2008-01-18

Tormi ja tuult

Hommikust saati räägitakse, et torm on tulemas. Nüüd lugesin netist, et tuleb varuda vett, küünlaid, tikke, patareisid, laadida akud ja püsida kodus. Vett juba võtsin ja kodus olen ka. Küünlaid ja tikke on.

Meenub kolme aasta tagune torm. Meie kant sai ka kõvasti räsida. Juba öösel kadus elekter ja läbi une kuulsin heledaid plakse. Pimedas midagi ei näinud. Mõtlesin, et mõni välisuks on pärani jäänud ja tuul taob seda kinni-lahti.
Kui valgemaks läks, avanes omapärane pilt. Meie vastas oleval kortermajal oli katus ära lennanud. Täitsa uus plekk-katus, mis oli alles pandud. Üks kilekasvuhoone oli poolenisti teise otsa roninud. (väga seksikas!)
Linnalähedane mets oli otsekui hõredaks harvendatud - puud murtud kui pliiatsid juppideks.(Umbes selline pilt, mille leidsin Internetist.) Surnuaias olid põlispuud juurtega maast välja kistud. Elektrit polnud mitu päeva. Õnneks mere kaldal me ei ela, seega vesi läbi toa ei voolanud. Sel päeval pidi algama uus veerand, aga ei saanud alata.

Elekter läheb meil tavaliselt ära iga suurema tuulehoo korral ja see on hästi tüütu. Õhtu tundub nii lohisev, mine või magama!! Sestap peakski kodus olema alati varuks patareid, et vähemalt raadiot saaks kuulata! Info puudumist ja pealesurutud vaikust on kõige raskem üle elada? Hiljem rääkisid lapsed, et nemad mängisid tormikahjustuste ajal perega lauamänge ja rääkisid igasuguseid jutte, ühesõnaga suhtlesid, milleks muidu kunagi aega pole. Mõnes kolkas olid elektrijuhtmed maas nädal ja kauemgi.

Elektri puudumine linnatingimustes - vett ei ole, kütmine lakkab, süüa teha ei saa. Kui selline asi tabab suurlinnu, siis vallandub paanika. Mõtle ise: alati on osa inimesi ju tänavatel, liftides, metroodes, kaubanduskeskustes, lapsed üksi kodus. Linnainimesed on ikka palju abitumad kui maalähedased. Maal jääb iga ilmaga ellu.

Praegu on küll väga vaikne. Vaikus enne tormi?

Lisatud 19.01 kell 21.51
Õiget tormi siinmail küll ei tulnudki. Mitte et mul kahju oleks. Ilm oli niisama sitt, käisin korra poes ja püksid said läbimärjaks, vihmast muidugi. Elekter on ka õnneks püsinud. Eks need ilmaennustajad ole saanud nii palju kriitikat, et ei hoiata rahvast piisavalt ette. Nüüd siis katsutakse natuke juurde panna, sest maha võtta saab alati.
Rahvas ostis kohe poest rohkem viina, et läheb tormivangis muidu igavaks. Küünlad olid ka kõik ära ostetud. Ainult kalmuküünlaid ja neid väikesi teeküünlaid oli veel. Ma ütlen, et meie pood ei reageeri üldse kiiresti.
Ilm ja ilmajutud on vähemalt teema, mis rahvast ühendab.

No comments: