2008-09-10

Unustatud ja uued sõnad

Keel areneb pidevalt.
Vanad sõnad nagu vanad riidedki jäävad seisma, kuni nad ükskord lihtsalt minema visatakse (õnnelikumal juhul antakse taaskasutusse).
Uusi sõnu tuleb juurde vastavalt vajadusele - uut nähtust vaja kuidagimoodi nimetada. Nii tulidki meile väga vajalikud sõnad tšillima, hängima, tuunima.
Nii sündis päevapealt liitsõna tõehetk. Kõik teavad!

Leidsin paar päeva tagasi Metsapiiga blogist sõna krapsakus/krapsakas. ÕSis täiesti olemas - tragi , hakkaja. Näide krapsakas perenaine.
Sõna tundus mulle nii värske ja vahva, et ma kasutasin seda oma kõnes a´la Kolleeg R on täna nii krapsakas, et lausa kadesta!!

5. klassis lugesime üht pala, kus oli sees sõna krempel. Mitte keegi lastest polnud kuulnudki.
ÕSis täiesti olemas: kolu, kraam, kupatus, värk, asjandus (argikeel)
Näide: Mul on kogu kremplist kõrini, lähen metsa elama.

Lugesin tänasest Postimehest Helju Valsi arvamust, õigemini kommentaari selle kohta, kas kirjastus Varrak käitus õigesti, kui asendas Agatha Christie teose pealkirja "Kümme väikest neegrit" mittemidagiütleva nimega "Ja ei jäänud teda ka". (Kõik neegrid ka teoses asendatud!?)
ÕSis on öeldud, et sõna neeger "ei ole eesti keeles halvustav". Koos kümne väikse neegriga tapeti ka sõna?

Mulle meeldib ilus kirjakeel ja ropendamist ei salli mitte. Ei kirjalikus ega suulises kõnes. Aga pigem märkan, ka siin blogikremplis, et keel vaesustub. Seda enam naudin paljude blogijate kaunist keelekasutust. Ja need pole kaugeltki (ainult) filoloogid või ajakirjanikud, vaid need on insenerid, matemaatikud, koduperenaised, raamatupidajad, firmaomanikud, teoloogid... Ja kõikide ametit ma ei teagi.
Ma imetlen neid inimesi.


9 comments:

Kaamos said...

Kas sa tead sõna "kälv" tähendust? Olen selle jabursõnaga paljusid narrinud, väga vähesed teavad tähendust. Aga "väisama"? Palju levinum sõna, aga ikkagi võõravõitu.

Hämmastavalt rikas emakeel, masendavalt vähesed naudivad seda.

Kolleegiga arutasime, mitmekümne aasta pärast on ortograafiliselt õige kasutada sõna "õigesti" asemel "õieti" ja "enne" asemel "ennem". Paraku tendents on sinnapoole, ka see on märk keele vaesumisest lihtsustumise märgi all.


Muide: mina olen nutuselt kimpus kirjavahemärkidega. Komapimedus?

Heli said...

Ka min naudin paljude blogijate kaunist keelekasutust. Äraütlemata palju häid kirjutajaid on blogosfääris. Saagu neid veelgi!:)

Bianka said...

Ma olen ka imetlenud mõne blogija head keelekasutust. Ma ei ole küll kursis, kes neist võiks olla ajakirjanik, kellele see ka elukutse.
Minu meelest selline igamehe ajakirjandus on keele arengu seisukohalt väga hea. Ka mina ise olen oma väljendusoskust enda arvates kirjutamisega parandanud. Rooste läheb muidu see oskus, mida igapäevaelus ei kasuta.

osaline said...

Kasutasin täna ettevaatamatult sõna "totter".
"Kesasi?"
"Kuidas seda kirjutatakse?"
"Nagu T-ga Potter vä?"
"Mis see veel on???"

Ti:a said...

mind häirivad ajakirjanduses võõrsõna buumid. vahepeal oli kombeks iga teine sõna millegi pika ja totraga asendada :)

mõnikord on ajakirjanduses ühe võõrsõna buum. nagu nüüd kõik konsumeerivad või kumuleerivad. või sõna kontinuiteet!
mul on tunne ,et need ajakirjanikud kirjutavad väike sõrm püsti nagu perilid kohvi joomisel :)

helle said...

Olen rõõmus, et väisate mu blogikodu.
Sõna "kälv" tähendust ei tea ega aimagi. Ütle ise, Kaamos!

Võõrsõnadega on nii, et ei tasu eputada jah. See on nagu ebakohaselt riietumine, lihtsa kleidi juurde kiiver pähe panna!!

Komade puudumine või mõni muu näpukas ei häiri üldse, rohkem häirib upsakas ja roppusi täis tekst, mis kirjutaja meelest on tõeline tase.

Kusagilt on meelde jäänud mõte, et ei saa kirjutada targemini, kui mõtled.

Kaamos said...

"Kälv" :uudis- ja unarsõnade leksikonis on selle sõna tähenduseks antud "fotoaparaat" ja ilmselt on tegemist üritusega leida antud esemele eestikeelne nimi, kole küll, aga ikkagi oma.

Soome keel on selle poolest tore, et enamik niinimetatud rahvusvahelisi väljandeid on julgelt omamaised. Keele õppijaile muidugi väljakutse missugune!

kukupai said...

Niels Bohr on öelnud, et ei saa kirjutada selgemini kui mõtled ja ematehnik on pannud selle oma blogi juhtmõtteks.

helle said...

Just-just! Nii ma mõtlesingi!