

lemmikloomade teema üle olen sageli mõelnud. veidi hirmutav tundub see praegusaja lähenemisnurk a la kuigi lapselaps on allergiline ega ma ometi enda kassist loobuda kavatse.

Tiiu selgitus põnev, peaks rohkem selle kohta uurima. Nii et kui ma silitan raamatu kaant, siis...järeldused tehke ise:(

konn, lendav konn said...

Neiud - mina olen näinud filmi meestest, kes endale nuku tellivad. Kah võib igatmoodi dekoreerida. Rääkimata kasutamisest....:D

Tiiu said...

Inimeseks saanu - kes väärtustab teist omasugust samapalju kui iseennast - saab tegeleda loomade ja lilledega ja isegi aedniku või veterinaari elukutse valida, ent nad ei sea looma inimesest ettepoole. Olen küllalt kuulnud, et loomaarmastajad võrdlevad inimest ja looma inimese kahjuks, unustamata, et nii loomade kui ka inimeste seas on neid, keda saab "kodustada".......inimkiskjaidpolegi maailmas nii vähe, nemad väljasuremisohus ei paista olevat. Loom jääb loomaks isegi siis, kui teda dresseerida, aga inimestele on antud võimalused saada millekski enamaks kui inimloom.
Psühholoogialoengutes on korduvalt käsitletud erinevaid ajajärke ja seletatud, millises arengujärgus on kogu ühiskond praegu. Areng ei toimu mitte üksnes inimeste, vaid ka ühiskondade kaupa: me elavat praegu naha-ajastul, mis olevat kolmas tasand, kuhu oleme jõudnud (va muidugi algelised hõimud, kes elavad isoleeritult muust maailmast).Mida tähendab termin "hingesugulane"? Eks ikka seda, et omasugune tunneb omasuguse ära, mistõttu koonduvad kokku inimesed ka koera-, või kassiklubidesse.
Ja lõpetuseks ma ei nimetaks suurt loomaarmastust tingimusteta armastuseks sel lihtsal põhjusel, et Armastus on hoopis midagi muud, kui naudingu saamine millestki või kellestki. Armastus on mõiste, mida saab kasutada AINULT suhtes inimene-inimene. Sõna "armastus" on kõige devalveerunum sõna üldse maailmas. Me pole ses osas targemad kui keskaegsed inimesed, kes tuleriida appi võtsid, et põletada neid, kellest aru ei saadud.
Lõpetasin äsja raamatu "Õhk riisiterade vahel" lugemise ja selles võrreldi meie ja Jaapani haridust. Sama tegi 20 aastat tagasi Tiit Made, kes ka väitis, et meie lapsed tegelevad tunnis faktide tuupimisega, samal ajal kui mujal maailmas ollakse teist teed mindud, ei topita lastesse fakte nagu tangu verivorstide sisse. Kunagi tulevad ajad, mil romaani "Anna Karenina" või misiganes teise südmustikku hoopis teisiti käsitletakse ( suhet Vronskiga enam ei nimetata armastussuhteks, vaid kirelõõmaks, millel armastusega on vähe pistmist. Üksnes nii palju, et me kõik kanname endas võimet armastada, ent vähestel puhkeb see võime õitsele. Nunnutada koera - see küll armastus pole.

:-))))))))))

wildikas said...

Ma ütleks, et teatud veidrused ja sümptomid löövad välja nn heaoluühiskondades, olmeprobleemides rabelevad inimesed on kuidagi eee... normaalsemad ja elutervemate väärushinnangutega.

Bianka said...

Mu tütrel on üks sõbranna, kelle elutee on nii kulgenud, et tal pole praegu ei meest ega last. Ta on väga kena tüdruk ja pole ka veel liiga vana, et see võimalus maha kanda. Nüüd aga on ta muretsenud koera ja kogu tema elu käib selle ümber. Näen seda tema FB kontolt, kuhu ta aina riputab koera pilte ja kogu aeg räägib temast. Mul on seda nii ääretult kurb vaadata, sest minu arust on see tema jaoks nagu asenduselu. Kogu oma armastuse pühendab ta koerale ja kardan, et seetõttu jääbki nii mees kui lapsed tema elus olemata.

Tiiu said...

Vektoriaalse psühholoogia saidilt kopisin siia ühe küsimuse ja vastuse:
Вопрос: человек любит животных больше чем людей, харектеризуйте этого человека
Ответ: Человек НАУЧАЕТСЯ любить на разных уровня
неживая природа
растительная
животная
человек
Способность любить ( сострадать, сопереживать, проявлять участие ) на уровне человек своидетельствует о наивысшей развитсти его как личности, интеллектуально и в первую очередь эмоционально.
Ну и далее по нисходящей.
Предпочитение любви человеку - любви к кошечекам и собачекам свидетельствует о недоразвиточти чувств. И обязательно о психологической травме в детстве.

Tiiu said...

Huvi koera-või kassipidamise vastu on igati loogiline teatud tüüpi inimeste puhul ja seda ei saa neile pahaks panna ega nõuda, et nad muutuksid. Et nad muutusi vajavad, see on iseasi. Nad peavad muutumist ise soovima ja siis omandab elugi uue kvaliteedi, avanevad uued horisondid. Sest pole midagi üllamat ja õigemat, kui iga loomaliik saab elada, areneda - inimene omas hõimus ja loom omas keskkonnas. Eks loom asendab mõnele siis inimest, nii nagu mulle on blogi olnud asendusabikaasa, sõber ja mõttekaaslane. Kohe, kui mu ellu saabus uus sõber, ma enam nii palju ei bloginud. Küllap lapse tulek perre muudaks ka neid nö koeramammasid, sedagi on sageli nähtud. Ja ei tohi ära unustada, et koera-või kassikasvatus on paljudele äri, elatusallikas.

Mind isiklikult huvitavad inimsuhted enim ja kui ma koera võtan, siis praktilistel kaalutlustel ja millegi tasakaalustamiseks: näiteks selle, et kui elus on vähe truudust, siis soovin koera....kui seda on piisavalt, siis ehk kassi, kui vabadust vähe.Otsime ju kõik pidevalt tasakaalu, liigume selles suunas. Leidin veel ühe huvitava küsimuse ja vastuse, mis puudutab inimsuhteid ja ka tasemeid, millel viibime:

Вопрос: Интерес к человеку внезапно исчез так же как и появился , бывает ли у Вас так и по каким причинам ?
Ответ: Это говорит о том, что ваш интерес к человеку был основан на животном желании.
Насколько я могу понять из вашего вопроса вы спрашиваете о внезапно вспыхнувшей и угаснувшей страсти ...
Существует такой тип людей, у которых сексуальность основывается на эффекте новизны. То есть возбуждающим фактором является именно эффект новизны, такое желание очень яркое, страсть вспыхивает мгновенно неожиданно и так же быстро угасает, исчезает
Речь идет именно о страсти, которая поглощает нас с головой. Не путайте это с любовью .

Termin "loomalik soov" tähendab seda, et oleme sündinud oma vektorite kombinatsiooniga, kus vektor tähendab vastavat erogeenset tsooni, mis on meil eriti tugevalt välja arenenud ja see juhibki meie elu, enamasti me seda ei teadvusta, miks me seda või teist naudingut soovime saada. Naha-tüüpi inimesed armastavad tantsida, mehed jahti pidada; anaalse erogeense tsooni domineerimise puhul on inimesel kalduvus omi asju süstematiseerida, nad on kirglikud kalamehed, neile on omane monogaamne ellusuhtumine, mis pole omane näiteks uretraalsetele, kes on oma loomuselt polügaamsed. Me ei saa nõuda inimeselt seda, mida ta geenidega saanud pole: ei saa sundida kuulmisvektoriga inimest maalima, kui tal nägemisvektor on kõige vähem arenenud.
Nõnda et las olla huvide ja kalduvuste mitmekesisus ja vale on ahastada, et keegi näiteks abielu vastu huvi üles ei näita - talle pole seda sellel arenguetapil lihtsalt vaja. Vajadus mingi naudingu järele tekib sügavalt sisemusest, on seotud lapsepõlve mõjudega. Inimlaps võib kasvada hingeliselt ja füüsiliselt kõveraks, kui tema olemusega ei arvestata.

sille said...

meie tuttavatel oli ka väga hoitud ja armastatud koer (mitte küll riietega sülekoer) ...kuni lapse sünnini. Nüüd tohib koer juba 3 aastat vaid esikus olla. Minu meelest on see samuti kurb.
Mind võib ka suureks loomaarmastajaks nimetada, aga sellest sülekoerte riietamise maaniast ma siiski aru ei saa.

Samas lapselapse allergia pärast ma siiski kohe kassi ära andma ei tõttaks, otsiks muid lahendusi (vähemalt siis kui lapselapsega ühes korteris ei ela).

Rents said...

Selle pärast, kui keegi saab koera ja hakkab ta pilte facebooki panema, ma küll ei muretseks, sest alguses, kui toimub mõni suur elumuutus (ja palju tegevust nõudva lemmiklooma võtmine on üks neist kordadest), tundubki alguses, et elu keerleb ainult tema ümber ja tahaks seda kogu maailmaga jagada. Täpselt nagu titemammadel oma uue ilmakodanikuga, lööb hetkeks pildi värelema, aga loomaomanikel läheb tavaliselt õnneks kiiremini üle.

Tiiu said...

Samas, aga miks peaks midagi kellegi soovi kohaselt nö üle minema, nii nagu Rents kirjutas (et õnneks kiirsti läheb üle)? Minu arvates jagamine on hea, sest on alati, kellele see naudingut valmistab. Need, kel ühe või teise asja vastu huvi pole, hoidku energiat millelegi, mis teistele ka huvi/naudingut/rõõmu pakub. ........................Ehk on tõeline tingimusteta armastus see, kui laseme olla üksteisel need, kes oleme ja kui miski on arusaamatu, siis ei rutta kohe hukka mõistma.
Panan siia ühe mõistujutu: --------- Kaks loodet

Raseda naise kõhus vestlevad kaks loodet. Üks neist on usklik ja teine mitte.Mitteusklik kaksik küsib: Kas usud elusse pärast sündi?Usklik vastab: Jah, muidugi.Selge, et elu pärast sünnitust on olemas. me oleme siin selleks, et saada nii tugevaks, et suuta elada uues maailas. Mitteusklik vastab: See on rumalus, mingit elu pärast sünnitust olla ei saa. Kas Sa kujutad ette, missugune elu saab tulla pärast siit turvalisest maailmast lahkumist? Usklik vastab: Ma ei tea kõiki detaile, kuid ma usun, et seal on rohkem valgust ja et meie võibolla hakkame ise kõndima ja ise sööma. Uskumat: Milline jama, võimatu on ise süüa ja kõndida, see on täiesti naeruväärne, meil on oma nabanöör, mille kaudu toitume. Usklik: Olen veendunud, et see on võimalik. Kõik on lihtsalt veidi teistmoodi. Uskumatu: No sealt ei ole mitte kunagi keegi tagasi tulnud, elu lihtsalt lõpeb sünnitusega. Ja üleüldse - elu on üks suur kannatlik olemine pimedas, vabaduse puudumine . Usklik: Ei! Ei! Ma täpselt ei tea, kuidas näeb välja meie elu pärast sünnitust, ent igal juhul me näeme ema ja ta hoolitseb meie eest. Uskumatu: Ema? Sa usud emasse? Ja kus ta sinu arvates siis praegu on, mina teda küll ei näe. Usklik: Meie- see on tema.Ta on kõikjal meie ümber. Tänu temale me liigutame ja elame, ilma temata me ei saa eksisteerida. Uskumatu: Täielik jama! Ma pole näinud mingit ema ja seetõttu on ilmne, et mingit ema pole olemas. Usklik: No ütle siis, tänu kellele me eksisteerime? Uskumatu: Sellele ma ei saa veel ammendavalt vastata Vot kasvame veel natuke, siis ma leian sellele küsimusele vastuse. Aga sa ütle, kus oli ema siis, kui meil viimati oli valus? Kui ta on nii hooliv, miks ta meile appi ei tule. Miks me ise pidime üksi hakkama oma valuga saama? Usklik: Ei saa sinuga nõus olla. Sest mõnikord, kui kõik vaikseks jääb, kuulen ma ta laulu ja tunnen, kuidas ta paitab meie maailma. Ma usun kindlalt, et tõeline elu algab alles pärast sündi.Aga sina?

----------
Jätkem igaühele ta usk ja naudingud, eriti kui need kellegi elu ei ohusta ja paljudele mõnu pakuvad.

Rents said...

Lihtsalt kui ma oma koeravõtukogemusele mõtlen, siis mina tundsin küll tahtmist kõigiga oma rõõmu nunnukese üle jagada, aga mõistusega sain aru, et teistele ei paku see huvi ja ei peagi pakkuma. Selle pärast ka hoidsin end tagasi ja kavatsen ka ükskord last saades sama joont jätkata. :D

helle said...

Armastada oma lemmiklooma või armastada oma last(lähedasi) on kõik väga normaalne mu meelest. Kui armastad, siis tahaks seda teistele ka näidata ja samas kaitsta paha maailma eest.
Aga üks mõiste on "ahviarmastus", mis on armastusega liialdamise üldnimetus.
Kuidas ahv oma järglasi armastab, kes teab?

Tiiu said...

Loodusfilm, mida viimati nägin, näitas eri loomaliikide suhtumist oma poegadesse. Pingviinid, need tiivutud linnud, kes ujuda oskavad, olid eriti liigutavad: ema lahkub poja juurest pärast selle munast välja haudumist ja isapingviin võtab lapsukese oma hoolde päris pikaks ajaks. Loomade ja inimeste puhul on see hoolitsus instinktiivne, ma ka siin ei kasutaks sõna armastus, kuigi ega eesti keeles sobivad terminid puuduvad tõesti. Inimesel on instinktdele võimalik juurde lisada arukus ja kui seda pole, ongi tegu nö ahviarmastusega, mil lapsukesele võib ka liiga teha ja mitte üksnes lapsele, tervele kogukonnale. Ahvikarjas hoolitsevad ahviemad ka võõraste ahvipoegade eest, nii et üsna sarnane inimestele. Mõned liigid söövad oma pojad ära või viskavad pesast välja, et tugevam saaks õiguse elada.

Tiiu said...

Rents, ma usun küll, et oleks leidunud huvilisi, kes su nunnukesest oleks ka rõõmu tundnud. Jaga ikka omi rõõme!

:-))))))

Karmen said...

Minu meelest pole küll tegemist tingimusteta armastusega, sest antud hetkel on see armastus vägagi objekti ehk koera keskne. Tingimusteta armastus aga on suunatud kõigele ja kõigile ning ei sõltu millestki välisest. Seda viimast kohtab aga üliharva, sest see algab endaarmastusest ja -tundmisest. Meie ühiskond aga kaugendab meid sellest üha enam ja enam.
Sellest koeravärgist saan aru küll, sest ilmselt on neil inimestel oma elus tõesti millestki väga puudu, et nii suunatud kiindumus.
Tiiu mõttekäigud väga põnevad.

Emmeliina said...

Mul on mure. Näen teiste blogidest, et oled jutte juurde lisanud. Mul tuleb juba 10 päeva ikka see vana lugu ette. Kas oled blogi kinniseks teinud?

helle said...

Ei ole midagi, mul need lood draftis. Pole üldse väljas olnudki, aga Keegi korjab (!!!!) need kohe üles, kui pealkirja olen ära pannud.
Ma ei tea, kuidas nii kirjutada, et enne üles ei korjataks, kui olen publitseerinud.
Kas Sina, Emmeliina, oskad õpetada?

Ma ei hakka kunagi kinnist blogi pidama, sel pole minu arvates mõtet. Ma nii edav ka.

Emmeliina said...

selge ja mina siin pabistan.
mul drafti lood välja ei ilmu, vahest olen mitu päeva kirjutanud ja siis tuleb kuupäev õigeks panna. seda ma varem ei märganud.
aga miks see nii sinu blogil on peaks Biankalt küsima. ta meil kõige nutikam.
äkki oled vahepeal Wiev vajutanud ja siis automaatselt kohe registreerib teistele?
ise olen mitu korda parandusi teinud ja loo kõrvaldanud, kuid ma ju ei tea, kuidas teiste blogirullis see kajastub. olen väga koba ja poegi ka pole kodus.

Helve said...

ma olin samamoodi mures, et miks Su blogi enam mulle uusi postitusi ei näita.
nüüd siis pilt selge