2007-05-05

Igasuguseid mõtteid

Ainult nädal aega ongi möödas pronksmehega seotud ärevatest sündmustest, kui juba hakkavad üksikasjad ununema ja üldistused tekkima.

Ma mõtlesin alles nüüd sellele, et pronksist mees on tegelikult eestlane Kristjan Palusalu ja skulptor samuti eestlane Enn Roos. Miks nimetatakse teda pidevalt Aljoshaks?
Miks ei hakanud venelased omaks pidama Maarjamäe memoriaali, mis rajati nii uhkena ja kauni koha peale?

Lõhki ei ole mitte ainult Eesti ühiskond, vaid ka eestlaste kogukond. Nii hüsteerilisi ja süüdistavaid sõnavõtte poleks ma oma rahvuskaaslastelt oodanud. Üks 10. kl poiss rääkis, et tema külas on vana mees, kes ootab venelasi ja ärvardab: küll te näete, nii see ei jää!

Tegelikult on ka meie linnas alles "tundmatule sõdurile "püstitatud mälestusmärk. Neid oli vene ajal igas linnas. Sinna vist kedagi maetud pole. Mäletan hästi, kuidas käisime kogu kooliga kohustuslikus korras seal võidupühal pärgi viimas. Peeti kõnesid ja lapsed esinesid luuletuste ja lauludega.
Teine väga tähtis päev oli 23. veebruar, armee aastapäev. Siis kutsuti kooli "sõjaveterane", kelle vanust silmas pidades võisid nad üksnes "polgu pojad" olla.

Oi aegu ammuseid!

8 comments:

Unknown said...

Kust sa tead, et pronkssõdur on Kistjan Palusalu. Minu arust ei klapi see ka ajaliselt. Vähemalt ei ole kuskil seda tõendatud, et see nii on

helle said...

Sellest on palju kirjutatud, et Kristjan Palusalu oli modelliks. Miks ta ajaliselt ei klapi?

Unknown said...

Ma mõtlesin seda, et kuna Palusalu põgenes sõja ajal üle rindejoone Soome ja oli pärast sõda NSVL vangilaagris, siis kas ta sai olla 1947. aastal pronkssõduri modelliks.
Modellidena on pakutud ka kunstitunengit Vello Rajangut, Saaremaa puutöömeest Albert Johannes Adamsoni.

helle said...

Oled põhjalikult asja uurinud. Panid mind ka seda tegema.Õige on, et põgenes Soome, aga ilmselt andis Soome välja. Igatahes viibis ligi 2 aastat NSV Liidus vangilaagris. Ilmselt tema süüd suuremaks ei peetud.Töötas hiljem treenerina ja ehitustöölisena. Suri Tallinnas 1987. Lugesin seda EEst 14. köide, lk 356.
Seal on pilt ka.
Hiljuti oli kusagil sellest juttu et Palusalu oli modelliks. Ma pole midagi omast peast võtnud. Teistest meestest pole ma kuulnudki.
Tubli oled, et kommenteerisid.

aap said...

Teised mehed pole nii kuulsad kui Palusalu, ilmselt sellepärast ka neist vähem teada.

Loe ka http://www.sloleht.ee/index.aspx?id=162952&q=pronkss%F5dur
Kuskil kirjutati Saaremaa puutöömeistrist pikemalt, aga ei mäleta kus ja ei leia praegu üles.

Aga võib olla tõesti vabanes Palusalu 1947. vangilaagrist ja sai kohe modelliks, nii et ei olnud vaja kirsasidki jalast ära võtta.

aap said...

See on 22.09.2004. SL Õhtuleht.

helle said...

Väga huvitav on siin arutleda. Skulptor Enn Roos on vist veel elus? Vähemasti on tema tütar Reet Aus päris tuntud inimene, ka kunstnik, tegeleb kasutatud rõivaste ümberdisainimisega. Ta oli muide varem teisaldamise vastu, praegu ei tea.
Otsin pärast selle SL Õhtulehe artikli üles ja loen seda.
Aga Palusalu võis ka mingeid "teeneid" teha, ega me ei tea, ja pole vajagi pühadustelt maske rebida.

helle said...

Sain vahepeal teada, et Enn Roos oli Reet Ausi vanaisa, mitte isa nagu varem arvasin. Ja ilmselt on ta surnud. Muidu oleks võib-olla tema käest küsitud, mis ta arvab pronkssõduri teisaldamisest.
Hei, kuhu sa kadusid, Aap?