2010-11-21

Õpetaja Laine


"Klassi" 3. järg mulle eriti ei meeldinud.
Olid mõned episoodid, mis mind kohutavalt häirisid (näiteks see vannistseen, kus Laine endalt elu hakkas võtma, või rannas huligaanitsevad teismelised, kes Laine kotiga palli mängisid, ei mingit respekti vanema inimese suhtes!!!). Need venisid lõputult.

Oli ka episoode, mis mind ajasid naerma oma grotesksuses, näiteks naisõpetajate tripsutamised ja suitsetamine...koolis, nagu koolilapsed - salaja!!, see maskiball, kus Laine koos hea kolleegiga käis, Guido Kangur lugemas naissoost lugejaile ette oma surmigavat romaani jne

Põhiteema jälgimine. See on päris kindel, et klassijuhatajale on tõeliselt šokeeriv, kui tema klassis midagi koledat juhtub, sest koolis vastutab klassijuhataja kõige eest, mis tema klassis toimub või ei toimu. Vahel ütleb meie õppealajuhataja ka, et klass on klassijuhataja nägu (a la laps on kodu peegel), mis pole kindlasti ei tõde ega vale, kusagil vahepeal.

Klassis kujuneb mingi vaim, seda mõjutavad ühelt poolt liidrid, aga ka massipsühhoos. Koolis on tänapäeval palju raskeid probleeme. Kiuslikkust ja pahatahtlikkust on väga palju, empaatiat ja tolerantsi vähe. Olen nõus mõne autoriteedi arvamusega, et headus- ja väärtuskasvatusega on lood pahad nii koolis, perekonnas kui ühiskonnas.
Lainel polnud õpetajana viga midagi. Laine Mägi näitlejana meeldib mulle ka.
Temas oli nii südant kui hinge, mida veel tahta! Kord oli ka majas. Nunnutamine ei vii kuhugi, aga see "häppi end" oli lausa võlts!!! Silmakirjalikkuse triumf.

pilt

12 comments:

neiud ärevil said...

Mind häiris ka kohutavalt lõpp.Niisugune tunne jäi ,nagu oleks ta kogu aeg kartnud ainult enda vallandamist.Kui lõpus segus ,et see oli ilmaasjata,siis toimus Laines tõeline muutus.Esimest korda oli ta tõeliselt rõõmus.
See riietega külmavee vanni ronimine oli jah liiga pikaks venitatud ja liiga detailselt esile toodud.

helle said...

Lainel oli sünnipäev, pealegi mingi juubel, ja eks siis on inimene tähelepanu suhtes eriti tundlik. Aga vallandamine oleks tähendanud talle kui õpetajale surmahoopi, see oleks pannud märgi külge, et ta on õpetajana täielikult läbi kukkunud.

konn, lendav konn said...

Subjektiivse märja mätta otsast pean tunnistama, et kahjuks see osa oli kolmest järjest nõrgim - ei olnud pinget, stseenid olid hakitud ja samas venitatud. Täielik nonsenss oli maskiballi sissetoomine. Ma küll mõistan Liina Paakspuu taotlust esitada seda sümbolina ja olles näinud ka tema teisi filme, tean, et sümbolistina on ta kõva tegija, aga nö. kunstilise filmi haare jäi sedapuhku täitmata. Ega ma tea, ehk oli ka stsenaarium nõrk. Samas - tegelastel pold häda midagi, etteantud teema mängisid kõik välja ja erinevalt Hellest, mulle Laine esitus rannastseenis just meeldis, seal oli sümbol hästi välja toodud ja ka hästi esitatud.

Anonymous said...

vannistseen oli väga oluline.ei midagi liigset. äsja oli lõppenud tegelase sisemine võitlus; syytunne kuhjus, väljapääsu ei paistnud kuskilt. Väga head olid helita hetked. tyhjus.
allaandmine, loobumine, katarsis, mõistmine, uus võitlus, meeleheide, ... pääsemine.
pärast seda ollaksegi tykk maad teine inimene.
film ei pea olema elutruu, aga see oli.

sille said...

Mulle eilne osa samuti ei meeldinud. Oli tõesti võlts. Täna päeva teismelised ei lähe siiski täiskasvanud inist niimoodi tänaval "kiusama". Kotti varastama, teine asi, aga lihtsalt asja eest teist taga võõra täiskasvanu kotti loopima - no ei olnud usutav. Samuti see vanni ronimine. Minu jaoks ei olnud see siiski usutav.

Juhtus minugi klssis mõne aasta eest üsna karm asi (olime isegi uudistes). Mina ennast kohe kuidagi selles süüdistada ei saanud, aga oli ka mingi sisemine hirm, et äkki lastakse töölt lahti, kuigi põhjust ei olnud.

Aga tegelikult mõtlen ma iga kord seda sarja vaadates, et kas mul tõesti pole laupäeva õhtul midagi paremat teha. Peaks hoopis teleka kinni panema, mitte sellist masendavat asja vaatama.

Anonymous said...

lastel polegi tänapäeval ei au ega häbi tunnet
mõnitatakse möödujaid jne
mõnikord on mul õhtuti tänaval olles lausa hirm olnud , et kas pääsen eluga koju või mitte, kui mingi rüselev kamp teismelisi teele ette satub

Valkyrie said...

Minu meelest on see küll ilus naivism, et noored vanemaid inimesi tänapäeval sedasi ei kohtle.
Selliseid asju tuleb kahjuks ette rohkem kui tarvis, minus on sellised pildid mitmeid kordi mõistmatust ja kurbust tekitanud, sest austus endast vanemate vastu on vähemalt üks osa minu jaoks normaalse inimese identiteedist.

Minuke said...

Vaid teadmine, et tahan ka järgmisel nädalal seda seriaali vaadata, sundis mind mitte kanalit vahetama. Igav oli.

Aga Laine klassi õpilane ma küll olla ei tahaks. Põhifilmis avaldus ta vastiku ja hoolimatu õpetajana. Stseen, milles ta vastandas klassi Joosepile (sina, Joosep, võid istuda). Avaldas, et Joosepi ema kooli helistas jm.

Hundioru Nirti said...

Ma ei tea, mis seriaali teie vaatasite, mina vaatasin küll huviga.

Siim said...

@konn: Tjah, oma subjektiivse mätta otsast pean tunnistama, et kui mõelda ei oska, mis siis õigupoolest režissööri töö hulka kuulub, ei oma nagu arvamus ka erilist kredibiilsust käesoleval juhul.
Aga eks eestlasele olegi omane koheselt kõvasti pahvatada (mis sest', et tavaliselt valesti), parem ikka midagigi öelda, kui puhta vait olla, eksole.
Ise Paakspuud päris kiidaks, raamida võte dialoogi ühest osapoolest peeglisse, oli kindlasti üks ilusamaid käsitlusi, mida ma viimasel ajal näinud olen (ja siinkohal ei räägi ma Eestist, sest peale "Klass: E.P"-d ei kannata muu nagu vaadata.)

Kadi said...

Minule meeldis ka seekordne osa kahest eelmisest tunduvalt vähem. Just seetõttu, et temas jäi minu silmis reaalsusest puudu. Oli palju forsseeeritust ning kogu asi mõjus ebaloomulikuna. Ja tõesti, lõpp oli viimane piisk negatiivsete momentide karikasse.

konn, lendav konn said...

Siim-poiss, mina andsin oma subjektiivse arvamuse teo ja tulemuse, mitte isiku kohta. Ja see "kõvasti pahvatamise" koht ajas mind täitsa naerma - raami oma monoloog nüüd peeglisse ja vaata hoolega:D