2009-08-08

Elust maal, vol 2


Kell ei olnud veel midagi. Reede õhtu kohta alles vähe, umbes 6. Mõtlesin, et lähen poodi. Enne viin ära vanapaberi naabermaja konteinerisse (meil paberikonteinerit pole).
Staadioniaugust ronis välja kamp poisikesi, noh keskmises eas teismelisi. Purupurjus olid. Mõni ei seisnud iseseisvalt püstigi. Mina neid nimepidi ei teadnud.

Siis üks märkas mind: "See on ju... SEE... (eesnimi, perekonnanimi)..."
"Tere, SEE...!"
Siis veel kord ja palju kõvemini, sest ma ei paistnud kuulvat. Ropendamine. Kõigest kõrist.
Ma ei teinud väljagi. Ainus reaktsioon, mis spontaanselt tahtis tulla, oli saata nad...teatud kohta.
Siis aga mõtlesin: viskavad mu aknad sisse, tapavad ära, võtavad jalgratta käest ära ja trambivad sodiks. Nad olid ikka väga ... purjus.

Poes kohtasin tuntud poliitikut. Rääkisime päeva pommuudisest - loetud artiklist. Ja-jah, vanematest on kahju, aga mis nad on siis nii kergeusklikud.
Kassa ees oli pikk saba noortest nagadest, keda ma juhuslikult tundsin. Mõned neist olid kevadel gümnaasiumi lõpetanud.

Selge, reede õhtu. Tulin koju ja mõtlesin masendunult: meie põhiprobleem pole mitte masu, vaid need noored, kelle ainuke vabaajaveetmisviis on end silmini täis kaanida ja linna peal laamendada ja ropendada. Innovatsioon missugune!

Kes on siin süüdi, Ansip või keegi teine?

11 comments:

Saila said...

no ja mida ma siis kogu aeg olen rääkinud !

sille said...

see on ääretult kurb teema jah.

Emmeliina said...

üks sort lapsevanemaid oleks nagu vabastanud ennast kasvatusmuredest.
mütlesin alul, et see on teatud põlvkonna värk, aga näited näitavad, et mitte

Bianka said...

Kas need olid sinu õpilased? Varem katsuti purjus peaga õpetaja silma alt kähku minema saada, et pahandust ei tuleks. Ka tänapäeval üldse on mingit karistust õpilasele avalikus kohas purjus olemise eest? Kui sa oleksid ette kandnud kas nende vanematele või direktorile?

helle said...

Need polnud minu õpilased!! Nad ei käi ka enam koolis, pärast põhikooli läinud kes kuhu. Ega ma nii täpselt saanud aru ka, kes seal täpselt olid.
Suvel ma pole õpetaja!! Ei kanna kellelegi ette ega taha. Ja sest poleks ka mingit kasu, sest probleem on ÜLDINE!!!

Bianka said...

ÜLDINE on liiga üldine põhjendus. KÕIK noored ei ole sugugi hukas.

Üldine on see karistamatuse tunne tänapäeva lastel. Probleemsete laste vanematel ei käi mõistus ja võim oma lastest üle, ja nad ainsa lahendusena süüdistavad kooli, et laps sõna ei kuula või hukas on, ise aga ei tee midagi.

Minu arust erinevus "meie aja" ja praeguse olukorra vahel on see, et õpetajal puudub praktiliselt võimalus karistada nahaalset õpilast. Niis saab korrarikkuja aina julgust juurde. Olen aru saanud, et segajat ei tohi isegi tunnist minema saata. Õpilase õigusi omavolitseda aina kasvatatakse. Ei tea, millal sellele hakatakse kuidagi piiri panema. Või kuidas see nende suurte inimõiguste taustal üldse olla võiks. Tuleb see Tarmo Looduse lugu meelde, nagamannidel õigust ülearugi, kaebavad su kohtusse.

helle said...

Muidugi ei ole kõik hukas! Õnneks.
Olen lugenud, et rohkem kui kasvatus ja geenid, mõjutavad noorte käitumist eakaaslased, sõbrad. Kambas tehakse palju lollusi, tihtipeale on kodus needsamad poisikesed kukud kui lambad. Sellest tulebki, et vanemad õigustavad oma lapsi - teised ka joovad, suitsetavad.

Tiiu said...

Uued põlvkonnad võsukesi, kes korteris elavad,jäävad töökasvatusest ilma ja ma ei kujuta ette, kuidas saab inimlast midagi austama panna, kui ta ise pole vaeva pidanud nägema, teda pole õpetatud hoolitsema teiste eest.Hoolivus on taandunud raha võimu ees, aga kuna külas raha elumõnude nautimiseks napib, siis mõned noored ongi seetõttu tigedad. Tige leiab ohvri alati.

Tiiu said...

Võlli! Seal tegutseb ju Savelli!

;-)

helle said...

Ma küll rohkem ei tahtnud oma elupildikesega üldistada, kui seda, et joomine on ühe osa noorsoo hulgas väga levinud. Ja mis noorelt õpitud, see vanuigigi veel selge!
Aga tööga võib ka selline seos olla, et oma teenitud raha ehk ei raatsiks maha juua!!!Aga mine sedagi tea!

Emmeliina said...

raske lapsepõlv, viletsad geenid ja varajane suguelu - nii võtsin kunagi kokku nende kambakate - kodutute varjuelu.

Ainult ma ei saa aru, miks neid üha rohkem ja rohkem juurde tuleb.

veidi pani mõtlema, et suvel õpetaja ei kanna ette. Aga talvel? Muidugi ma ei tahtnud tähte närida. Võtsid ise asja kokku , et probleem on üldine.
Ja tõesti 70-ndate aastate näidete varal tean, et pooltest saavad joodikud.