2008-01-31

Mis toimub?


Meil suletakse nüüd raamatupood. Ei käi ostjaid. Kantseleitarbeid - vihikuid, pliiatseid, pastakaid, joonlaudu jms- saab osta Konsumist või postkontorist. Raamatuid nagunii keegi ei osta - liiga kallid ja kes neid ikka loeb. Müüjad on juba pensionieas, jõudu, tahtmist ja mõtet poodi erastada pole. Keskus pole huvitatud kahjumiga töötavast harukauplusest. Kui tahad raamatuid, siis mine Viljandisse või telli Internetist või laenuta raamatukogust. Kõik näib õige, aga ikkagi kurb.
Hiljuti suleti ka majapidamistarvete pood. See oli küll erapood, aga ikkagi. Mis toimub?
Asemele on tulnud üks lahmakas kaubamajatüüpi keskus vanasse hüljatud kultuurimajja. Käisin seal huvi pärast vaatamas. Suur saal on täis Soomest toodud mööblit ja kodutehnikat. Diivanid maksavad 2-3 tuhat eeku. Kui palju uued maksavad? Lava peal on igasugust träni pruudikleitidest kummikuteni välja. Fuajees ja garderoobis ( ma räägin endisest kultuurimajast ) on kasutatud riided alates 5 kuni 200 kroonini. Ja veel palju sellist jama, et ilma rahata ka ei tahaks. Ja siis mõtlen kui tõeline roheline: miks peab Soomest siia tooma nii palju rämpsu? kas see on ilus käitumine?
Mis võiks olla järgmine, mis suletakse? Meil on veel 2 apteeki, 2 lillepoodi, 3 juuksurit. Minu arvates on neil ka häda käes. Väikesed toidupoed on ammu suletud. Linna keskus, kus oli bussipeatus ja mitmeid kauplusi, on välja surnud.
Valmimas on uus bussijaam Konsumi kõrvale, seal on suur parkimisplats. Minul ei ole selle vastu midagi, sest nüüd jõuan bussi peale 3 minutiga. Linna struktuur on kõvasti muutunud ja kese nihkunud. Kes siit kaua ära olnud, ei tunne kohta äragi!
Ilmselt on need arengud paratamatud nagu seegi, et rikkad muutuvad rikkamaks ja vaesed vaesuvad veelgi ja maaelu kellelegi korda ei lähe. Hakka või vanu aegu taga nutma!

3 comments:

Elsa said...

Jah, ja kui üle aastate koolimajjagi astud, siis ei tea kust otsast lähenedagi ;)
Aga kesklinn jah... hiljuti läksin koju Suure-jaani kaudu, imestasin samuti et bussijaama hoones pole nüüd enam miski ja kuskil terendab seal Konsum või miski, kuhu rajad sisse tallatud...

Eppppp said...

aga mis sellest praegusest bussijaamast siis saab, jääb lihtsalt kohvikuks või?

raamatupoest on küll kahju.

helle said...

See nö endine bussijaam, mis tegelikult oli Kalda pood, on juba üle aasta suletud. Omanik ei ole maja ka välja üürinud. Sa tead ju - igavene suur koloss, nüüd seisab uhkes üksinduses keset linna. Mul on küll kahju.