2007-11-24

Soome mõrvamüsteerium Ugala teatris


Käisin Ugalas Soome tükki vaatamas - Jussi Kylätasku külasaagat "Runar ja Kyllikki".
Tegevuse aluseks on kunagi 1950ndail Hämemaal toime pandud mõrv, mis on siiani lahendamata.
Peategelane Runar(mängis Karol Kuntsel) on veidi ummamuudu, keda tõrjutakse nii meeste kui naiste poolt. Ei saagi esialgu aru, mis tal puudu on. Naised teda ei taha, välja arvatud vaga ja usklik Kylliki (mängis Kadri Lepp), kellel tast lihtsalt kahju on. Aga eks ta üks väike pervert oli - varastas nööri pealt naiste aluspükse.

Esimene osa oli üks suur ropendamine, joomine ja tahapanemine. Kõik panevad kõiki! Kiimas vanamehed jahivad Kyllikkit. Polegi laval kaua midagi sellist näinud. (Eks seepärast ongi etendus lastele keelatud!)

Kui Kylliki koduteel kadunuks jäi, hakkas küla jumala viha kartma ja oma elukombeid korrigeerima. Kylliki leiti soomülkast tapetuna, palja alakehaga. Kahtlustati seksuaalmõrva.

Teine osa oligi nagu teisest näidendist. Mõrva uurimine pani külaelanikke üksteise peale näpuga näitama. Üks suuremaid kahtlusaluseid oli pastor, aga ka Kylliki isa. Lõpuks jäi süüdlaseks Runar, kes enne kohut ennast vangikongis üles poos.
Näidendis jäi Runar süüdi. Kavalehelt lugesin, et tegelikult seda tõestada ei suudetud.
Karol Kuntsel mängis Runari nii sümpaatseks, et oli tast kohe kahju.

Ega ma tahtnudki siin kogu lugu ümber jutustada.

Tegelased kõnelesid mingit lõuna-eesti segakeelt, andes sellega edasi soome erinevaid murdeid ja slängi. Lavapilt oli väga originaalne. Suurtest laudadest ehitatud aluse peal ja all toimus kogu tegevus. Suurte klappide abil tekitati ehmatavaid pauke.
Igal soome mehel oli puss vööl, kuis siis muidu. Viina kallati kõrisse otse pudelist, igaühel oma pullo. Külamehed olid ikka kõvad pullid küll ja naised kõigega nõus. Palju oli peksmisstseene.

Üldiselt hea tükk. Laval tugev meeste vägi (külalisena Andres Lepik, kellest polnud vahepael midagi kuulda).
Lavastas Taago Tubin, kes oli teinud ka tekstiadaptsiooni ja lõunaeestikeelse tõlke. Muusikalises kujunduses esitas Georg Ots soomekeelseid laule.

No comments: