2007-05-10

Mis on ksenofoobia?


Ksenofoobia on võõrapelgus, võõraviha. Ja seda esineb IGAS rahvusriigis, sest see on nii liigiomane. Ma ei tea, mis -foobia on omade vihkamine, aga foobia see on. Mul on tunne, et pronkssündmuste ebameeldivaim tagajärg ongi ühtede fanaatiline viha omade vastu. Tunnistan üles, ma ei loe lõpuni selliseid artikleid, kommentaare, blogi sissekandeid, kus rünnatakse rahvuskaaslasi ehk siis asutakse vastaspoolele. Mulle ei meeldi fanatism üheski tema avaldumisvormis.

Minu arvates on nüüd tõeliselt silmakirjalik rääkida, mis tehti valesti kuu, aasta, kümme või sajand tagasi. Nüüd peab kokku hoidma ja katsuma ellu jääda. Meie, eestlased!

Ma ei kujuta ette, mida tähendab kübersõda oma mustimas variandis. Tundub, et see on sada korda kohutavam kui pätid pimedas Tallinnas, sest siin pole ju enam asi pronkssõduris ega identiteedis. Ega ennegi polnud.
Vaenlased ei vali vahendeid.

Vaatame parem täna Eurovisiooni eelvooru ja hoiame omadele pöialt!

14 comments:

Tiiu said...

Kui rumaluse kriitika on omade vihkamine, siis rumala reageeringut nimetaks ma tõefoobiaks.

:-)

helle said...

Oi, rumalust on tõesti palju, aga jutt pole ju sellest. Aga miks sa ikka nii kirglikult eestlaste vastu sõdid? Kas meil pole siis õigust oma maal elada rahus ja üksmeeles? Meie(sina, mina , tema )ei räuska ju tänavatel ega nõua endale teist riigikeelt ega eri kohtlemist. Nimetasid väliseestlasi. Ka nemad sulandusid asukohamaa ühiskonda ja said seal tänu sellele hakkama. Lihtne ju.

Tiiu said...

Ma ei sõdi millegi muu kui rumaluse ja russofoobia vastu.
Meil on, surmkindlalt on õigus oma maal elada rahus ja justnimelt üksmeeles. Aga kus sa seda üksmeelt eestlastegi vahel näed, eriti enne valimisi? Kahest Eestist ei ole mina sonima hakanud. Nüüd muuseas kirjutatakse juba neljast Eestist.

Lihtne oleks ka see, kui venelased tohiksid Eestis elada, ilma et neid tibladeks sõimataks. Ja pole mina seda kirjutanud, et Eestisse tulles näivad inimesed sünged, kurjad, suletud, eelarvamuslikud. Me ei tohiks endale vigu lubada, saad isegi aru - meie ainus tugevus saaks olla arukus.

---------
Eurovisioon käib, aga kuulatama olen jäänud vaid ühte laulu. Hetkel laulab keegi meesnaine.

:-)

helle said...

Miks sa näed ainult halba poolt? Kas sina pole siis oma rahva seas uhke ja õnnelik olnud? Näiteks laulupeol? Äärmuslikkust on ju iga rahva hulgas. Ega sa ometi arva, et need vene mammid, kes tänaval eestlasi koerteks sõimasid(ma muid nimetusi ei hakka mainima)tegid seda suurest sümpaatiast? Mina russofoobiat ei taju, sest ise seda ei põe. Meil siin maal ju nii rahulik kõik.
Anna andeks, aga ma ei saa aru, mille peale sa nii pahane oled. Et poliitikud on nii- ja naasugused? See käib ilmselt ametiga kaasas. Ei saa teistele ette heita sallimatust, kui endal seda napib.

Tiiu said...

See halb pool pole minu tehtud.Vähemasti Sa ei hakka seda poolt eitama. Jah, olen küll sallimatu ülekohtu ja rumaluse vastu, täiega.Aga sallimatusel ja sallimatusel on vahe, väga suur isegi: üks otsib väljapääsu, rahulikke lahendeid, teine läheb ja lõhub või tulistab,kolmas eitab probleeme.Ise sa kutsusid eelmises sissekandes üles, et läheme dialoogi pidama.

:-)

helle said...

No pidasime siis dialoogi ja nüüd lähme magama. Head und!

Tiiu said...

Tere hommikust!


Jah, mulle meeldib dialoog.Aga mulle ei meeldi sugugi, kui sallimatud inimesed, kelle sallimatust olen märganud ja sellest rääkida tahan, mind sallimatuses süüdistavad. Aga dialoogi on vaja pidada. Lõpetavad rääkimise tavaliselt need, kellel midagi karta on. Mina enda teada vaid ei kirjuta sallimatusele alla. See mu viga jah.

Ramloff said...

Vaata sjgelle!

Praeguses olukorras näen üht ohtu ja selleks ohuks on just see nõue eestlastele: "oleme ühtses". Pole midagi teha, päris paljudele tähendab see "oleme ühtsed" ka seda, et teisitiarvamine on patt ja et tuleb koonduda ühe poliitilise jõu taha, kes eestlased ühendaks. Kui see tendents raugeb, on OK. Kui see tendents süveneb ning kasvab, on see ohtlik demokraatiale.

Demokraatia aluseks on arvamuste paljusus, ka see, et osad kritiseerivad rohkem eestlasi, teised rohkem venelasi. Me võime selle kriitikaga nõus või mitte nõus olla, kuid tahes olla demokraatlik riik ei tohi me ka endale ebameeldivaid arvamusi keelatuks kuulutada.

Ühtsus ei tähenda seda, et kõik mõtlevad ühtemoodi, vaid ühtsust tunnetatakse eriarvamustele vaatamata. Näen praegu ohtu, et teisel arvamusel olijad kuulutatakse reeturiteks. Ja see on minu meelest teema, millest peab juba praegu rääkima, enne kui "olukord maha rahuneb". Demokraatlikus ühiskonnas ei saa eksisteerida dogmasid, millele ei tohi vastu vaielda.

Andreas Prausen said...

Sinu jutust kumab läbi ehe natsionalism - sa ei loe lõpuni artikleid, kus rünnatakse rahvuskaaslasi. Mis tunnus see veel on?!

Kui inimene on loll, vastik, sallimatu, ebaviisakas, piiratud vms, siis on ta seda ikka, hoolimata sellest, kas ta on minu rahvuskaaslane või mitte. Ja ülekohut ning sallimatust ei tohi sallida nagu ütles Tiiu.

Sakslased kolmekümnendatel sallisid marurahvusluse ja juudivihkamise teket ning usun, et sa tead, millega see lõppes. Miks peaksime meie, eestlased samas ämbris ära käima ning laskma marurahvuslusel ning venevihkamisel pead tõsta laskma?

Aga mis ma siin seletan. Sa ju kirjutasid, et sa ei loe selliseid kommentaare lõpuni ehk siis paned silmad-kõrvad kinni, et jumala eest mingi "eesti rahva vaenlase" poolt öeldu kohale ei jõuaks.

Ingrid said...

Kõik õige, nii Ramloffil. Costellol kui Tiiul, kuid...

Kujutage ette, et läheb kakluseks, tõsiseks füüsiliseks kakluseks kas kahe inimese või kahe kamba vahel.
Absurdne on tulla siis nende vahele ja hakata pidama loengut, et teil kõigil on õigus ja istume maha ja räägime asjad lahti.
Sellises olukorras tuleb langetada kiired otsused.
Üks võimalus paralüseerida tugevama verejanu, teine võimalus on võtta nõrgem oma kaitse alla.

Ramloff said...

Ingrid, sul on oluline point,ei vaidlegi vastu.
Mind huvitab pigem see, kuhu me tõmbame selle piiri, millest alates on lahutamistvajav füüsiline kaklus läbi ning juba on võimalik ka mõistusele apelleerides rääkida.

Ja isegi siis kui lahing parajasti täies hoos, tuleb ka mu meelest pidevalt rääkida ja rääkida - mitte nende pärast, kes JUBA kaklevad, vaid nende pärast, kes kõrvalt vaatavad ning ka võivad iga hetk kaklusega ühineda.

Ingrid said...

Sellisel juhul aitab tavaliselt üks püstoliga tühilask õhku.
Sel hetkel jäävad kõik hetkeks seisma ja ringi vaatama.
Videolt oli näha, et paugu peale vaatasid isegi politseinikud ringi.
Igasugune rääkimine aga peab tulema siis juba ruuporist.
Mis aga "piiri" tõmbamisest rääkida, millal oleks võimalik alustada pingelist, kuid vaoshoitud dialoogi, siis praegu arvasid targemad, et selleks on vaja vaid mõni päev oodata.
Seal Tõnismäe möllus ei antud aga dialoogiks aega. Esimesed kivideviskajad olid eakad mehed.

helle said...

Lp minu oponendid! Ma ei osanud arvatagi, et minu tagasihoidlik mõtteavaldus võiks diskussiooni või dialoogi tekitada.
Mina ei ole kedagi reeturiks nimetanud. Ei ole ka kellelgi keelanud mõtlemast ega teisiti arvamast. Kui mina ennast säästan ja ei loe kõiki materjale, mis kusagil ilmuvad, siis on see ju minu valik.
Ma ei arva, et see, kui oma maad ja rahvast hinnatakse ja väärtustatakse, on eluohtlik natsionalism.
Ma ei arva ka, et dialoog saaks toimuda, kui on veel nii palju sallimatust ja vihkamist õhus.
Mõnega ei saagi dialoogi pidada, sest ta ei talu teisitimõtlemist.
Mina talun küll, ja lugesin need kommentaarid ilusasti läbi.
Tänan tähelepanu eest!

Ingrid said...

Sjgelle
Mina pole sinu oponent, olen sinuga üsna ühte meelt! Ma lihtsalt üritan neid oponente mõista, aga ega eriti ei mõista.
Ma mõistan, et nad tahavad head ja rahu ja üksteise mõistmist, kuid paraku ikka kellegi arvelt.
Dialoogiks on dialoogi aeg, lahingus on teised reeglid.
Ja mingi russofoobiaga pole siin ju mingit pistmist. Küsimus on orja ja orjapidaja vahelise konsensuse leidmises.