2011-05-15

Pettumus


Võitlesin unega, et mitte maha magada meie Getteri triumfi. Kuulasin vahepeal isegi Juure ja Kiviräha kommentaare, aga need olid nii lahjad, et pettusin sügavalt.
Kui hakati hindeid panema, siis esimese kümne järel oli selge, et ei tule sealt midagi - oodatud edu.
Reikop ei suutnud pettumust varjata ja kordas aina, et "see on uus süsteem, mis ei lase pingel kuni lõpuni langeda".
Ei mingit skoori, ei loodetud võitu!
Tõsi, pärastpoole Reikop enam ei öelnud, et fännide edetabelis on Eestil kõrge koht. Ju siis ei olnud...enam!

Võistlus on võistlus. Eurovisioon on ettearvamatu. Vaatamata igasugustele uuendustele, püsib põhimõte, et " omadele" anname palju punkte.
Kes olid siis meie "omad"?

Kõige rohkem pelgan seda, et tagantjärele targad hurjutavad kõiki - Sven Lõhmust, kes nii vale laulu kirjutas, Eesti Laulu žüriid ja valijaid, kes ei tundnud õiget laulu ära, Heidy Purgat, kes oma ninast kaugemale ei näe, ja lõpuks noorukesi esinejaid, kes kargasid laval nii ebaprofessionaalselt. Ja mis Ameerika!!!! Ja lilla kleit!??
Punkti paneb kindlasti Õel Kommenteerija, kes resümeerib: paras teile, mis te usute meediat!

Pärast pettumusterohket õhtut ja lühikeseks jäänud ööd vaatan aknast välja: ilm on nii pilves, kindlasti hakkab sadama. Homme on jälle esmaspäev...

Soome poiss oli tore. Kandis langevarjust tehtud pluusi ja muretses, mis saab maailmast.
Aga tema ka ei võitnud.

***
Lisatud. Ma lugesin kommentaare. Üllatavalt palju oli heatahtlikke. Getterit julgustatakse ja kiidetakse. Asi polegi ju selles, et Eesti sai vähe punkte, vaid hoopis selles, kas on ikka õige ootusi nii kõrgele kruvida, mis paneb esinejatele liiga suure vastutuse. Selles mõttes olid Urban Symphony ja Robin Juhkentali esinemised palju pingevabamad, et esimese puhul tuli edu meeldiva üllatusena ja teisel juhul ei oodatudki rohkemat. Nad on ju nii noored, mitte Kreisiraadio pässid, kel paks nahk.

14 comments:

neiud ärevil said...

Mina olin ka pettunud. nii hull see ju ka ei olnud, et oleks väärinud eelviimst kohta. Mind küll kleidivärv ei häirinud, ega need mustad peenikesed jalad. Palju hullemaid dualette oli.
Minu meelest oli Getter särav,
enesekindel, julge ja laul oli särtsakas, meeldejääv. Igatahes vääris paremat kohta.
Sander ju ka mainis, et see üritus oleks nagu Bin Ladeni mälestuseks toimunud.

helle said...

Igaühel omad väärtused.
Pettumust tuntakse siis, kui ootused on liiga suured ja soov võita nii tohutu. Kümne aasta tagune edu justkui tahtis kordamist.
Mis siis veel oleks saanud, kui Eesti poleks jälle poolfinaalist kaugemale jõudnud, ehkki nüüdseks on selgunud, et finaalipääs oli ka nii napikas.
Küll me saame üle ja loodame, et järgmisel korral...

Emmeliina said...

tore, et positiivselt kirjutasid. Ja teate miks mulle Getter meeldima hakkas? Aga sellepärast, et temas polnud sexikuse rõhutamist. Olen sellest nii tüdinenud. Ning kui veel räägiti tema ja pere headest ja elutervetest suhetest, siis mõtlesin, et milline tore noor inimene.

Anonymous said...

Eesti laul ju oli võitjate seas. Koht sõltub sõprade arvust välismaal. Eesti on ennast viimasel ajal halvast küljest näidanud, meie sõprade arv väheneb. Kuna eestlasi on vähe, pole meil sõprugi palju. Minagi ei osanud laulude vahel valida. Olen kindel, et Eesti laul oli paljude lemmik, aga teine lemmik sai hääle, kuna.............

UFO said...

Emmeliina, Getter võib ju inimesena väga armas tüdruk olla, aga lauljana? Mina hindan lauluoskusi, kuulates esinemist silmad kinni. Mida pole, seda pole, häält ma mõtlen.

helle said...

Anonüümne!
Ma ei saa sellest sõprade jutust küll tolku. Mis pahaga see Eesti siis nii silma on jäänud? Pole ta sõda alustanud ega pantvange võtnud. Kui pahad käivad naaberiigis vargil, siis on see pahade probleem. Igasugust inimrämpsu leidub kõikide rahvaste hulgas.
Oli lihtsalt nii, nagu eksperdid ütlesid: Eesti laul ja esitus oli hea, aga teised olid paremad:)
Polnud eesti päev.

sille said...

Seda Euroopa maitset ei oska ka kunagi ette arvata. Võitjalugu mulle iseenesest meeldis, aga seda lugu poleks ma võitjaks kunagi pakkunud. Eesti lugu oli lapsik. Ma ise imestasin, et ta üldse edasi pääses. Getter iseenesest on ju meeldiv ja sümpaatne inimene, küllap seeõttu need ootused üles kruvitud saidki. Aga noh, eks järgmisel aastal hakkab aga kõik jälle otsast peale. Ikka peab Eurovisiooni vaatama, kuidas siis muidu :)

helle said...

Mulle meeldis tegelikult 2. poolfinaalist Belgia lugu - a capella - 4 meest ja 2 naist. Isegi hääletasin selle poolt, aga sellised lood kunagi ei võida, vähemalt tänapäeval mitte.

Mulle meeldis ka Islandi laul, ilmselt seepärast, et selle autor suri 36aastaselt insulti ja sõbrad otsustasid ikka välja tulla.
Mingil moel mõjutab ka taustinfo.

Ei tea, mida Eesti laulu juurde mujal räägiti.

Emmeliina said...

jah Barbara, minu häda on selles, et peaaegu ei kuulagi popmuusikat ja raadio ei mängi taustaks kunagi. Ainult üks võrdlus tuli meelde: Eda Ines ja tema hääl ja Gerli Padar ning tema tulemused. Nii et mis häälesse puutub, siis...

Sekeldaja said...

Ma vaatasin tänast ringvaadet ja mul jäi suu ka ammuli. Räägitakse, et zhürii ei andnud kallile Aseirbaidzaanile MITTE ÜHTEGI PUNKTI.
Peaaegu Ükskõik mis rahvahääletuse tulemused võinuks olla, see ei saa anda aseritele 8 -t punkti, mida väideti, et Eesti oli andnud. Peaks väiteid kontrollima, ma ei mäleta saatest, mitu punkti aseritele öeldi, oli ikka 8?, aga midagi said nad kindlasti.
ja see algoritm, kuidas aseritele siis need 8 punkti tulid, tõesti tahaks teada, aritmeetikaga siin ei vinna kindlasti välja, s.t. liidetakse zhürii, rahva kohtade alusel antud punktid, ja järjestatakse ja siis jagatakse punktid ümber. Ma saaks seda puust ja punaselt TÕESTADA, aga mul on vaja zhürii tulemit, mida ei jõudnud üles kirjutada...

helle said...

Märkasin ka seda, et žürii ei andnud midagi aseritele. Aga sellest libiseti imekähku üle, ju pole soovitatav arutada:)
Midagi kahtlast on selles hääletussüsteemis küll, ainult et vaevalt need väga oluliselt laulude järjestust muudaks. Aga mine tea!

helle said...

Emmeliina, kas ma saan õigesti aru, et Sa võrdled Eda Inese ja Gerli häält ja tulemusi Euorovisil, mis on pöördvõrdelised?
Minu arvates on ka Gerli praeguses Eestis üks võimsamaid naishääli ja üldse üks väga andekas inimene.

Getteri kohta ma küll ei arva, et ta laulda ei oska. Mul pole ka nii head kuulmist:)

UFO said...

Eurovisiooni koht tuleb loomulikult kogu komplekti pealt, esineja väljanägemine ja hääl, esinemisoskused, lavashow,laulu sõnad ja meloodia, ja veel midagi, mis puudutab vaatajat. Näiteks esineja nooruse võlu. Aga minu arust on nii, et kui üks neist komponentidest on alla keskmise taseme, siis nullib see muu hea ära.

Mulle tuli meelde Eda-Inese esinemine Eurovisioonil, kus ta oli samamoodi algaja ja häälgi tundus nõrga. Hea koha ta sai, aga miks? Praegu aga on asi hoopis teine, hääl ja esinemisoskus on tasemel. Aga nüüd teda Eurosvisioonile ei saadeta... Eks Getter areneb kindlasti ka, aga hetkel tema hääl ei kandnud välja seda alguse osa, kus teda ei toetanud ei orkester ega taustalauljad. Ja seda oli piinlik kuulata, see oli ebaprofessionaalne. Minu jaoks välistas see tema parimaks pidamise (kuigi ma tema poolt ise hääletada ei saanud, aga nii võis mõelda ka iga teine kuulaja). Aga võib-olla välistas tema poolt hääletamise hoopis Ameerika-teema? Kes teab. Mulle raudselt meeldivad need esinejad rohkem, kes on professionaalsemad, mitte nii algajad. Maitse asi...

Emmeliina said...

Helle, mõtlesin just seda, mida välja lugesid.

Tegelikult ei kirjutanud ma midagi Getteri laulmise kohta (vaevalt ma selle loo raadiost ära tunneksingi kui kusagil kuulama juhtuksin) vaid hoopis Helle mõnusa loo kohta.

Võib olla selle lakkamatu kriitika ja õiendamiste pärast ma ei vaatagi ei superstaari ega muid järjekorda panemise saateid.