2010-11-06

Sõnadega peksma

Me teame, et sõnadel on jõudu ja väge. Sõnadega võib rohkem haiget teha kui käsist väänates või pikali tõugates. Te ju saate aru, mis ma mõtlen?
Füüsiline valu läheb üle, solvavad ja mõnitavad sõnad aga ei unune, jäävad hinge alles ja meenuvad iga kord, kui meenub situatsioon, millal või kuidas need öeldi.
Viisakas ja empaatiliseks kasvatatud inimene ei ütle teisele näkku asju, mis võivad isikut solvata. Näiteks, et oled paks, kole, haised higi või mõne muu kehavedeliku järele, oled kõverate jalgadega, liiga pika ninaga, katkiste hammastega, haisva suuga. Ei öelda ka, et oled nii vastik, et ei taha suga isegi ühel maakeral elada.
Koolikiusamise tagamaad on just siin - midagi teises ei meeldi ja nauditakse seda tunnet, et saab teisele haiget teha.
Omaette nähtus on Sami Lotila, kes on endale võtnud õiguse solvata kogu eesti rahvast.
Ma pole Õhtulehe tellija ega ostja, netist vahel loen pealkirju või kommentaare.
Ma ei tea isegi seda, kas Soome kodanik Lotila kirjutab Õhtulehes iga kuu või iga nädal midagi meie rahva kohta ja kas tal on kogu aeg üks- ja seesama jutt või lisab ta iga järgmine kord ka uusi detaile ja tähelepanekuid. Ma olen kord või paar tema üllitisi lugenud. Vastik on, aga veel vastikum on, kui mõned meie kaasmaalased kiidavad takka - jah, tal on õigus, on jah eestlased niisugused ja naasugused. Mitte keegi ei ütle, et tema on just selline, et ta tunneb ennast selles karakteristikas ära, vaid ikka teised.
Peeter Oja on impulsiivne inimene, aga mitte rumal. Võib-olla tõesti kaotas ta otsesaates närvid ja unustas sõnu valida, aga tal oli ju õigus. Kaua võib taluda, et meid mõnitatakse!
Kommentaarid, mis Lotila artiklite all on, pole peatoimetajat mõtlema pannud. Võib-olla paneb see, kui tema kohta avalikus eetris öeldakse "limusk, sitajunn, mollusk"?
Ja miks ei tulnud peatoimetaja ise saatesse kohale, et ausas debatis omi seisukohti kaitsta?

Nüüd mind huvitabki, kas lõpeb ära see Lotila "sitaloopimine" meie inforuumis või jätkub kõik samas vaimus?

Lugesin täna ühte blogi, ja ma oleks tahtnud, et ka mina oskaks nii kirjutada.

28 comments:

konn, lendav konn said...

Elementaarne, Helle! Küsimus on klikkides ja lugejate arvus. Iga tähelepanu on hea, olgu või negatiivne. Aga see, et mõned jeestlased tunnevad kellegi tuttava või sugulase Sami jutukestes ära, on lihtsalt koomiline - muidugi on kõigil teistel kõverad jalad ja alukad eelmistest jõuludest jalas:D

helle said...

See alukate jutt on veel kõige haigem. Kust mina või Sina või Lotila saab nii kindlalt väita, et alukaid ei vahetata piisava sagedusega? Iseenda ja mõne teise kohta võin küll väita, et sellega pole probleemi.
Samas olen vahel bussis, eriti maal, tundnud viina ja pesematuse haisu( mitte enda juures loomulikult), aga ma ei kirjuta sellest Õhtulehes ega ka kohalikus kobrus mitte.(ainult oma blogis!!!)
Eks see ole natuke sotsiaalne probleem ja vaesus on valus asi.

Mart said...

"Samas olen vahel bussis, eriti maal, tundnud viina ja pesematuse haisu( mitte enda juures loomulikult), aga ma ei kirjuta sellest Õhtulehes ega ka kohalikus kobrus mitte.(ainult oma blogis!!!)"

Ehk siis ühesõnaga Lotila jutt võib paika pidada küll, kuid nii pole ilus laiema avalikkuse ees rääkida, eriti kui seda teeb mingi pagana põder (Soome kodanik)? Parem ikka mornilt vaikida ja hambaid kiristada, nagu eestlasele omane...

helle said...

Mart!
Lotila ei kirjuta ju nii, et esineb vahel jah kasimuatust, mis torkab silma, aga see ei laiene kogu rahva peale. Ta ei kirjuta ka nii, et vabandage väga, et olen sunnitud sellele tähelepanu pöörama, kuna te ise ei näi seda märkavat.
Ta kirjutab, et eestlane(sh ka sina, Mart) oledki üks jube elukas, kellega on vastik üht ilmaruumi jagada.
Ja mis põtradest sa räägid siin? Kas see on fauna-alane probleem?

Mart said...

Kui Lotila tõesti arvaks nii, nagu sina pakud, siis ta ilmselt ei viibiks pidevalt Tallinnas ja ei kirjutaks siinsetes lehtedes. On küllaltki ajuvaba võtta seda mingi kõigile laieneva üldistusena. Ja miks ta peaks seda ümbernurga ja ilustatult rääkima, kui asja kogu mõte ongi utreerimises ja sellega inimeste mõtlema ärgitamises? Ma julgen küll väita, et see suur viha tema vastu poleks sugugi nii tugev, kui tal kahjuks siiski poleks nii mõneski asjas õigus. Kahjuks aga nendes asjades on meil paljud ammu käega löönud, nii et jõuetu raev valatakse nüüd välja Lotila peale.

Põtradest aga rääkisin sellepärast, et sa tõid eraldi välja Lotila kodakondsuse, justkui see peaks mingi näitaja olema et ta pole eestlane.

w said...

Ma ei mõista hästi, miks peaks korda minema mingi pesunuusutamisfetišiga tüübi arvamus, eriti arvestades, et sellised elavadki lisaks õhule reaktsioonidest, mida nad esile kutsuda suudavad.

helle said...

Mart, Sa oled kallutatud. Ma ei soovi sel teemal enam vaielda ja jään oma arvamuse juurde. Ehk siis see, et ei meeldi mulle sellised lotilad, kes tulevad minu koju "igasugust tõtt" välja ütlema.
Ja veel - miks ta peaks seda ikka ja jälle tegema?!! Kas ei aitaks juba?

helle said...

Ja muide, see just ongi näitaja, et ta pole eestlane. Kui seda tõtt, mis on nii tõsi kui vale, ütleks mõni rahvuskaaslane, kellele see tõesti korda läheks, kuidas elavad sotsiaalselt mahajäänud ja vaesed inimesed (maal), siis poleks see nii solvav ja alandav.
Ja nii taktitu ja haige.

Või on meil sellest tõesti kasu, et Sami Lotila Eestisse elama asus ja nüüd suurt tõde kuulutab?

Elviina's blog said...

Ma arvan, et küsimus ei ole rahvuses vaid mees mõtles, et sel kombel ta saab vee keema ja on kole tähtis. Soomes selline teguviis ilmselt ei oleks õnnestunud.
Kõikse targem oleks talle lihtsalt kuulutada üldrahvalik boikott. Milleks lugeda haigeid jutte? ja anda end intrigeerida. Las kirjutab ilma ühegi klikita. Kui teda ei loeta lõpetab varsti ka kirjutamise.

Elviina's blog said...

Muide üks soomlane kirjutas temast järgmiselt: "Kuka tai mikä on tämä lotila, josta tällä palstalla puhutaan jatkuvasti. Googletus ei tuottanut mitään Viroon viittaavaa.

Onko kenties joku suomalainen, josta ei Suomessa kukaan tiedä yhtikäs mitään mutta on Virossa jokin paraskin Suomen lähettiläs. " ja teine vastas talle "yksi suomalainen paskiainen HIV-positiivinen joka asustelee Tallinnassa ja makaa venäläisten huorien kanssa sekä on alkoholisti. Omassa katkeruudessaan se sitten haukkuu Viroa ja virolaisia sekä syyttää niitä kaiken maailman synneistä. Todellinen aivokääpiö ja paskiainen suomalainen." Nii arvatakse temast siin maal.

Bianka said...

Mina küll ei usu igaühe juttu, kes ajalehes suu täis võtab. lotila loll jutt ei lähe mulle küll kopka eest korda. Haiget tegemisest rääkimata. Ojapets on samuti ebaintelligentne tüüp ja tema juttu ma ka ei kuula ega vaata. Ja teda ma küll eestlaste eest seisma ei paluks. Tarku inimesi on armsal Eestimaal piisavalt, kellega kaasa mõelda ja arutleda.

helle said...

Andres Tarand rääkis eelmises kolmeraudses (või kusagil mujal) kommenteerimise fenomenist. Inimene asub teksti lugema, ilma et ta mõtleks - "nüüd ma kommenteerin", vaid see mõte sünnib üldjuhul impulsi mõjul, teda kas vihastab artikli sisu, mõni mõte selles või siis eelkommenteerijate avaldused.
Nii võib see olla küll- vahel lihtsalt "ei saa mitte vaiki olla".
Ja kui tahad boikoteerida, siis peab seda ka valjuhäälselt välja kuulutama, muidu ei saa keegi aru, et sa boikoteerid.
Mina näiteks boikoteerin, aga kas keegi teab sellest midaagi???

vispel said...

Minule näisid mõned asjad selle kirglise ülesastumise ja saatele järgnenud netikommentaaride juures siiski kummalised.
Esiteks: ma olen nii mõnigi kord, kui Ärapanijas mõne kaasmaalase kallal vägagi räigelt hambaid on teritatud, tundnud end ebamugavalt. Kuidagi piinlik on,et miks täiskasvanud ja justkui intelligentsed inimesed Juur ja Oja sel kombel käituvad. Et kui oled eestlane, siis võid teist eestlast mistahes moel mõnitada?
Kommentaarides nimetati Ojat pärast seda viimast saadet tõeliseks härrameheks. Minu arusaamises sellised sõnad, mida Oja kasutas, härrasmehe leksikasse ei kuulu. Mitte üheski olukorras.
Ja viimane asi: kui Lotila põhisõnum tema kirjutistes on see, et miks, krt, te, eestlased, olete NIISUGUSED LAMBAD ja lasete endaga nii käituda (see pesuvahetuse ja pesematuse teema oli ju ühesainsas loos, ta on seal ette võtnud vägagi sotsiaalseid teemasid), siis Oja lõpetas oma etteaste ju sama kokkuvõttega: miks, krt,me, eestlased, oleme NIISUGUSED LAMBAD, et laseme endaga nii käituda? Mure, paistab, on Ojal ja Lotilal üks - ehk tasuks siis hoopis kahelt poolt probleemile - eestlase lambaksolemisele - keskenduda? Sest tõsi ta ju on - ega me ikka väga enda eest ei seisa küll. Muidugi keerab Lotila oma artiklites vinti üle - aga eestlase tähelepanu teisiti ju ei ärata. Me oleme vaikides lasknud maapoed ja -postkontorid kinni panna, väikesed maakoolid sulgeda, bussiliikluse olematuks muuta, külad tühjaks jätta, sandikopikates pensione maksta, selle kojutoomise eest sellestki piskust veel maha võtta, ehkki lähim järeleminekmisekoht on juba kümnete kilomeetrite taga - ja ei tee mitte midagi. Me ei seisa enda eest, ei nõua normaalset elu. Mis seal siis pahandada, kui keegi kõrvalt sellele näpuga näitab?

Mart said...

Noh, Sjgelle, kui sa just pole mingi viimase instantsi tõe etalon, oled sa tõenäoliselt ise täpselt samamoodi kallutatud, eks ole? Aga loomulikult on sul täielik õigus oma arvamusele ja minu eesmärgiks polegi sind üle vaielda ja iga hinna eest sinu blogis oma arvamust kehtestada.

Minu arvates lihtsalt ei ole kuidagimoodi õigustatud hüperpateetilised üleskutsed kellelgi "solvamise" pärast suud kinni toppida, eriti kui selle eestvedajaks on ärapanemise teeneline meistersportlane peeteroja. Ma ei janune lotilalikus stiilis kirjatükkide järele, kuid sellised asjad mind küll kuidagi ei "solva" ka -- kõige vähem veel seetõttu, et kirjutajaks välismaalane. Isagi kui seda kõike lugeda n.ö sõna otseses mõttes, võiks eestlane siiski natuke paksema nahaga olla, eriti arvestades kui tavaline on meil poliitkorrektsuse kirumine ja venelaste/mustade/muhameedlaste/homode/kelleiganes "mittemeie" laussõimamine. Tugev rahvustunne võiks tähendada rahulikku enesekindlust, mitte iga haugatuse peale ägedalt vastuhaukumist. Aga igal juhul pole mul probleemi sinuga isiklikult, Sjgelle, vaid asja kontseptuaalse küljega.

@vispel -- Tõepoolest, sisuliselt peaks ju Lotila ja Oja samal pool rindejoont olema, kuid keskendutakse mingile mittevajalikule vahetegemisele omade ja võõraste osas.

helle said...

Tuleb välja, et ma pole millestki aru saanud või siis hoopis valesti aru saanud.
Nüüd siis tean:
1. Sami Lotila on võidelnud ja võitleb ilmselt edasi eestlaste heaolu eest, meie postkontorite ja väikekoolide sulgemise vastu, meie hügieeniteadlikkuse tõstmise eest jne...jne...
Aitäh, Sami!
2. Probleem polegi milleski muus, kui ainult Peeter Ojas, kes julges räigeid sõnu kasutades otsesaates mittehärrasmehelikult, mittelambameelselt oma (ja paljude teiste) nördimust väljendada Lotila solvavate artiklite peale, sest vaadake, milline ojapets ise on - paks, jupp, ebaintelligentne ärapanija (veel oli kusagil, et p-ssekukkunud näitleja).
Maha, Oja!

Anonymous said...

Ma arvan, et kuni on selliseid sjgellesid ei sure vähemalt eesti rahuvus välja, sest sellele roiskuvale rõvedusele näidatakse näpuga ( Lodilat pean silmas). Kuid kurb on see, et noorem generatsioon peab ennast eurooplasteks ... ja varsti on küsimus pigem selles, et kas mingi mustanahaline 3 klassi haridusega kodanik võib midagi sellist eestlaste kohta öelda..
Kangesti tundub üks film tõeks minema ..http://www.imdb.com/title/tt0387808/
Kõik viitab sellele, et nii see läheb..eriti, kui lugeda mida teatud kodanikud arvavad.. ( viide Mardi alalõuale)

Kaamos said...

Võtaks võrdlusesse Oja asemel hoopis Vikerkaare. Tema ei kiida samuti paljut Eestis nähtut ja kogetut heaks, aga millegipärast oskab ta sellest kirjutada nii, et see ei tundu pori pildumise ja sihiliku solvamisena.
Aga raagib ta ju üsna sarnastest asjadest..?

helle said...

Võtaks Lotila asemel võrdlusesse Vikerkaare, kes on ka nn välisvaatleja.
Aga mul on toss väljas ja vaielda enam ei jõua ega taha.
Millegipärast aga ei taha ka, et "probleemi" asemel nähakse eelkõige Oja kasimatut suuvärki. Ega ma pole ka Ärapanija vaataja, ei tea isegi, millal see kavas on.
Puhkame nüüd, homme jälle päev:D
Kaamoseajal jõuab väsimus kohale pimedaga:)

Kaamos said...

Jah, õige! Ma viskasin vale mehe võrdlusest välja :D

helle said...

Päris põnev oleks Lotila versus Vikerkaar eesti teemadel:)
Aga nüüd on tõepoolest kõik!!!!

Eurooplane said...

Kas Ninataga üritab oma viitega mõista anda, et kuigi praegu kuulub ta harju keskmise alla, siis pärast mõningast hibernatsioonis viibimist võiks ta tänu multi-kultist nakatatud noorte moraalsele mandumisele end üles ärgates lausa keenjusena tunda? Miks suhtuda nii pessimistlikult "õigete eestlaste" kangelasliku võitluse tulemustesse? irw

Anonymous said...

Huvitav, mis sellest boikotist välja tuleb. Praegu tundub pigem nii olevat, et kõik tormavad kiiruga Õhtulehe veebi ja otsivad ja loevad seal üksteise järel kõiki Lotila artikleid ja vastukajasid neile, reklaam kõrval vilkumas ja klikimõõtjad tiksumas. Vähemalt mitmed minu tuttavad on nii teinud, kuigi olen püüdnud neile selgeks teha, et sedasi ju Õhtuleht just vaatab, et hea müüv värk. See oleks küll jama signaal.

Unknown said...

Olen ülim alatus nimetada Lotila pasaloopimist mingiks ktiitikaks, valukohtadele tähelepanujuhtimiseks vms.

paikapanija said...

1. Sami Lotila on rumal jussi, kes ei saa aru, et eesti mehed jätavad saunas püksid jalga, kuna Sami Lotila alamõõdulist silmates ei soovi nad dzhentelmenlikult talle ebavõrdse konkurentsi pakkumisega häbi teha. Kui Eesti ei meeldi, pole laevateed koju raske ette võtta. Tervemenoa!

2. Oja Pets esineb kui plärisev tankist. Kui tema selja taga on tõesti tähtsad meediategelased, tekib küsimus: miks need auväärsed isikud ise selles olulises küsimuses sõna ei julge võtta ja oma kodumaa eest hea seista? Kas tõesti on korporatiivne solidaarsus olulisem kui oma rahva au? Sööta siin ette Oja Pets tema vulgaarse tausta ja kõnepruugiga on küsimuse veelkordne labastamine. Tsirkust rahvale (sest leib läks ju kallimaks)!

3. Ei ole vaja kurta näkkusülitamise üle, kui inimene ise tõttab larakale nägu ette sättima. On ammugi teada, milline ajaleht on Õhtuleht, ning kui inimene seda normaalolukorras ei loe, on veelgi vähem põhjust seda teha ette teades, et tegemist eriti halvamaigulise materjaliga. Kui WC-potist tuleb haisu, tasub vesi peale tõmmata, mitte hakata peadpidi potti ronima ja teisi kaasa vedama. Nagu vanarahavas ütles: kadu raipele, mida veetakse!

Anonymous said...

Üks asi,millest mina aru ei saa: kõik ütlevad, et nad ei telli ega loe Õhtulehte, kui, siis netist ainult pealkirju. Aga ometi kõik alati teavad väga täpselt, millest seal kirjutatakse. Kuidas see võimalik on?

kaaren said...

kes on meedia peamine tarbija?
karta on, et inimene, kelle tähelepanu ei pyya mitte hr Vikerkaare või ajaleht Sirbi arutlused, vaid just otsekohesed, tuntavalt ebaiõglased (myygiargument!) ning konjuktuurihuvides ka pisukeste roppustega dekoreerit mõttearendused.
tunnistagem, mitte iial pole sellist kisa tekitanud mõni sygavamaid hoovusi puudutav teema nagu eestlaste lastekasvatuskommete traditsioonid & probleemid või maaraamatukogude, hobitalude vms ellu tagasitoomine, või kui, siis korrax nagu lendtäht, seoses mingi katastroofiga...
muide, ma ise ei suuda lugeda yhtki muud kui ainul maalehte, no on mats...
ropendajad ei meeldi, aga kriitikatalumatus on ka paha. valin Vikerkaare!

Koomas Toomas said...

http://www.postimees.ee/?id=339063

Küllike räägiks justkui minu eest ja minu mütteid :D

Anonymous said...

Konnasilmi on silmale nähtavaid ja silmale nähtamatuid, ka peidetuid on väga palju. Mõni kohe oskab ironiseerida, kritiseerida , hinnanguid anda ja võrrelda nii, et ette nagu poleks midagi heita. Mina olen märganud, et solvuvad rumalad, targad mitte.Puudutatuna tunnevad end need, kelle konnasilmadele on astutud. Lodilat lugedes pole ma tajunud, et mees minust kirjutab. Mu Soome sõbrad nõnda meist ei arva. Neilgi on omad haisukotid ja argpüksid.